© Rootsville.eu

The Cinelli Brothers (UK)
tiltle: Almost Exactly
music: Blues
release date: may 2024
promotion: Continental Record Services (CRS)
info artist: The Cinelli Brothers

© Rootsville 2024


Almost Exactly is het vierde studioalbum van The Cinelli Brothers. Voor het eerst werkt bandproducent en hoofdcomponist Marco Cinelli samen met muziekproducent uit New York City/Hudson Valley en de veelgeprezen drummer Rich Pagano. Rich was geïntrigeerd toen hij hoorde dat The Cinelli Brothers van Europese afkomst waren en werd 2e op de International Blues Challenge in Memphis, Tennessee.

Toen hij de nieuwste demo's van de band kreeg toegestuurd en hun rootsmuziekinvloeden en meeslepende zang hoorde, was hij verkocht om met hen samen te werken. De band voelde een creatieve en soulvolle band met Rich en zijn arrangementideeën en bevestigde al snel een week studiotijd in de Applehead Recording Studio in Woodstock, NY.

De Cinelli Brothers wilden iets anders doen dan uitsluitend bluesgeoriënteerde, zelf geproduceerde plaat. Het doel was om met een inspirerend team een grotere studio in te gaan om een nieuwe kijk op het geluid van de band te krijgen. Pagano, zelf een opnametechnicus die les kreeg van de legendarische Beatles-ingenieurs Geoff Emerick en Ken Scott, werd door demo's om een frisse vonk in melodie/sonics te vinden en om de 'songs' aan te scherpen. Uiteindelijk koos Rich ervoor om 5 van de 10 nummers te produceren (waarbij Marco Cinelli de overgebleven) en mixte alle muziek op Almost Exactly in zijn eigen Hudson Valley studio, VlyLand Recordings.

Het resultaat is duidelijk een nieuw geluid en nieuwe energie. De opname- en residentiële sfeer van Applehead bracht de band en Rich samen in een nieuwe en inspirerende omgeving de door Pagano geproduceerde nummers hebben een meer 'songwriter/hook'-georiënteerde afwerking en de Cinelli-producties hebben een wat meer groove en improvisatiegevoel. Alle nummers hebben voelbare soul/blues trekjes, maar dit keer met een roots rock en soul benadering.

Een ander belangrijk verschil is de griezelige evolutie van Marco’s toetsenbordvaardigheden. Marco, voornamelijk een gitarist, componeerde bijna de hele plaat op piano of Hammond-orgel. Ondanks het feit dat veel van het materiaal vóór de Applehead-sessies werd gedemonstreerd, werden er in de studio veel songprogressies en melodische trajecten gecreëerd. Dit is gedeeltelijk te danken aan de professionele en verzorgende omgeving die de studio bood en natuurlijk aan de creatieve en bezitterige Catskill Mountain-geestenergie. Voeg daar elke dag aan toe door te luisteren naar invloeden als Ann Peebles, Lee Michaels, ‘Revolver’ van The Beatles en Otis Redding.

Net als bij No Country For Bluesmen adopteerden The Cinelli Brothers de methode van cowriting voor veel van de nummers op de plaat. Hierbij waren vrienden en/of collega's van de band betrokken. Het resultaat is een breed scala aan kleuren en invloeden met een samenhangend geluid dankzij Pagano en de band. De nummers op Almost Exactly zijn geïnspireerd door The Beatles, The Band, The Rascals en een knipoog naar het Southern Soul-geluid uit de jaren 60 en 70, waarbij elk lid van de band een belangrijke rol speelde in de klanken en arrangementen van de muziek, en soms zelfs van instrument wisselde als het voelde rechts. Almost Exactly is een muziekbundel die een momentopname van de band weergeeft in een superdynamisch, songgericht en soulvol eerlijk moment uit hun carrière.

tracks:

  1. Last Throw Of The Dice
  2. Leave It With You
  3. Dozen Roses
  4. Ain’t Blue But I Sigh
  5. Nobody’s Fool
  6. Prayer
  7. Lucky Star
  8. Making It Through The Night
  9. Don’t Need No Favor
  10. Fool’s Paradise