© Rootsville.eu

Dewolff (NL)
Psychedelic Southern Rock
Hnita Jazz Club - Heist-op-den-Berg (18-01-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info artiest: Dewolff
info club: Hnita Jazz Club


© Rootsville 2024


Voor het uitverkocht concert van 'Dewolff' zijn vele Southern- Soul- en Bluesrock liefhebbers verenigd in de 'Hnita Hoeve' in Heist-op-den-Berg voor het eerste 'niet' Jazz concert van 2024. We kwamen met deze 'DeWolff' al kennis te maken in het eerste decennium van deze eeuw en zo speelden ze ook in 2019 nog op het 'Gevarenwinkel Festival'. Nu zijn de toenmalige youngster al ruime tijd volgroeid en een goed geoliede machine. De band werd boven de doopvond gehouden in 2007 en bestaat uit de broers Pablo (gitaar, vocals) en Luka (drums, vocals) van de Poel en Robin Piso (Hammond, vocals).

Meteen vielen ze al in de prijzen en steeg hun populariteit vanaf 'day one'. Ze bezitten reeds een ellenlange lijst van albums en daar kwam vorig jaar nog 'Love, Death and In Between' bij. Een uitgebreide bezetting met alle toeters en bellen staat in de startblokken voor het festivalseizoen maar laat ons eerst nog eens genieten van Pablo, Luka en Robin als trio. Als 'MC' vanavond is er als vanouds 'Jan Ursi' en de quiet moments worden opgevuld door niemand minder dan DJ Joris. De planten hebben vers water gekregen en zo zijn we met z'n allen klaar voor 2024 en wat een geweldige avond zou gaan worden.

Alsof de deur van het station in Heist-op-den-Berg op slot werd gedaan raasde de 'Night Train' als soulvolle rock 'n roll doorheen de 'Hnita Jazz Club' en zette zo meteen deze club in vuur en vlam. Meteen ook de opener van hun vorig jaar uitgebracht album 'Love Death and in Between'. Explosief als dynamite dendert dit trio met hun 'Night Train' doorheen de club alsof ze op de Godfather of Soul' staan te wachten. De indrukwekkende samenhang van gitaarrifjes, Hammond grooves en donderende drums is een lust voor het oor maar wat nog het meest in het oog springt is het alsof deze 'Dewolff' zijn gezegend met het 'Forever Young' virus.

Van de rock 'n roll naar het wel gekende psychedelische aspect van deze band met 'Treasure City Moonchild' welk je ook kan terugvinden op hun album 'Wolfpack' uit 2021. Een nummer met verplichte duurtijd uit het 'Eurovisie Song' arsenaal hoef je niet te verwachten en dus wordt het bij iedere nummer intens genieten van de diversiteit die ze telkens weer tijdens iedere song komen te etaleren tijdens hun concerten.

Niet alledaags voor 'Dewolff' is de vraag hier vanavond om twee sets te brengen maar onder de indruk van de warmte die ze hier in de 'Hnita Jazz Club' mogen ontvangen voor hun 16-jarig bestaan dit jaar, dit en omdat Limburgers altijd wel vriendelijk en toegankelijk zijn zeker. Vervolgens bevestigen ze dit allemaal met het nummer 'Yes You Do' en zo blijven we enigszins bij een bravere track uit het album 'Wolfpack'.

Tijd zo ook voor een cool down met 'Will 'O The Wisp' uit 'Love, Death and in Between'. Een nummer waarbij Pablo het plectrum even terzijde laat en zo de speelstijl van Ronnie Earl komt te benaderen. Veel woordjes zijn er dan ook weggelegd voor Luka. Het orgelpunt van het eerste gedeelte hier is er eentje uit hun album 'Live and Outta Sight' van alweer negen jaar geleden. Met een bagage van 15 albums hebben die van 'Dewolff' de luxe om uit een groot arsenaal te putten en zo komen we met 'The Pistol' terecht in de echte psychedelische periode van de band en doet Robin ons weg mijmeren naar de periode van een Ray Manzarek ten tijde van 'The Doors'. Een stukje genialiteit op de black & white keys vult hier zo maar deze 'Jazz Club' maar komen we helaas zo ook uit bij de obligate pauze.

Na een kleine pauze worden we hier terug is de realiteit geworpen met 'Jacky Go To Sleep' en zo ook een jazzy gift aan die van de club. De totaliteit in hun nummers is zo breed dat er moeilijk iemand kan van gaan beweren dat dit niet goed is, nee dit is supersterk. Uit 'Wolfpack' krijgen we vervolgens ook 'R U My Savoir?' waarbij de soul invloeden terug de bovenhand komen te nemen.

'Double Crossing Man' is er eentje uit 2018 dat terug te vinden is op hun album 'Thrust' en zowat iedere bezoeker van deze weerom uitverkochte 'Hnita Jazz Club' bevindt zich vanavond in een lang gerekte extase. Voor sommigen het delirium nabij zo te horen aan het telkens weer oorverdovend applaus dat ze in ontvangst mochten nemen.

Met 'Queen of Space and Time' uit hun laatste album lijkt het erop of ze ietwat laidback beginnen uit te deinen tijdens hun passage hier in Heist-op-den-Berg. Als afsluiter krijgen we nog een ingekorte versie van 'Tired Of Loving You' uit hun 'Live and Outta Sight II' van 2019. Nog voor het einde wordt aangekondigd davert deze club op zijn grondvesten voor de obligate bissers die er zitten aan te komen met als allerlaatste wapenfeit 'Freeway Flight'.

Geen Rosita vanavond maar wel aanwezig Lesley, Eva, Martine, Bie, Vif, Leen en ...Marijke net als een ganse delegatie van Gevarenwinkel, de steunpilaren van David Ronaldo & The Dice, Kris en Frederik van de Blue Chevy's alwaar in hun 'Hanewijk' op 4 april de 'Dawn Brothers' zullen aantreden en de patron van 'Art & Roots in the Woods'. Hier maken we een afspraak voor 17 februari voor de 'Gospel Blues' van Big Daddy Wilson & The Goosebump Bros (US). En zo staan hier dan alweer de volgende kleppers op dit podium.

Ons rest er nog het dilemma was het nu de 'Hnita Jazz Club' die 'Dewolff' konden aanvinken vanavond of waren het die van 'Dewolff' die de 'Hnaita Jazz Club kunnen aanvinken? Merci Jan.