© Rootsville.eu

Jan de Bruijn & Band (NL/B)
Blues
T-Blues & Roots Geel (30-09-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info artiest: Jan De Bruijn
info club: T-Blues & Roots


© Rootsville 2023


We vonden het als muziekliefhebber allemaal erg toen Raf Meeuws zijn werk als blues promotor zag verdwijnen op de locatie van het toneelgezelschap 'Ootello' te Mol Ezaart. Geen 'Blues @ Ootello' meer en dat viel ons zwaar maar gedane zaken nemen geen keer en toch bleef blues survivor Raf niet bij te pakken zitten. Vreugde alom toen we op 'Yellow Blues' dit jaar het nieuws mochten aanhoren dat er een nieuwe zaal was gevonden om een paar maal per jaar een blues of roots concert te organiseren en daar zijn we 't Geels Volkstoneel' dan weer erkentelijk voor. De nieuwe naam voor de muzikale voorstellingen noemt 'T-Blues & Roots' waarbij de 'T' verwijst naar Theater.

Tijdens zijn zoektochten naar groepen duikt bij Raf Meeuws altijd wel de naam van Jan de Bruijn op en dus was het logisch dat deze twee survivors in de blues & roots elkaar zouden vinden voor het openingsconcert van deze 'T-Blues & Roots'. Dus op de affiche vanavond niemand minder dan 'Jan de Bruijn & Band'. Ook wij als muziekliefhebber zien een Jan wel altijd graag op onze podia terugkeren en was Jan ook één van de centrale gasten eerder dit jaar bij 'PC's Jukejoint' in CC Palethe te Pelt. Een memorabel concert toen maar zijn ze dat niet allemaal waar Jan de Bruijn optreedt? Wij dus met volle moed richting 't Geels Volkstoneel' en kwamen zo terecht in een zaal waar duidelijk aandacht wordt besteed aan de akoestiek. Met ons meteen ook al wat blues & roots liefhebbers en zijn die van de 'Vloanders' zelfs vaste gast aan het worden in onze contreien.

Jan de Bruijn brengt ons telkens weer in vervoering met zijn diepe warme stem alsof hij niet uit het Nederlandse Zundert vandaan komt maar uit het diepe zuiden in de Mississippi Delta. Eerlijk we kennen nu al nummers die we straks zullen te horen krijgen maar Jan geeft aan, die soms wel iconische nummers, zijn eigen twist alsof het de zijne zijn. Uiteraard heeft hij ook een band met klasbakken meegebracht naar Geel en dat is uiteraard ook Pieter van Bogaert op Hammond en keyboard. Zoniet zou er wel eens een familiale crisisraad ontstaan ten huize van 'de Bruijn'. Verder hebben we nog gitarist Chris Peeters die we uiteraard nog kennen van bij de 'Laatste Showband'. De ritme sectie die bestaat vanavond uit de ervaren mannen als Karel Zosel op basgitaar en Pieter Doms aan de drums.

In allerijl werden er nog wat tafeltjes bijgezet en zo liep deze zaal voor het eerste 'T-Blues & Roots' concert dan weer aangenaam vol en konden we ons beginnen opmaken voor een paar uurtjes heerlijke nostalgie. Opener van de avond was 'Trouble in Mind', een vaudeville bluesje dat in 1965 werd uitgebracht door Nina Simone maar in 1924 al de wereld veroverde door de versie van Thelma La Vizzo samen met pianist en auteur Richard M. Jones. Wij hier in Geel waren meteen mee en zo wist Jan de Brijn en zijn band ons meteen in te pakken.

In 1927 schreef Blind Willie Johnson het gospel-bluesje 'It's Nobody's Fault But Mine' en het is Jan die hier vanavond met zijn shuffle versie nog meer diepgang brengt in deze klassieker. De Oh's en de Ah's vulden dan deze zaaal toen 'Rainy Night In Georgia' uit de boxen galmde en ons zo eraan herinnerde dat Tony Joe White ons toch behoorlijk wat goede nummers heeft nagelaten. Na wat rock 'n roll keren we terug naar het meer intiemere 'Stormy Monday'.

Uiteraard is het ook aan Jan toegelaten om eigen nummers te brengen zoals 'Come On Over' uit zijn laatste album. Terug naar het meer ritmische 'My Babe' dat hier mede door de strings van Chris Peeters wat country vibes meekreeg met als outro zelfs een jazzscat van jan de Bruijn. Helaas was zo ook het einde van het eerste gedeelte er aangekomen.

Meteen met de deur in huisvallen deed Jan de Brijn & Band bij het begin van 'deel 2' met een eerbetoon aan 'Blue Blot wanneer hij net als Luke Walter Jr. (1947-1996) en diens 'Live' intro aanzet voor de tonen van 'Who Is He (And What Is He To You) van Bill Withers uit 1972. Eentje waarop Pieter van Bogaert met die gekende Hammond grooves er een extented version kwam van te maken. Resultaat? een oorverdovend en wel verdiend applaus.

Vanaf dat moment was de zaal in trance en ging het enkel nog maar crescendo hier op 'T-Blues & Roots' zoals met Little Milton's zijn funky 'I Feel So Bad'. Een prachtige versie kregen we toen van Bob Dylan's 'Simple Twist of Faith' uit 1975 en zo kwamen we hier in Geel allemaal under the spell van Jan de Bruijn. Magish was dat!

We weten allemaal dat Jan ook een zwak heeft voor Tony Joe White (1943-2018) en op diens 'Roosevelt and Ira Lee' uit 1968 kregen respectievelijk Karel Zosel en Pieter Doms hun moment in de spotlights met een solo.

Ik hoor het Jan al denken...tijd voor wat good ol'soul en dat kregen we meteen met een beklijvende versie van 'Bring It On Home To Me' waarna er met 'Stand By Me' zelfs een spontane sing-a-long volgde. We waren er al een kleine weddenschap aan voor het opzetten wanneer 'People Get Ready' er zou aan zitten te komen en jawel daar was dan plots die kaskraker van Curtis Mayfield en zijn 'Impressions' uit 1975. En ja hoor, het klinkt nog steeds even warm en soulvol.

Moesten we Jan niet kennen zouden er nu wel enkele in zweem kunnen vallen wanneer hij de licks van 'Ain't No Sunshine' uit zijn 'red hollowbody' gitaar toverde en toen...toen was het gedaan maar niet zonder de obligate bisnummers. Vooreerst brachte Jan en Pieter op Hammond een intieme versie van John Hiat's 'Have A Little Faith in Me', een nummer uit dat iconische album 'Bring The Family' en net toen moest er iemand net een zakje chips open doen ;-). De ultieme afsluiter met de band was er eentje van BB King met 'The Thrill Is Gone' en zo bleven we even verdwaasd achter met in gedachte who was he, and what is he to you.

Meteen een staande ovatie en zo is dit eerste concert van 'T-Blues & Roots' onder een goed gesternte van start gegaan met ook een uitstekende sound & vision, getekend de Paul. Op 13 april van het gezegende jaar 2024 staat hier niemand minder dan Steven Van Der Nat als 'Little Steve & The Big Beat' op het programma. Wij maken ons alvast klaar voor de 'Belgian Blues Challenge' op 14 oktober. CU!