© Rootsville.eu

Van Morrison (UK)
tiltle: Moving On Skiffle
music: Blues - Skiffle
release date: march 10, 2023
label: Virgin Music
info artist: Van Morrison


© Rootsville 2023


Je zou je beginnen afvragen waarom een icoon als Van Morrison albums blijft uitbrengen aan een nog steeds hoog ritme. Het antwoord? Ik weet het niet. Een album moet ook met een reden worden uitgebracht. Het door jazz geïnspireerde 'You're Driving Me Crazy' uit 2018 met trompettist Joey DeFrancesco, daar kon ik me nog in vinden maar de daarop volgende albums 'The Prophet Speaks' (2018), 'Three Chrods and the Truth' (2019), 'Latest Record Project Vol.1' (2020) en het vorig jaar teleurstellende uitgebrachte 'What's It Gonna Take' hadden volgens mezelf maar 1 doel en dat was geld in het laatje brengen.

Zijn laatste hitnoteringen hier in de lage landen dateren reeds van vorige eeuw en nu is er een nieuw jaar, dus ook een nieuw album, en nog wel een dubbel CD. Met 'Moving On Skiffle' zijn we toch eens benieuwd wat het resultaat zou gaan worden. Alvast geen probleem voor de 'Live' concerten want die verkopen nog steeds als zoete broodjes. Een verrassing is het alvast niet want 'Skiffle' was media de 50-ties een hype in het Verenigd Koninkrijk. Zo was er 'Live In Belfast' aka 'The Skiffle Sessions' uit 1998 dat 'Van Morrison' uitbracht samen met Lonnie Donegan en Chris Barber en ook toen was er een flashback in time met nummers als de folksong 'Worried Man Blues' welke in 1940 bekendheid verwierf door Woody Guthrie en als nieuwe single uit dit album verscheen. Van Morrison was amper 12 toen hij op school destijds toetrad tot  de skiffleband 'Deannie Sands and the Javelins'.

Skiffle heeft zijn roots in de Afro-Amerikaanse jugbands van New Orleans en de jaren 1920, die door een gebrek aan geld voor goede muziekinstrumenten alles omzeilden door wasborden, kannen en kuipen te gebruiken om zich hun eigen kijk op de country blues toe te eigenen. Ook op deze 'Moving On Skiffle' vinden we uiteraard traditionals terug zoals het eerst vernoemde 'Worried Man Blues' maar ook versies van de traditional 'Careless Love' uit de 20-tiger jaren. Openingsnummer 'Freight Train' is meteen een hoogtepunt, een nummer dat oorspronkelijk is geschreven door Elizabeth Cotten en vervolgens is opgenomen door zowel Peggy Seeger als Chas McDevitt. Verder ook 'Streamline Train' uit 1936 van Red Nelson dat reeds als single werd uitgegeven, 'In The Evening When the Sun Goes Down' van bluessinger Leroy Carr uit 1939, maar misschien beter bekend in de versie van Big Bill Broonzy.

Uit 1957 schreef Don Gibson de hiet 'Oh Lonesome Me' en vinden we ook hier op deze dubbel terug. Ook het vrolijke 'I Wish Was An Apple On A Tree' kan je in Skiffle versie beluisteren en uit het arsenaal van Hank Williams werden nummers als 'I’m So Lonesome I Could Cry' en 'Cold Cold Heart' opgevist. Van Morrison veranderde 'Mama Don't Allow' van Memphis Jug Band naar 'Gov Don't Allow'. In 1940 schreef Lead Belly het nummer 'Cotton Fields' en als ultieme afsluiter is er nog 'Green Rocky Road' van Dave Van Ronk en zo zit dit Skiffle album er op. En niemand heeft deze muziek gedurende een heel leven zo vaak bewierookt als Van Morrison.

tracks:

01. Freight Train
02. Careless Love
03. Sail Away Ladies
04. Streamline Train
05. Take This Hammer
06. No Other Baby
07. Gypsy Davy
08. This Loving Light of Mine (This Little Light of Mine)
09. In The Evening When the Sun Goes Down
10. Yonder Comes A Sucker
11. Travellin’ Blues

12. Gov Don’t Allow (Mama Don't Allow)
13. Come On In
14. Streamlined Cannonball
15. Greenback Dollar
16. Oh Lonesome Me
17. I Wish Was An Apple On A Tree
18. I’m So Lonesome I Could Cry
19. I’m Movin’ On
20. Cold Cold Heart
21. Worried Man Blues
22. Cotton Fields
23. Green Rocky Road

musicians:

Van Morrison
Dave Keary 
Pete Hurley
Colin Griffin
Sticky Wicke
Seth Lakeman