© Rootsville.eu

The Rusty Zippers (B)
Sunday Evening Blues
Mine Blues Heusden-Zolder (28-01-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: The Rusty Zippers
info club:
Mine Blues

© Rootsville 2024


Ook bij de kompels van 'Mine-Blues' beginnen ze hier aan het nieuwe jaar met op de affiche het klasse duo 'The Rusty Zippers'. Meteen ook het jaar met een nieuw logo voor deze organisatie en zo kijken we ook al wat verder naar hun festival dat op 8 juni 2024 zal doorgaan hier op het plein voor 'CC Muze'.

Misschien zijn Ed De Smul en Tom De Poorter hier in deze contreien nog niet zo goed bekend maar daar zou deze 'Sunday Evening Blues' heel wat verandering in gaan brengen. Na een geschiedenis met bands als de 'Ed De Smul Band' en daarvoor nog 'Ed and The Gators' waarmee ze in 2017 nog de 'Belgian Blues Challenge' kwamen te winnen en de Westerns Swing formatie 'Lilttle Kim & The Alley Apple 3' met Tom De Poorter besloten beide klasbakken in 2022 een album uit te gaan brengen waarbij deze 'Film Dust' helaas niet meer is te verkrijgen. Goed nieuws ook is dat er binnen korte tijd alweer een opvolger zal gaan verschijnen.

Alle spots dus vanavond gericht op deze twee top-muzikanten uit de 'Vloanders' die met hun fijne blend van Americana en Blues hier voor de aanwezigen er een meer dan een aangename 'Sunday Evening Blues' van zullen maken. Zelfs onze Southern-rocker David Ronaldo had er op deze 'Seventh Day' zijn opnamensessie voor zijn nieuwe album voor onderbroken. Heel wat volk ook die zelfs de grens met 'de' Limburg hadden overgestoken om zo hier bij 'Mine Blues' alweer van een fijne zondagavond te komen genieten en kwamen die van 'De Butterflies' nu ook hier niet op prospectie? 'MC' is nog steeds Roeland Bierkens.

Ed neemt als vanouds de akoestische six-string waar maar net als naast de vocals hebben ook de bluesharp en de voet-drum machine voor hem geen geheimen. Tom die etaleert dan weer met trots zijn exceptionele skills op de elektrische gitaar, mandoline en banjo. Opener vanavond is tevens ook de openingstrack van hun album 'Film Dust'...helaas al een tijdje uitverkocht.

De klankkleur van Ed De Smul is er eentje dat door merg en been komt te snijden en opmerkelijk is dat je hier vanavond niemand moet aanmanen om wat stiller te zijn want iedereen is hier meteen mee met wat deze 'The Rusty Zippers' ons hier komen te brengen.

Met nummers als 'Fools On The Hill' en 'Guilty as Charged' laten we ons gewillig meedrijven op hun excellent gebrachte Americana en vallen de monden hier gewoon open op wat Tom De Poorter hier op alles waar snaren aanzitten komt te verwezenlijken. Otto-Jan Ham zou zeggen van 'Amaai zeg Wauw! Het lijkt er op of Tom, welk instrument hij ook komt te bespelen, zich telkens weer in een eigen cocon komt terug te trekken en hier feilloos laat horen hoe je deze instrumenten kan bespelen als in een 'Master Class'.

Na het 'Ghost Epos' 'Maggie Mae' balanceren deze 'The Rusty Zippers' tussen eigen originals zoals 'Bird on A Wire' en uitstekende covers als het slaven epos 'Julie' van ex-Carolina Chocolat Drops lid 'Rhianna Giddens' bevinden de aanwezigen hier zich alvast als in een delirium van hoe mooie muziek zou moeten klinken. Geen kat die hier vanavond er aan dacht dat er ook een pauze zou gaan komen maar na 'Oh Baby' kwam het er toch...

Na de koffie-break krijgen de bluesliefhebbers hier op deze 'Sunday Evening Blues' wat meer van hun geliefkoosde muziek al blijven de nummers toch ook stevig verankerd in een meer dan uitstekend Americana jasje. Na een solo moment van Ed De Smul komen we zo uit bij het in 1951 door James Waynes geschreven 'Junco Partner' en bij de eerste tonen van 'House of the Rising Sun' belanden we zo met de begeleidende Oh en de Ah's van de aanwezigen even in de 'Big Easy'. Hun versie van het gospelbluesje 'Nobody's Fault But Mine' van Blind Willie Johnson is gewoon weergaloos te noemen. Gelukkig was dit van voor de tijd van Elvis anders had hij het zonder meer ook komen 'pikken'.

Hoeft het nog worden gezegd dat bij die million selling chartbuster van Hank Williams met 'Jambalaya' het voor sommigen dan weer moeilijk was om te blijven zitten en er zo enkel een stoeldans restte. Helaas deinen we zo ook richting dit uitzonderlijk mooie einde van deze eerste 'Sunday Evening Blues' van 2024. Na 'Love For Sale' is er nog 'Rusty Zipper Men' en de obligate bissers en kijken we zo al met veel interesse uit naar hun nieuwe album. CU and the lights went out in Zolder city...Op zondag 25 februari is er hier voor de 'Sunday Evening Blues' de 'Ollandse' revelatie 'Luca & Uncle Rudi'. Niet te versmaden voor de liefhebbers van de Texas blues van een Stevie RAy Vaughan. Nog dit, Carine en Marc, het is gedaan ge moogt naar huis gaan ;-)