© Rootsville.eu

Harmonica Blowout (US-NL-B)
Greg Izor - Thomas Toussaint - Steven Troch
Move2Blues (Muzecafé Zolder)
(11-01-2024)
reporter & photo credits: Freddie


info club: Move2Blues
info artists:
Greg Izor - Thomas Toussaint - Steven Troch

© Rootsville 2024


Bij de vrienden van 'Move2Blues' zetten ze het nieuwe jaar in met een 'Harmonica Blowout', een initiatief van onze eigenste 'Steven Troch' die daarbij wordt vergezeld van de Amerikaanse harper 'Greg Izor' en zijn Nederlandse collega 'Thomas Toussaint'. Doorheen de geschiedenis van de blues zijn er heel wat grote namen de revue gepasseerd die de bluesharp kwamen te hanteren en zo heeft iedere karper hier vanavond wel zijn eigen voorbeeld. Een instrument(tje) dat zo ook vele namen kreeg toebedeeld zoals de 'Mississippi Saxophone' maar hier bij ons zeker ook bekend als het 'noeneke' of 'smoelschuif'. Anyway you want it, it's Hohner Time.

Ook bij het laatste concert van 'Move2Blues' van 2023 stond de bluesharp centraal met toen 'Big Dave' op de affiche maar vandaag zoals gezegd gaan ze hier 'all the way'. Aan de zijde van Steven Troch, Greg Izor en Thomas Toussaint staan Harm van Essen op gitaar, Dirk Wagenveld op de basgitaar en drummer Paolo de Stigter en daarmee is het 'Muzecafé' weerom aangenaam gevuld.

Het is onze 'Belgian Proud' Steven Troch die hier vanavond de 'Hohner' debatten mag openen met 'Diggin' A Hole' en daarbij laat hij meteen horen dat zijn vroegere band 'Fried Bourbon' hier in ons landje hoog stond aangeschreven. De band waarmee hij trouwens in 2008 hier bij 'Move2Blues' te gast was met toen aan hun zijde Roland en Gene Taylor. Het nummer is terug te vinden op het laatste album 'Gravy Train' uit 2012.

Van John Lee Williamson AKA 'Sony Boy Williamson I' brengt hij vervolgens het dynamische 'Shake Your Boogie' en daarmee zijn de talrijke blues liefhebbers hier aanwezig meteen in de 7de hemel aanbeland. Uit het nieuwe repertoire van Steven Troch krijgen we dan 'The Jinx Is On Me' en daarmee neemt hij ook de chromatische uitvoering van het 'noeneke' ter hand. Eentje uit het in 2016 uitgebrachte album 'Nice 'n Greasy' en waarbij het café hier aangenaam gevuld wordt met enige zwoele reggea vibes.

Uiteraard is één van Steven's grootste voorbeelden niemand minder dan 'Sony Boy Williamson II' en zijn eerste aantreden loopt hier zo op zijn einde met de vertolking van 'Nine Below Zero', de vluggere versie wel te verstaan. Tijd zo ook om de fakkel door te geven aan de Amerikaan 'Greg Izor' die we vorig jaar nog op Moulin Blues mochten aanschouwen. Of hij sindsdien nog het water heeft overgestoken is bij mij niet geweten daar hij vorig jaar ook een album kwam op te nemen met de Nederlandse formatie 'Ticket West'.

Met 'Alabama' uit het in 2017 uitgebrachte album 'Homemade Wine' krijgen we zo ook een totaal andere stijl van het bespelen van de bluesharp te horen. Daar waar Steven Troch zijn inspiratie haalt bij de vroege iconen is het bij 'Gregh Izor' meer klankkleur à la Jimmie Wood van de 'Imperial Crowns' uit de 'City of Angels'.

De diversiteit van stijlen bezorgt ons uiteraard hier vanavond de appetijt om zo goed te luisteren naar een nummer als 'Bugs Got My Rice'. Een nummer dat Greg Izor kwam op te nemen in 2019. Ook Greg neemt op 'Close To Home' zijn toevlucht tot de chromatische versie van zijn bluesharp. Het nummer is terug te vinden op zijn gelijknamige album opgenomen samen met zijn begeleidingsband 'The Box Kickers' uit 2013.

Ondertussen komen we zo ook te weten dat we tegen Greg Izor' ook 'Reverend' mogen zeggen en met 'It Ain't That It Used To Be' lijkt het hier wel op een concert in de 'Whiskey A Go Go'. Zo komen we ook dan weer uit bij het derde luik van deze 'Harmonica Blowout' en richten zo onze aandacht op 'Thomas Toussaint' die in Nederland ook al wat prijzen wist te behalen als harper.

Zo belanden we eerder nu aan de 'West Coast' van de blues en met zijn opener 'Fourteen Dollars in The Bank' uit het album 'Groovin' On Up' uit 2016 veren onze Nederlandse vrienden ui tZilst dan weer meteen op. Nog meer ambiance wat had je dan gedacht van de klassieker 'I'm Ready' die het café zo haast in vuur en vlam kwam te steken.

Ook uit het album 'Groovin' On Up' krijgen we vervolgens ook 'Oh Baby' en mag zo deze 'Hohner Party' al als geslaagd worden beschouwd. Met 'My Kinda Girl' uit 2019 duikt deze Thomas Toussaint verder in zijn repertoire waarna met de West Coast shuffle 'Shut Your Face' hier meteen iedereen het zwijgen werd opgelegd en er zo een kleine pauze werd ingelast waarbij deze 'Three Harmonica Kings' hun merchadising aan de spreekwoordelijke man konden brengen. Harm van Essen die deed het dan weer bescheiden met het schijfje 'Astray' van zijn band 'La Ratte' dat vorig jaar werd uitgebracht.

Ze waren zo ook al meer dan 90 minuten aan het werk al waren het in de eerste plaats Harm van Essen, Dirk Wagenveld en Paolo de Stigter die zich voornamelijk de volle 90 minuten in het zweet hadden gewerkt ;-).

Na het moment van 'champagne & reefer' kregen we nog een korte reprise van deze 'Harmonica Blowout' en werd het op het podium een komen en gaan van onze drie virtuozen. We kregen nog nummers als 'I'm Gonna Love You Baby' van Thomas Toussaint, 'What's It's Gonna Take' van Greg Izor en een sublieme versie van Little Walter's 'My Babe' door Steven Troch. Als kers op de taart was er nog als trio de 'Bombastic Boogie' en zo werd dit feestje hier dan bijna afgesloten. Wij hadden onze neuzen dan al gericht richting prairies van Varenwinkel. Bij 'Move2Blues' maken ze zich al op voor de komst van 'The BluesBones' op 8 februari. CU!