© Rootsville.eu

Peep Deluxe - The Charcoal Sessions
Hedwig 'Peep' Peetermans & Stijn Vandebril
CC Palethe Pelt - Muzezaal (28-11-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info artists: Hedwig 'Peep' Peetermans - Stijn Vandebril
info club: CC Palethe


© Rootsville 2023


In volle zomer tijdens een fikse regenbui ging in 'Ons Hofke' in Binkom de eerste try-out van start van deze 'Peep Deluxe - The Charcoal Sessions'. Nu in volle herfst en ook weerom met een regenbui als compagnon trokken we met 'Rootsville' richting 'CC Palethe' in Pelt voor de première van deze samenwerking tussen muziek en kunst.

Het betreft hier Hedwig 'Peep' Peetermans die we kennen van zijn 'Roots Essentials & Guilty Pleasures' waarmee hij de zalen rondtrekt en niet zelden een sing-a-long tot leven komt te wekken. Zijn kompaan was voor mezelf tot de try-out van deze show tijdens de zomer helaas nog een onbeschreven blad. 'Stijn Vandebril' is gekend voor zijn uitzonderlijke houtskool portretten maar niet in het minst ook voor zijn skills als muzikant. Beiden kwamen tot een samenwerking en zo ontstond deze 'Peep Deluxe - The Charcoal Sessions'. Hun connectie begrensd niet enkel de muziek en de kunst maar om het met de woorden van Leon Bridges uit 2018 te zeggen, ook 'Beyound'...

De voorstelling zou plaatsvinden in de 'Muzezaal' van 'CC Palethe' die voor de gelegenheid was aangekleed in een warm en intieme setting. Tijdens de zorgvuldig uitgekozen covers door Hedwig Peetermans worden als extraatje ook de kunstwerken van Stijn Vandebril op een groot scherm geprojecteerd waardoor met regelmaat een ontluikende 'oh's' en 'ah's' de zaal werd ingestuurd.

Openen doen de heren met 'If It Hadn't Been For Love' van de Bluegrass & Country formatie 'The Steeldrivers' waarbij Chris Stapleton en Mike Henderson alle nummers voor het gelijknamige album in 2008 kwamen te schrijven. Tijden deze opener krijgen we meteen ook een eerste impressie van Stijn zijn kunstwerkjes door het projecteren van deze met 'Chris Stapleton'.


Chris Stapleton © Stijn Vandebril

Meteen overschakelend naar Bill Withers zijn 'Ain't No Sunshine' maakt dat de 'Muzezaal' hier meteen wordt meegezogen door de warme en oprechte sfeer die hier aanwezig is. 'Chocolate Jesus' van Tom Waits daarop zijn de bezoekers hier nog niet meteen mee maar daar zou dan zo meteen verandering in komen door het brengen van 'Valerie' dat we uiteraard allemaal kennen in de uitvoering van 'Amy Winehouse' die helaas in 2011 de 'Club 27' kwam te vervoegen. Ook hiervan kregen we een houtskool tekening te zien. Een nummer dat in 2006 reeds verscheen op het album 'Tired Of Hanging Around' van de Britse Indie band 'The Zutons'. Voor het bekijken van al de kunstwerken van Stijn Vandebril verwijs ik jullie graag terug naar zijn website Stijn Vandebril.

Hedwig 'Peep' Peetermans staat uiteraard ook gekend voor het spontaan opwekken van een sing-a-long en dit gebeurt dan ook zo bij het brengen van 'Rain On Me' van meester-songsmid Tom Waits. Na 'You Do Something To Me' worden we met 'Whiskey and You' weerom ondergedompeld in de aangrijpende country van Chris Stapleton. Dat de twee nummers 'Moondance' en 'Multiply' ons naar het einde zou leiden was maar om de reactie te polsen van de aanwezigen en die reactie was te verwachten. Gelukkig was dit nog maar het einde van deel 1.

Is het nu op de contrabas of gewoon een akoestische gitaar, Stijn Vandebril heeft voor beide instrumenten de skills onder de knie en zo begint deze 'Peep Deluxe - The Charcoal Sessions' het tweede gedeelte met een spiritual die in 1901 werd uitgebracht door de 'Fisk Jubilee Singers. Van John Hiatt brengen Hedwig en Stijn dan de million selling hit 'Have A Little Faith In Me' en deze mooie momenten worden enkel verstoord door de Oh's en de Ah's bij het projecteren van de kunstwerken.

Tom Waits, wie houdt daar niet van? en zo is het dan de beurt aan het in 1974 reeds verschenen '(Looking For) The Heart of Saturday Night'. Ook Angie Stone verscheen hier in de 'Palethe' zowel vocaal met het nummer 'Wish I Didn't Miss You' alsop het grote scherm.


Angie Stone © Stijn Vandebril

Na al dit moois kan het bijna niet anders of de betovering wordt onderbroken door het aankondigen van de laatste twee nummers. Het eerste betreft een kaskraker van weleer van Satchmo aka Louis Armstrong en ja hoor er werd wel degelijk mee geneuried op 'What A Wonderful World'. Afscheid van deze 'Peep Deluxe-The Charcoal Sessions' wordt er dan genomen met John Mayer's 'Something Like Olivia'.

De bezoekers hier in 'CC Palethe'...en meestal ook ergens anders, laten muzikanten niet graag gaan zonder dat er nog een bisnummer moet worden gebracht. Wel vanavond krijgen we er zelfs twee. Vooreerst Michael Jackson's hit 'Billie Jean' om zo de Muzezaal naar een apotheose te brengen met Elvis zijn 'Can't Help Falling In Love' en ja hoor, de spontane sing-a-long kwam er ook en het kwam niet van het 'Volendams Mannenkoor'. CU.