© Rootsville.eu

Old Salt (US/B/CL)
Americana
Holsbeek Sessies (Buurthuis) Nieuwrode (01-02-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Old Salt
booking: Rootstown
info organisatie:
Holsbeek Sessies - Buurthuis

© Rootsville 2024


Onze trip met Rootsville en 'Old Salt' begon in februari 2022 toen ze in de Ghentse 'Missy Sippy' hun EP 'Live in Room 13' kwamen voor te stellen. In 2019 was er zo al het album 'Commons' en hun digitale debuut maakten ze in 2016 met het album 'Up River Overseas'. Voor dit jaar zit er alvast nog een nieuwe full-CD in de pipeline. Later zagen we deze formatie nog een paar maal tegen en dus kon ik niet aan de lokroep weerstaan toen ik een berichtje kreeg van Kurt De Bont van 'Rootstown' dat ze op 1 februari zouden afzakken richting 'Holsbeek Sessies' die doorgaan in het 'Buurthuis' in Nieuwrode. Met op 10 en 11 augustus het 'Internationaal Folklorefestival' in Westerlo in de kijker zetten we uiteraard ook de 'Folk & Co' concerten in onze contreien maar wat graag in de spotlights.

'Old Salt' is een formatie die kwam te ontstaan in 2015. Old Salt haalt zijn invloeden uit de straten van New Orleans via Appalachia naar de folkrevival van de Noordoostelijke staten om zo uit te monden in Europa, waar de band momenteel verblijft. Ze mixen met succes podium en straat om een folksound te brengen met grit, dynamiek, spontaniteit, strakke arrangementen en heel veel plezier. In 2017 ontving 'Old Salt' de prijs ‘European World of Bluegrass’.

De bezetting is internationaal te noemen met als frontman de Amerikaan Dan Wall (vocals, banjo en viool). België wordt hierin vertegenwoordigd door Lotte Remmen (vocals, viool) en Johannes Wannyn (vocals, gitaar). De verdere internationale bezetting bestaat uit Toby Kuhn (Frankrijk) (Cello) en/of Tomás Peralta (Chilli) (Double Bass, Mandolin, Squareneck, Charango) Voor een internationale top band als deze 'Old Salt' hadden die van de 'Holsbeek Sessies' dan maar voor de schepen van cultuur gekozen in de persoon van Anja Peeten die haar enthousiasme dan maar meteen naar de zaal overbracht.

Uit hun album 'Up River Overseas' openen ze hier vanavond met het nummer 'Lay Low' waarna ze meteen ook de grote kanonnen komen boven te halen met 'Jimmi Cox' zijn Veaudeville bluesje 'Nobody Knows When You're Down and Out' uit 1923 dat later kwam uit te groeien tot een 'blues standard'. Helaas voor sommigen is dit niet van Eric Clapton.

De zaal die was meteen mee met de meer dan diverse Americana van deze 'Old Salt. Uit hun 'Commons' brengen ze dan vervolgens de protestsong 'Grow' en die is dan weer van de hand van Old Salt lid Johannes Wannyn waarna ze 'Shades' kwamen te vertolken. Net ols hun muziek die een lust is voor het oor is hun samenzang en de bewegingen op de tapijten dan weer een lust voor het oog. Hun kennis van hun instrumenten is zelfs hoogstaand te noemen zeker wanneer ze aanzetten met Woody Guthrie's  'Pastures of Plenty' en laat de viool outro van Lotte Remmen op 'Charlie's Dog' wel even de monden openvallen.

Naast zijn skills als banjospeler en uitstekend zanger is frontman Dan Wall nog eens een geboren entertainer op het podium waarbij er zonder al teveel moeite ook een lach bij de bezoekers komt te ontluiken, het summum van een perfecte avond. Met 'Hobbo's Lullaby' een song die onstond tijdens de depressie van de 30-tiger jaren komt de klagende viool weer even op het voorplan en wordt de menigte weerom meegezogen in hun geanimeerde keuze van muziek.

'The Cuckoo Song' vervolgens is een Britse Folk song maar de vaardigheden van een koekoek zijn algemeen bekend en zo verspreidde dit nummer over de ganse wereld en wordt het zelfs in verscheidene muziek genres gebracht. Hier vanavond ook in de close-harmony versie van 'Old Salt'. Wat we ook onthouden is dat deze 'Cuckoo' is dat hij in wezen een lieve vogel is.

Van de legendarische banjospeler Derroll Adams krijgen we vervolgens een oorlogepos te horen uit de Koreaanse oorlog waarna we luchtig richting 'Coalmine' trekken met de Afro-American Folk song 'Nine Pound Hammer' waarbij multi-instrumentalist Tomás Peralta zijn kunstjes op de mandoline laat horen. Helaas deinen we met 'Shades' ook richting einde van deze 'Holsbeek Sessies' maar een daverend en meer dan verdiend applaus bracht dit viertal al weer wat vlug richting vliegende tapijten voor een bisser.

Er uit gaan met een klepper van formaat dat blijft uiteraard bij de bezoekers hangen al mag dit ganse concert hier wel even blijven nazinderen. 'St-James Infirmary' is die klassieker die beroemd werd door de jazzy opname van Louis Armstrong in 1928. Een nummer ook dat het tijdens de geschiedenis van de muziek kwam te brengen tot een standard in zowat alle genres waarbij die van 'Old Salt' het houden bij de NOLA sfeer van een 'Second Line'. Een nummer waarbij meer dan één tempo wisseling hoorbaar is ze daardoor nogmaals bewijzen dat ze een topband zijn. Boeken toe en iedereen teverden de nacht in hier in Nieuwrode en omstreken.

Een volgend concert van deze 'Holsbeek Sessies' hier in het 'Buurthuis' zal doorgaan op donderdag 21 maart met op de affiche Riccardo Tesi (zang en accordeon) en Maurizio Geri (zang en gitaar) en dit beginnend om 20.00 stip. Beide heren nemen je mee naar de sfeer van de Middellandse Zee. Een warme muzikale zeebries waar de lyrische zangstem en het mediterraans gitaarspel van Maurizio Geri perfect begeleid worden door Riccardo Tesi’s accordeon. Daarvoor kan je op 3 maart nog gaan genieten van de 'Kerksessies' in de 'Sint-Catharina Kerk' met op de affiche het Frans-Belgisch duo 'Bipolar Bows' met daarin cellospeler Toby Kuhn (ook lid van Old Salt) en natuurlijk ook Lotte Remmen. CU!

Dan Wall (US)

Lotte Remmen (B)

Johannes Wannyn (B)

Tomás Peralta (CL)