© Rootsville.eu

Fantousticats (B)
Akoestische blues
De Geensmolen Drieslinter (26-01-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Fantousticats
info club: De Geensmolen


© Rootsville 2024


Fantousticats is een band rond en met Alain Counye die we uiteraard nog kennen van de bluesband 'Chilly Willy'. Vorig jaar stond hij hier ook in 'De Geensmolen' in het gezelschap van Werner Peeters als 'AC & Double U Pete'. Vanavond staat hij hier met een nieuwe formatie die dus luistert naar de naam 'Fantousticats', en dit in het gezelschap van Rudi Hautecler op akoestische gitaar en vocals en die kennen we dan weer van bij de vroegere 'Midnight Blues Petrol'. Bevinden zich ook nog in deze 4-koppige band Jurgen Van De Velde op percussie en Koen Vanbets op een 5-string basgitaar.

De eerste geruchten die we mochten ontvangen over deze Fantousticats was dat het een formatie betrof die akoestische blues zouden gaan brengen maar dat draaide dan bij onze eerste ontmoeting wel even anders uit. Het was ook een blij weerzien met Anke Vrancken en haar 'Bar Sum' hier in 'De Geensmolen' in Drieslinter daar ze al een tijdje is omgeschakeld van donderdagavond naar vrijdagavond. De reden ook waardoor we hier al enkel optredens hebben moeten skippen maar door het terug zijn ondervinden we dat de bediening nog altijd even vriendelijk is gebleven in 'Bar Sum'.

Van de akoestische blues zou dan niets in huis komen en dat het je dan met het gegeven 'I Heard It Trough The Grapevine'. De warming up van Alain, Koen en later ook met Jurgen leverde dan weer een zeer positief geluid op. Een jazzy interludium waarbij tussen de 'samba notes' zelfs even het rifje van 'Tequila' om de hoek komt piepen. Mooi en laat Koen dan ook nog eens met een contrabas verschijnen en je krijgt de ultieme elevator music.

Ready, Set, Go! en zo veranderde die intieme setting hier in 'Bar Sum' plots in een 'Rock-Ola' jukebox met al die hits on 45's. Openen deden deze 'Fantousticats' met dat overbekende stripnummer van Joe Cocker maar gelukkig bleven de meeste dames op de tonen van 'You Can Leave Your Hat On' rustig zitten. ook met 'Feelin' Alright' bleef Rudi nog even in de gedaante van Joe Cocker.

Omdat we toen al zeker waren dat 'blues' hier niet ter sprake zou komen draaide ik mijn knop ook al even vlug om en lag mijn focus dan maar op de 'Hits à Go Go'. Zo kwamen we al vlug uit bij de 'Fab Four' met hun 'Come Together' en voelde hier een bomvolle 'Bar Sum' zich wel opperbest. De soul van Marvin Gaye, nee die zouden ze beter even weglaten maar Paul Simon zijn aanbeveling om van lief of vrouw te veranderen met '50 Ways To Leave Your Lover' die smaakte dan wel weer naar meer.

Plein, vol! dus werd het haast onmogelijk om mijn 'portrettentrekker' in een goede positie te zetten en werd 'Orval' zo maar mijn metgezel. Als ze de 'Beatles' brengen mogen ze ook niet de 'Rolling Stones' onderdrukken en dus ward de sfeer alsmaar beter bij het brengen van 'Honky Tonk Woman'. Michael Jackson, neeje ook geen fan van dus maar vlug op de foreward knop drukken en zo kregen we zelfs een special guest te horen.

'Ne copain van Alain' bracht ons vervolgens 'Mystery Train' en ja hoor dit nummer werd in 1953 geschreven door de blues muzikant Junior Parker en omdat Elvis er dan maar mee aan de haal ging kregen we ook van hem nog nummers als 'That's All Right' al pikte diene Elvis het in 1949 dan weer van...jawel blues muzikant Arther Crudup die het 3 jaar evoor reeds had opgenomen en er geen rotte duit voor kreeg. De blues zeker?

Nog voor de koffie kregen we ook nog die monsterhit van die Hollandse gouden oorringen en na 'Radar Love' stuurde Anke even een persmededeling het café rond om het een beetje stiller te houden. 'Drieslinter Kermis' is trouwens pas in mei. Het ligt uiteraard niet aan de aanwezigen maar aan die hits die we met z'n allen wel kunnen meekelen.

Ook in het tweede gedeelte kregen we de 'Hits à Go Go' nog passages van de Beatles en de Stones maar ook een beetje CCR. Zefs met 'Before You Accused Me' komen we in de geschiedenis uit bij Bo Diddley en ook eentje van Jimi Hendrix deed ons even naar die uitkijktoren verlangen. Ook Ian Anderson van de Britse rockband Jethro Tull kreeg hier even wat airplay maar liepen deze 'Fantousticats' toch ook richting einde.

Wie deze 'hitmachine' nog eens aan het werk wil zien dat kan op zaterdag 10 februari in zaaltje 'Panoven' in Loksbergen alwaar 'De Butterflies' ook voor dit voorjaar in het kader van 'Kom Op Tegen Kanker' een mooi programma ineen hebben geknutseld met toppers als 'Kathleen Vandenhoudt en Bruno Deneckere' en de Belgicana topband 'Paris Texas'.

Hier in 'De Geensmolen' hebben ze op 23 februari de country en bluegrass formatie 'Grin's Cabin' op de payroll staan. Komen ook nog, de 'Lead Riders', 'Djempi & Bontempi' e.v.a.