© Rootsville.eu

Fred Klee & De Voyageurs (B)
tiltle: Bar La Florette
music: Americana - Folk (Nederlandstalig)
release date: 2024
info artist:
Fred Klee

© Rootsville 2024


Weet je het nog? 12 oktober 2017 toen de première van 'Radio Cachot' van start ging. Het relaas van Fred Klee en het huis in de Begijnenstraat, 42 te Antwerpen. 'Radio Cachot' was toen muziektheater met een rauw randje zoals bezieler Fred Klee het kwam te verwoorden. Samen met enkele college muzikanten brachten ze een verhaal over leren relativeren, leren overleven en leren een nieuwe toekomst op te bouwen binnen de vier muren van een Vlaamse gevangenis. Een stuk waar zowel een vorm van dramatiek als muziek in huist.

Ondanks de rauwe realiteit, waarbij ik getuige was op de eerste rij, werd dit een onwaarschijnlijk succes van Fred's lief en leed tijdens zijn carrière als gedetineerde. Er volgde zelfs een boek over zijn wedervaren in Antwerpen. Het gaf Fred Klee de moed om er met 'Radio Cahot - Justine' een verlengstuk aan te breien en ook dit werd een succes, dit ondanks het tragische verhaal over die vermoorde verpleegster waarvan hij jaren later pas het overlijden van vernam.

Als je denkt dat dit het was dan heeft 'Fred van de Borderline' ons weer goed bij ons p**tje want na het verrassend muzikale intermezzo als 'Fred Klee & Southern Rumble' is diene van Paal nog lang niet uitgezongen. Op 1 maart is er zo de première van het derde luik van 'Radio Cachot' met als ondertitel 'Hé Kaffer'. Het bijzondere hieraan is dat we een mix krijgen te horen van Americana, Folk en zowaar ook Kleinkunst gepresenteerd krijgen volledig in het Nederlands gezongen. Opmerkelijk is ook dat er van bij de start een CD zal te verkrijgen zijn gebracht door 'Fred Klee & De Voyageurs'. Een album dat als titel 'Bar La Florette' meekrijgt.

11 nummers die uit de pen kwamen te vloeien van Fred Klee (zang) met als uitzondering van 'Ons Huisje' waarbij voyageur Jan Ieven (Bass) zijn medewerking kwam te geven. De rest van de 'voyageurs' bestaan uit Dirk Naessens op viool, gitaar en mandoline, Eddy Scheepers op pedal steel, gitaar en zang en last but not least Patrick Cuyvers op accordeon, piano en zang. Het woord 'Kaffer' wordt ontleend uit de taal van de foorkramers en zigeuners wat ook geassocieerd wordt als dieventaal. Het was na de dood van Fred's vader dat hij voor de tweestrijd kwam te staan of hij zou kiezen voor 'Kaffer' of voor het zigeunerleven. 'Radio Cachot - Hé Kaffer' is zo het relaas van Fred Klee als zoon uit een foorkramersgezin wat uiteindelijk ook resulteerde in een verplicht verblijf in het 'Cachot'.

Openen doen ze met 'Bar La Florette' waarna Fred zich komt te profileren als een volwaardig kleinkunstenaar met 'Weet Je Nog Die Tijd' en weerom weet hij ons zo te pakken met herinneringen uit zijn vroegere leven. Na de donkere rock 'n roll als 'The Scene' aanvoelende 'Doe Nou Effe' vallen we van de ene verwondering in de andere zoals met 'Valse 't Ziganesque'. Met Patrick Cuyvers op accordeon belanden we zo in Franse Parijs uit het verleden waar de 'Bal-Musette' toen welig tierde. Een instrumentaal walsje of een Java Blue, deze 'Fred Klee & De Voyageurs' trekken zo alle registers open waardoor in de zaal wel iedereen zal komen mee te wiegen op dit nostalgische instrumentale nummer.

Met 'Ons Huisje' komen ze zo in het vaarwater van een Wim Sonneveld terecht waarmee ze als echte 'Voyageurs' bewijzen wat ze allemaal in hun mars hebben. Voor wie Fred Klee ook gekend heeft in zijn toen woelige leven zullen nummers als 'Komaan Seg' of het zuiders aanvoelende tempo van 'Meisje Meisje' de monden doen openvallen. Mezelf incluis, alsof er hier in België een nieuwe vertolker van het 'levenslied' is opgestaan. Na het ontroerende 'Niemand' kiezen deze voyageurs met 'Noordzeewals' voor een sea shanty zoals we die kennen uit vervlogen tijden.

Wanneer we het over zigeuners hebben kunnen we niet naast de 'Sinti' muziek en daar past 'Ik Ben Verliefd' als gegoten bij alvorens 'Fred Klee & De Voyageurs' met 'Onze Laatste Zomer' nog eens alle nostalgische registers komen open te trekken. Als besluit is er dan dat 'Radio Cachot - Hé Kaffer', een niet te missen derde luik over het leven van Fred Klee is. En wanneer ze in je buurt spelen neem dan ook meteen het album 'Bar La Florette' mee naar huis want ik ben er zeker van dat je bij het luisteren ernaar deze 'Fred Klee & De Voyageurs' je ongetwijfeld een traantje zullen doen wegpinken.

 

tracks:

Bar La Florette
Weet Je Nog Die Tijd
Doe Nou Effe
Valse 'T Ziganesque
Ons Huisje
Komaan Seg
Meisje Meisje
Niemand
Noordzeewals
Ik Ben Verliefd
Onze Laatste Zomer

musicians:

Fred Klee: zang
Dirk Naessens: viool, mandoline, gitaar
Jan Ieven: Bass
Eddy Scheepers: pedal steel, gitaar, zang
Patrick Cuyvers:  piano, accordeon, zang