© Rootsville.eu

DC Snakebuster & Half Blind Willie (B)
Blues 'n Boogie
De Geensmolen Drieslinter (23-02-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info artiest: DC Snakebuster
info club: De Geensmolen

© Rootsville 2023


Naast workshops allerhande en lekker hapjes maken organiseren ze hier in 'De Geensmolen' in Drieslinter, met als zaakvoerder Anke Vranken, tijdens het winterseizoen ook optredens en op donderdag 23 februari staat daar op de affiche 'DC Snakebuster & Half Blind Willie'.

We leerden 'DC Snakebuster' kennen als busker op 'Klakson Blues' in 2016, een jaartje later dan toen hij zijn kans zou gaan wagen als 'OMB'. Ondertussen heeft Frank Declerq, zoals zijn geboortenaam is, al een hele weg afgelegd en bracht hij ook al 2 officiële albums uit bij 'Fandango Studio'. Sinds een paar jaar wordt hij ook op allerhande 'percussie' ondersteund door de oorzaak van zijn bestaan, vader Willie Declerq AKA 'Half Blind Willie'. Op 6 maart speelt dit duo ook in de iconische 'Blauwe Kater' te Leuven maar in deze 'De Geensmolen' zijn we nog niet geweest, vandaar onze keuze want er bestaat een gezegde dat zegt; wie het kleine niet eert is het grote niet weerd. Je vindt dit etablisement langsheen de 'IJzeren Weg' een fietsroute gebouwd op een oude spoorweg bedding van Tienen naar Diest en langs een knooppunt van wandelwegen.

'De Geensmolen' is een prachtig gerestaureerde watermolen die dateert vanuit de 19de eeuw. Het is er uitermate gezellig te noemen en in plaats van water het begin van zijn bestaan zijn er nu allerlei streekbieren die er rijkelijk vloeien. Als vanouds was ik goed op tijd en kon ik zo de soundcheck nog meemaken en in het gezelschap van een lekkere Orval deze nieuwe bestemming in me opnemen. Tijdens de twee seizoenen 'winter' en 'zomer' kan je hier ook telkens genieten van een pop-up bar.

Tegen dat 'DC Snakebuster & Half Blind Willie' er aan zouden beginnen waren alle zitjes in 'De Geensmolen' ingenomen en kon het duo beginnen aan hun avondje 'blues 'n boogie', dit gesteund door toch een horde fans. Openen doen ze vanavond met een lowdown bluesje maar al vlug komt dit te veranderen in footstompin' boogie.

UIt het rijkelijk arsenaal van de blues diepen 'DC Snakebuster & Half Blind Willie' dan ook het herkenbare 'Baby, Please Don't Go' op. Een traditional welke populair werd gemaakt in 1935 door 'Big Joe Williams' en in 1964 een wereldhit werd voor 'Van Morrison' en zijn 'Them'. Ook DC Snakebuster diepte vervolgens 'Do The Boogie Woogie' op uit zijn beginjaren en zo zat de sfeer hier mede door een Tiense aanhang er meteen in.

Met Willie Dixon's 'I Want To Make Love To You' uit 1954 zaten we meteen terug in de 'legacy of the blues' en danken we ook aan Nina Simone en haar reclamefilmpje voor 'Coca Cola'. Een rasechte 'white mama' kon zich toen al niet meer houden en haar moves leken er op alsof ze was geboren in de 'Mississippi Delta'. Links en rechts sneuvelde helaas 'a bottle of beer' maar hé, deze 'Molen' werd zo een echte juke joint.

Frank en Willie lieten het niet aan hun hart komen en zo werd een doodgewone vleesplank (zonder salami) een deel van de percussie vanavond. Ook van 'Bo Diddley' werd er een nummer opgediept en met 'I'm A Roadrunner' werd de sfeer hier alsmaar intenser te noemen, beep beep. Well, it's one for the money two for the show. Three to get ready now go, cat, go werd dan een aanzet voor meer mama's op de dansvloer op deze 'Blue Suede Shoes' van Carl Perkins uit 1955.

We kregen ook nog ambiance nummers als 'Proud Mary' en toverden 'DC Snakebuster & Half Blind Willie' zelfs een 'Punk 'n Boogie' uit hun hoed met 'Should I Stay or Should I Go' van 'The Clash'. Na nummers als 'Crossroads Blues' van Robert Johnson diepten beiden nog een beetje meer in de geschiedenis van de rock 'n roll en op 'Route 66' kwam de vraag in me op van de Britse punk van 'The Clash'.

Mijn eerste momentum hier in 'De Geensmolen' werd er eentje om niet te vergeten en dan kijk ik zo toch weer uit naar een vervolg...beep beep!