© Rootsville.eu

Kat Riggins & Blues Revival (US/NL)
Blues & Soul
De Djoelen (Club Goezot) Oud-Turnhout (21-01-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Kat Riggins
info club:
Goezot
booking: King Bee
Music

© Rootsville 2024


Een meer dan goede keuze die 'Goezot' uit hun trukendoos toverden is dat ze de clubconcerten op zondag in de namiddag laten starten. Na een uitverkochte 'De Djoelen' op 7 december van vorig jaar met niemand minder dan Ruben Block was het nu de beurt voor hun gerenommeerde clubconcerten met het terugzien van niemand minder dan 'Kat Riggins & Blues Revival'. In een ietwat andere indeling van de club voor 2024 werden we meer dan enthousiast verwelkomd op hun eerste clubconcert voor dit jaar.

'Kat Riggins' wordt aanzien als de spirituele kleindochter van Koko Taylor en brengt samen met haar 'Blues Revival' een mix van Blues en Soul. In 2015 tekende ze present voor haar eerste Europese tour in de 'Crossroads' van de Chiet te Olen, toen nog met een vioolspeler in de band. Een jaar ook waar ze tweemaal zou optreden en de rest is history. Zo zagen we ze ook in 2017 op het Franse 'Bay-Car Blues' aan de zijde van Marquise Knox en was ze reeds meer dan eens te gast bij 'Goezot'

Op zondag namiddag opent ze hier het nieuwe jaar en dit zullen we geweten hebben. Haar 'Blues Revival' bestaat uit Nederlands muzikanten met aan de gitaar Hein Meijer. Op saxofoon krijgen we Jan de Ligt en de ritme sectie bestaat uit bassist Brian Kruit en drummer Andreas Carree. Het gezelschap aan onze tafel bestaat uit de afvaardigingen van 'Gevarenwinkel' en 'Mine Blues'. De 'MC' is als gebruikelijk 'Goezotter' Peter Hannes.

Na de instrumentale opener van 'Blues Revival' is er een daadwerkelijke 'Walk On' van Kat Riggins' waarbij we op haar verzoek ons verplaatsen naar een 'Saturday Night' en zat zo de sfeer meteen 'spot on'. Met 'Cry Out' uit haar gelijknamig album van 2020 zit haar welgekende interactie meteen goed en ja hoor, we voelen ons als op een 'Saturday Night'.

Met nummers als 'Espresso' uit het album 'Progeny' en 'Cathing Up' wordt het al meteen moeilijk om stil te blijven zitten maar gelukkig volgt er met 'Heavy' meteen een 'cool down' en een soulvol bluesje. Mede door de klankkleur van Kat's stem verplaats ik me zo ook even in de wereld van Betty Wright. Het pompende 'Try Try Again' komt dan weer uit haar veel geprezen album 'In The Boys Club' uit 2018 en het zaterdagnacht gevoel bleef maar stijgen.

Volgt er dan met '99 Pounds' een ode aan de kleiner vrouwen omdat volgens Kat er reeds genoeg blues nummers bestaan over 'Big Legged Women'. 'Voodoo Woman' is dan weer daadwerkelijk op het lijf geschreven van deze 'spring in 't veld'. Haar interactie met het talrijk opgekomen publiek zet de 'Goezot Club' in vuur en vlam. Met 'No Sale' uit 2020 verplaatsen we ons even van zaterdag naar zondag richting 'Church'. Van de maker van 'We Gonna Make It' krijgen we vervolgens ook Little Milton's 'Gritts and Groceries' uit 1969 maar moeten we zo ook vaststellen dat het tijd is voor de koffie. Een moment ook voor Kat Riggins om daadwerkelijk 'Hello' te gaan zeggen tegen haar fans.

De pauze is maar van korte duur en met enkel Hain Meijer AKA 'Little Boogie Boy' op het podium begint het tweede gedeelte dan weer zeer beklijvend met Bob Dylan's 'The Times They Are A-Changing' waarbij meteen ook een ongedwongen sing-a-long richting Kat Riggins komt. On It's Way' uit het album 'Cry Out' brengt dan weer meteen een rock 'n roll stemming.

Een meer dan algemene samenzang komt ook meteen haar richting uit bij de aanzet van 'Blues is My Business' uit haar album 'Blues Revival' van 2016 waarna ze met de band op 'Meet Your Maker' even de funky tour opgaat. Van de hand van Tina Turner krijgen we dan het bijzonder rauwe 'Black Coffee' voor de kiezen.

'Hear Me' vervolgens is een soulballad die ook is terug te vinden op het 'In The Boy's Club' album waarna 'Kat Riggins & Blues Revival' op jacht gaat in 'The Hunter'. 'In My Blood' komt uit haar laatste album 'Progeny'. Na 'Son Of Gun' zet ze met 'Jump Into My Fire' nog eens haar bandleden extra aan het werk alsof ze nu op het podium staan met 'Van Halen'

Helaas deinen we zo ook richting einde van haar passage hiet in de 'Goezot Club' met een uitgesponnen 'Shake Your Hips' van Slim Harpo uit 1966 en kunnen we nu een einde maken aan deze waanzinnige 'Saturday Night'. Of toch nog niet...want met de bisser 'Hound Dog' dat in 1952 met 'Big Mama Thorthon' de charts bestormde moeten ook de aanwezigen als howlin' wolfs nog aan de bak. Een meer dan geslaagde passage van 'Kat Riggins & Blues Revival' hier in Oud-Turnhout waarna de 'MC' nog eens reclame kwam te maken voor het 25-jarig bestaan van 'Goezot in 't Hofke' en het volgende club optreden van de BBC winnaar 'Thomas Frank Hopper' alhier op 11 februari terug in den achternoen. Be There! Wij trekken alvas richting Turnhout voor het 2de concert van vandaag met 'Red Red'.

'Blues Revival'

'Little Boogie Boy' Hein Meijer

Brian Kruit

Jan de Ligt

Andreas Carree