© Rootsville.eu

John Primer & Giles Robson (US-UK)
Blues
Banana Peel Ruiselede
(15-01-2024)
reporter & photo credits: Marcel


info club: Banana Peel
info artists:
John Primer - Giles Robson

© Rootsville 2024


Het zijn bezige bijen daar in West-Vlaanderen, want de mensen van de Banana Peel hadden deze maand niet minder dan 3 optredens op hun lijstje staan. Vandaag deel 2 van dit drieluik en daarvoor hadden ze mooi volk uitgenodigd met John Primer en Giles Robson. Het was dan ook niet te verwonderen dat deze keer het bordje “sold out” op de voordeur prijkte. Ik trok dus op deze maandagavond richting “Bananen Schil” voor een, waarschijnlijk, schitterende avond.

Geen weer om er een hond door te jagen toen ik vertrok, een echte blizzard teisterde het Waasland. Gelukkig was het van korte duur en een echte bluesfan, laat zich niet zomaar tegenhouden. Zo dachten ook alle aanwezigen in de volgepakte juke joint, waar ik tussen de massa ook wel ene Guido Belcanto kon spotten.

Ik vermoed dat John Primer voor de meesten geen introductie nodig heeft. Maar mocht er hier iemand zijn de laatste decennia ergens op Antarctica heeft verbleven, toch een klein beetje info. Deze sympathieke Chicago bluesman heeft zo’n enorme staat van dienst dat hij eigenlijk geen nadere introductie behoeft, waardoor het heden ten dage bijna onmogelijk is om over Chicago Blues te praten zonder John Primer op te roepen!

Primer, geboren in 1945 in Camden - Mississippi, verhuisde op 18-jarige leeftijd naar de Windy City om een briljante carrière als muzikant te beginnen. Doordrenkt met de blues van Jimmy Reed, Howlin 'Wolf, Elmore James en B.B. King, maakte hij snel naam aan de West Side. In 1979 werd hij gerekruteerd door Willie Dixon, om toen deel uit te maken van de laatste groep van Muddy Waters. Na het overlijden van deze laatste zal John Primer 13 jaar de vaste gitarist zijn van Magic Slim & The Teardrops.

Vervolgens besluit hij definitief uit de schaduw van zijn mentor te treden om een solocarrière te beginnen, onderbroken door talloze albums van uitstekende kwaliteit. En die kwaliteit kwam hij nu in Ruiselede ten gehore brengen. Toch nog even melden dat John drie maal genomineerd werd voor de fameuze Grammy’s en dat hij vorig jaar met het album “Teardrops For Magic Slim” een geweldige ode heeft gebracht aan deze bluesman.

Samen met John Primer, mochten we ook Giles Robson verwelkomen. De in 1978 geboren Robson is een echte harmonicatopper die al verschillende awards heeft gewonnen. Robson is een onmiskenbaar blues talent. Met zijn opzwepende Mississippi saxofoon en zijn geweldige stem blaast hij iedereen uit de sokken. Blues van de bovenste plank, klassiek maar in een modern jasje. Iedereen houdt van Giles Robson. Bijgestaan door een stevige band waren deze toppers volledig klaar om ons van onze sokken te blazen en dat deden ze ook.

In die band vinden wij het Franse talent Antoine Escalier aan de bas en de onvermijdelijke Pascal Delmas aan de drums. So, let’s have some fun folks !!

John mag de debatten openen met een lange instrumentale intro, ondersteund door stevig harpwerk van Giles Robson voor ‘Cloudy Day’. Snel volgde ‘I Know You Love Me baby’ en ui de Grammy genomineerde cd “Teardrops For Magic Slim” kwam ‘Luv Somebody’. De Chicago blues machine was goed op dreef, zeker en vast wat John betrof maar ook Giles liet zich niet onbetuigd. Dat de man een stukje harmonica kan blazen, wisten we al een tijd, maar hij liet zich hier op zijn best horen en speelt duidelijk in een Harmonica Superleague.

De ritme sectie met Pascal maar vooral Antoine stond pal als een rots en niet op een foutje te betrappen. Na er nog eentje te hebben geserveerd uit zijn laatste album, kregen we met ‘Rainy Night In Georgia’, het eerste traag nummer van de avond en eentje afkomstig uit zijn ‘Soul Of A Bluesman’ album. Om af te sluiten mocht Giles zijn zangkunsten vertonen en met een “Eyesight To The Blind” dat al even naadloos overging in “Mojo Working” sloot hij samen met John en een sing along met het publiek, het eerste deel af.

Veel tijd om adem te happen kregen we niet want het eerste deel startte als een sneltrein en kreeg een jarige Rita een “Happy Birthday To You” gezongen door de band waarna John verder snelde met ‘They Call Me John Primer’. In al zijn hevigheid breekt John een snaar, maar niet getreurd, even een andere gitaar genomen en met de slide verder gespeeld voor een knappe versie van ‘Hard Times’ uit het gelijknamige album. En de band knalt verder met ‘Feel Like Going Home’ en het meer dan gekende ‘Can’t Be Satisfied’. Wanneer John zijn gebroken snaar verandert, maakt Giles van de tijd gebruik om een klein stukje harmonicageschiedenis te geven en ons te trakteren op een schitterend stukje ‘treinimitatie’. Iets wat zijn enorm talent alweer extra in de verf zet. De Chicago blues express dendert verder richting eindstation met ‘I’m Ready’ van Willie Dixon, ‘You Got What I Want’ en een geweldige sing along om de avond af te sluiten met ‘Gotta Stich Close Together’.

Hoewel het ondertussen al over elven was, kregen we er toch nog eentje mee “for the road” gelijk ze zeggen en dat werd ‘Got You On My Mind’, niet van de hand van Clapton maar wel door hem bekend geraakt.

Bij deze was het doek dan ook gevallen over een meer dan schitterende avond. Alweer eentje om in te kaderen. John Primer, is ondanks zijn gezegende leeftijd, verre van versleten en Giles Robson bewees al weer dat hij een supertalent is op de Mississippi saxofoon. Bedankt Banana Peel, we hebben weer genoten.

Volgende afspraak is binnen twee weken want dan komt Kat Riggins op bezoek. CU Folks !!!!

Marcel