© Rootsville.eu

Vastenavondt (B)
tiltle: Call Me An Angel
music: Singer-songwriter
release date: november 03, 2023
label: Fandango
info artist: Pete Vastenavondt


© Rootsville 2023


Of het nu Pete is, Pete Vastenavondt of gewoonweg Vastenavondt, het is alsof Wilson wil zeggen dat we weerom zullen worden ingepakt door de prachtige klankkleur van deze rasartiest. Na 'I Am Wilson' (2013) en 'The Power Of Almost Nothing' (2020) was het toch weer hunkerend uitkijken naar het nieuwe album van Pete AKA Vastenavondt zoals hij nu door de muziekwereld wil stappen. Op 03 november komt het album uit en de eerste single 'Call Me An Angel' is ondertussen ook al te beluisteren. Single #2 'The Water's Gone' wordt deze maand uitgegeven. Het album werd opgenomen in de welgekende 'Studio Fandango' met aan de zijde van Vastenavondt, Dirk Lekenne, Charly Verbinnen, Luk de Graaf, Pieter Akkermans en Stoy Stoffelen. Het artwork van dit album is van de hand van collega-muzikant Stijn Vandebril, een meester wanneer het houtskool tekeningen betreft.

Deze 'Call Me An Angel' bevat 9 nummers gaande van betoverende ballads tot en met de lichte aanstekelijke rock à la Young. Al meteen met opener 'Call Me An Angel' weet Pete je naar de strot te grijpen met de ballad en titeltrack van dit album. Een moment dat je telkens weer kan beleven wanneer deze 'Vastenavondt' een album op de markt brengt. Meteen wegdromend in een sfeer van de aanstormende herfst in al zijn pracht en praal, geruggesteund door de aangrijpende kleur van de lapsteel.

Met het daaropvolgende 'My Love Shines For You' zullen alvast de fans van een Neil Young in hun nopjes zijn, een nummer met rockende gitaarrifjes. De fans van Pete weten wel dat hun idool zowat alles aan kan en what you hear is what you get! Net zoals 'Broken Man' zijn de nummers van de hand van 'Vastenavondt' geschikt om met band te spelen maar wanneer hij enkel met zijn gitaar een solo concert verzorgd zullen ook de aanwezige monden openvallen. Dit is materiaal van een singer-songwriter pur sang en kan je spreken van that voice and his guitar.

Nummers als 'Harmless' en 'The Water's Gone' vallen allen in de lijn der 'hoge' verwachtingen maar met 'Down South To The Bay' krijg je weer dat kiekebisj gevoel welk gepaard gaat bij zowat alle nummers van de hand van Pete. Mooi, melodieus en rockend als in een onwaarschijnlijk geheel. Bij de eerste tonen van "Kindaman' lijkt het wel of een Leonard Cohen komt op te staan tot wanneer de 'man' zelf begint te zingen. Ook 'We Were Right' is weer zo ingetogen dat ieder ander geluid als storend overkomt. We komen zo terug terecht in de wereld van de harmonieuze samenzang zoals we die ook kennen van 'C,S,N&Y'.

Dat Pete Vastenavondt ook een zeer gevoelige ziel is kan je horen op het afsluitende 'The Last Time For Us' met als bijtitel 'Hugo's Lament'. Een nummer dat rillingen doet ontstaan en waarmee je moet terugblikken op de eeuwige liefde tussen Hugo en Nicole waar dit nummer over gaat. Wij sluiten dan maar af met RESPECT. en ja Piet you're an angel...

tracks:

01 Call Me An Angel
02 My Love Shines For You
03 Broken Man
04 Harmless
05 The Water's Gone
06 Down South To The Bay
07 Kindaman
08 We Were Right
09 The Last Time For Us (Hugo's Lament)

musicians:

Pete Vastenavondt: guitar, vocals
Charly Verbinnen: gitaar
Dirk Lekenne: gitaar, slide gitaar, lapsteel, percussie
Luk de Graaff: bas
Pieter Akkermans: keys
Stoy Stoffelen: drums