© Rootsville.eu

Peep Deluxe presents The Charcoal Sessions
Try-out
Ons Hofke Binkom (20-07-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info artists: Hedwig Peetermans - Stijn Vandebril

© Rootsville 2023


'Peep Deluxe presents The Charcoal Sessions' is het nieuwe project van 'Peep' Hedwig Peetermans samen met muzikant/kunstenaar Stijn Vandebril. De 'Roots Essentials & Guilty Pleasures' van Hedwig Peetermans die heb ik al meermaals mogen ervaren en dus keek ik er naar uit om het vervolg erop te gaan zien. Dat vervolg brengt hij met kunstenaar Stijn Vandebril en dit was voor mezelf nog een onbeschreven blad.

Stijn is een begenadigd kunstenaar die zijn expressies tot leven ziet komen in de vorm van waanzinnig mooie houtskool tekeningen. Deze 'Charcoal Drawings' brengen een emotioneel verhaal dat de intrinsieke schoonheid, kwetsbaarheid en complexiteit van de menselijke geest vastlegt. Daarnaast leerde ik Stijn vanavond kennen als een steengoede gitarist die ook de skills van de 'double bass' onder de knie zou hebben gekregen door het oefenen in de badkamer, alzo sprach de Peep.

Vanavond zouden we een 'test case' krijgen van hoe de show later dit jaar in de betere zaken zal voorgesteld worden. Alleen de projectie van Stijn's 'Charcoal Drawings' die bleven nog voor ons verscholen. Deze 'Try-out' zou in eerste instantie doorgaan in 'Peep's Secrent Garden' maar de volgelingen van Armand Pien hadden hierover anders beslist. De 'place to be' was nu de B&B en wandelcafé 'Ons Hofke' in Binkom, uitgebaat door Danny en Cynthia.

Deze vierkantshoeve draagt ook een geschiedenis met zich mee uit de tweede wereldoorlog. Het pad achter deze hoeve deed toen dienst als ontsnappingsroute om aan de bezetters te kunnen ontkomen. Het was ondermeer 'Frans Van Hellemont' die mede door deze route aan de Gestapo wit te ontsnappen. De hoeve was toen in het bezit van de familie Depré. Van de oorlog hebben we onze buik wel van vol en we zijn hier voor de muziek.

We moesten door die zelfde 'ontsnappingsroute' als de Frans destijds om op de locatie van de avond te komen en kwamen zo terecht in een andere wereld. Midden tussen de 'poison ivy' van ons landje en de door spots gekleurde klimop leek het wel of we een teleportatie ondergingen naar 'way down south' in de swamps van Mississippi en zo ontdekten we in een overjaarse schuur een prachtig podium. Een 'fais dodo' die zouden we hier niet gaan beleven maar wel een 'enchanted evening' met dank aan Hedwig 'Peep' Peetermans en zijn kompaan Stijn Vandebril.

Er was ondanks een fikse regenbui heel wat volk komen opdagen voor deze 'ty-out' met daaronder ook een ruim aantal collega muzikanten met daaronder de haast volledige delegatie van 'David Ronaldo & The Dice' met David, Charly en Dirk en 'The Fast Food Kings' met Wim, Toon en Rico. Als studio muzikant was er ook Pieter Akkermans vanuit de Fandango studio en ook om de kleuren van 'Özgür Hazar's Blues Syndicate' te verzekeren. Bij onze noorderburen zouden ze nu zeggen van 'Klaar is Kees' en dus kon zo de avond van start gaan maar met Hedwig en Stijn.

Wie de 'Roots Essentials & Guilty Pleasures' van Hedwig Peetermans al heeft gehoord weet nu wat hem te wachten staat, alleen wordt dit nu versterkt door de heerlijke grooves van Stijn's contrabas en zijn fijn besnaarde akoestische gitaar. Als het waar is wat de 'Peep' ons trachtte te laten geloven ga ik morgen meteen een nieuwe badkamer laten installeren.

Meteen steken de heren van wal met  'If It Hadn't Been For Love' van 'The SteelDrivers' waar ook Chris Stapleton voor een deeltje tussen zat. Een nummer dat in 2011 nog een nieuw leven kreeg door de cover van Adèle. Wij waren meteen mee en zo ook gastheer Dennis en zijn vrouw. Bij het horen van 'Ain't No Sunshine' van Bill Withers werd het zo respectvol stil hier in de 'barn'.

De verandering van de belichting van 'lavendel blue' naar 'magenta roze' maakte het allemaal nog wat romantischer of kwam dit doordat 'Barbie' nu in de spotlights staat? Met Tom Waits zijn 'Chocolate Jezus' komen we zo in een andere dimensie van onze muziekcultuur terecht net als bij de 'Zutons' song 'Valerie'. Meer Tom Waits daar zijn we niet rouwig om en dus genoten we ook van diens 'Rain On Me' waarop iedereen meteen mee was met de gevraagde sing-a-long.

Ook met 'Whiskey and You' van Chris Stapleton en Van Morrison's 'Moondance' bleven de aanwezigen meer dan aandachtig luisteren en konden we zo ook genieten van wat de Stijn nog allemaal in zijn bagage had steken, en dat was veel hoor! Nog eentje voor het slapen gaan is hier ook een quote maar vanavond betekend dit het sein voor een pauze.

Na de kleine onderbreking beginnen beiden eraan met de Amerikaanse spiritual 'Wade In The Water', eentje dat al dateert van 1901. Na 'Use Me' van Bill Withers komen ze uit bij het lievelingsalbum van de 'Peep' en dan bedoelen we 'Bring The Family' uit 1987 van John Hiatt'. Uit het fabuleuze album dat hij opnam met Ry Cooder, Nick Low en Jim Keltner krijgen we uiteraard die million selling hit 'Have A Little Faith On Me'. En het geloof dat kreeg dit duo van alle aanwezigen.

Nog uit dat zelfde album hoorden we ook 'Alone In The Dark' waarna ze omschakelde naar de soul van Angie Stone met het mooie 'Wish I Didn't Miss You'. En kijk...even the bats came to listen! 'Billy Jean' van de 'King of Pop' was dan even de vreemde eend in de bijt maar we werden al meteen betoverd door hun versie van Leon Bridges' 'Beyound', of hoe soul moet klinken.

Meeslepend mooi is dan de versie van 'What A Wonderful World' uit 1967 met een knappe gitaar solo van Stijn en met John Mayer's 'Something Like Olivia' liep deze fantastische avond dan op zijn einde. 'The End' ah, nee hé , niet zonder de meezinger met Elvis zijn 'Can't Help Falling in Love' wat de verliefde harten dan weer naar elkaar deed groeien vanavond. Wij zijn klaar om de 'Show Case' hiervan te gaan beleven al moeten we daarvoor naar het verre Palethe in Pelt.

met dank aan...Sijn Vandebril

en Hedwig 'Peep' Peetermans

en ja hoor, de bar is nog steeds open.