© Rootsville.eu

Leif de Leeuw Band (NL)
tiltle: Mighty Fine
music: bluesrock
release: march 22, 2024
distribution: Coast To Coast
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Leif de Leeuw Band

© Rootsville 2024


Ook hier in België zullen de fans van deze 'Leif de Leeuw Band' in hun nopjes zijn nu op 22 maart hun nieuwe album 'Mighty Fine' te verkrijgen zal zijn en ook al omdat één van de twee drummers een langenoot is. Een nieuw album met daarop 8 nummers met daarbij 1 cover van Neil Young.

De Leif de Leeuw Band is dé southern jam band van Europa. Leif is zes keer op rij uitgeroepen tot beste blues rock gitarist van de Benelux en Sem Jansen is winnaar van het tv-programma ‘Hit The Road’. Met zes man sterk bezorgen de mannen van de band een show met vlammende gitaarsolo’s, twee duellerende drummers, scheurende hammond sounds waarin improvisatie in sterke verhalende songs centraal staat.

De band heeft in tien jaar een internationale reputatie opgebouwd met tours door heel Europa, Amerika en China. Nadat de band in 2018 en 2019 een Allman Brothers tribute tour heeft gespeeld door Nederland en Europa werd duidelijk wat de ‘nieuwe’ koers van de band moest worden. Een formatie met twee drummers, Hammond, bas, twee elektrische gitaren en daarbovenop de prachtige rauwe stem van Sem. In elke song wordt ruimte gemaakt voor improvisatie waardoor geen enkele show van de band hetzelfde is. De sound is een fijne mengelmoes van rock, blues, americana, country en southern rock met oprechte teksten, met een lekker seventies tintje.

Voor de liefhebbers van Allman Brothers Band, DeWolff, Tedeschi Trucks Band, Little Feat, Warren Haynes, Gov’t Mule en Derek and the Dominos is het een ‘must’ om een optreden van de Leif de Leeuw Band te gaan zien.

Openen doen ze in true Southern flow met 'Rosalie' waarbij hun sterke punten als het fijne gitaarspel en de mooie harmonieuaz samenzang meteen in de spotlights wordt gezet. Het daaropvolgende 'Hard to Hold' wer al een tijdje geleden de wereld ingestuurd als trailer voor deze 'Mighty Fine'. Meteen zitten ze ook in het Southern Rock ritme al gaat er een Tequila rifje aan vooraf.

'Southern Man' is dan misschien het moment waarop de Neil Young adepten zitten op te wachten al gaat mijn voorkeur toch wel richting originals. Een nummer waarop Berget Lewis de vocals tot zich neemt. Dat het fijne gitaarwerk van Leif de Leeuw en Sem Jansen altijd wel indruk maken op de muziekliefhebbers staat ook hier weer buiten lijf.

'Lone Star' is er eentje dat in het segment Americana kan worden ondergebracht en deze veelzijdigheid is altijd wel een pluspunt geweest van deze 'Leif de Leeuw Band'. Het album werd opgenomen in de Marmelade Studio te Delft. Het bespelen van vintage instrumenten strekt hen zeker tot eer. Nummers als 'Gumbo Man' en het soulvolle 'Foor For Love' komen pas echt tot hun recht tijdens hun zo goed als perfecte 'live' concerten.

tracks:

01. Rosalie
02. Hard to Hold
03. Southern Man
04. Lone Star
05. Home Wrecker
06. Small Town
07. Gumbo Man
08. Fool for Love
09. Charade Man