© Rootsville.eu

Red Red (US/B)
Alt-Blues
Café De Kazerne Turnhout (21-01-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Red Red
info club:
De Kazerne

© Rootsville 2024


Na een geweldige namiddag te hebben doorgebracht in 'Club Goezot' was er nog meer dan genoeg ruimte om in gezelschap van 'Gevarenwinkel', 'Goezot' en 'Mine Blues' nog een stapje in de wereld te gaan zetten voor een tweede concert in het centrum van Turnhout. Daarvoor moesten we naar café 'De Kazerne' op de markt voor een optreden van 'Red Red'.

Op 30 maart 2019 verzeilden mijn compagnon de route en ikzelf in de kelder van de 'Zapoi' te Mechelen waar er een concert zou doorgaan van 'Red Red' en vanaf dat moment werden we fan van deze groep. Er volgden nog wat optredens van de band en zo stonden ze vorig jaar dan op 'Mine Blues' aan de Muze te Heusden-Zolder. Ook 'Sortie Blues' werd dat jaar aangevinkt en zo raakte het bij 'Red Red' dan in een stroomversnelling en brachten ze op 11 november 2023 bij het label 'Naked' hun langverwachte album 'The Alabama Kid' op vinyl uit.

Deze formatie bestaat uit de Amerikaan 'Tom Beardslee' op gitaar, lapsteel en vocals. Als tweede gitarist is er 'Steve Ceulemans' en als ritme sectie krijgen we 'Pieter Vandergrooten' op drums en 'Chris Forget' op basgitaar. De muzikale en visuele extra bij deze 'Red Red' bestaat uit het scratch element van 'DJ Courtasock' op de draaitafel die hier een thuismatch komt te spelen. Tijdens de opnames van de vinyl en de presentatie te Mechelen werd er ook Ariane Van Hasselt toegevoegd als backing vocals en ook vanavond hier in 'De Kazerne' zal ze die plicht komen te vervullen.

Sinds onze laatste passage hier in het café is het podium verplaatst naar het verhoog wat het fotografisch al wat moeilijker komt te maken. Dus sorry Chris want jij stond helemaal in het donker. 08.30PM en tijd om de psychedelische grooves van deze 'Red Red' los te laten op Turnhout met opener 'The Alabama Kid'.

Met de daaropvolgende scratchin' intro op 'The Cuckoo' bevinden we ons bij een Britse Folk traditional waarvoor we al moeten teruggaan tot 1780. Tussen de gitaarrifjes en het scratchgedeelte komt ook de howlin' voice van Arianne duidelijk binnen in het café.

Bij het luisteren naar de rifjes van Steve Ceulemans lijkt het met zekerheid dat hij zich voor de volle 100% komt in te zetten. Meteen schakelen die van 'Red Red' over naar een ander ouwertje en zo komen we bij 'In Te Pines' of ook één van de andere titels die deze song, afkomstig uit de Appalachen, in de geschiedenis werd toebedeeld. Het was 'Lead Belly' die het onder de noemer van 'Where Did You Sleep Last Night' het in 1946 in de blues kwam te introduceren.

Na 'I Gotta Know' komen we terug bij de 'blues legacy' met toch één van mijn favoriete nummers van deze band en dat is de rhythm 'n blues klassieker 'Spoonful' waarbij het toch wel een fractie duurt alvorens je mee bent. 'Good Company' is het volgende en daar kunnen we ons volledig bij aansluiten.

'Lay Me Down Marie' werd als eerste nummer uit het album geselecteerd om uitgebracht te worden als single. We krijgen nog 'Tear Me Down' en het Lynyrd Skynyrd achtige 'Here Tonight' en dan moeten de bissers als Robert Johnson's 'Come On In My Kitchen nog komen. Voilà nu weten ze hier in Turnhout ook weer wie deze 'Red Red' zijn en belangrijk ook hoe ze oude blues in een modern jasje komen te steken. CU!