© Rootsville.eu

Little Kim, Bruno Deneckere en Bart Vervaeck (B)
Americana - Country
Toogenblik Haren (Brussel) (02-02-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Little Kim
info club:
'Toogenblik

© Rootsville 2024


Ooit bij het ontstaan van Rootsville hadden mijn 'partner in crime' en ikzelf destijds besloten om voorkeur te geven aan onze Belgische muziekscène. Als 'bikers' zouden we ook niet mee doen aan een 'Omerta' maar het woord van zowel blues, jazz als roots muziek gaan verkondigen. Het was zo dat we in 2009 ergens in het West-Vlaamse Oostkamp verzeild raakten op een CD voorstelling van de cajun formatie 'Big Bajou Bandits'. Als extra band stond toen een zekere 'Little Kim and The Alley Apple 3' op het programma. Zowat 15 jaar geleden waren we toen ook al meteen verknocht aan hun aanstekelijke sound en présence. Hier stonden we dan als twee ruige rockers vertederd door een zekere Kimberly Claeys... (WitteMVS).


Little Kim anno 2009 © Rootsville

Je kent de quote wel van 'Time Flies..' en zo staat diezelfde Kimberly Claeys AKA Little Kim nu al een paar jaar op eigen benen en zorgt ze sinds 2019 ook voor de vocale accenten bij de Belgische folk formatie 'Kadril'. Op 10 november 2022 schreef deze 'Little Kim' dan weer een nieuw hoofdstuk in haar al welgevulde carrière door het uitbrengen van haar Nederlandstalig album 'Moederland'.

Nu al meer dan 15 jaar fan van deze nachtegaal uit het Oost-Vlaamse Kruisem tekende ik uiteraard ook present op de CD voorstelling van 'Moederland' in het Leietheater van Deinze. De bezetting aldaar in 2022 was fenomenaal te noemen met muzikanten als Guido Belcanto, Bruno Deneckere, Bart Vervaeck, Andries Boone, Wouter Berlaen en Bert Huysentruyt. Bewondering alom toen, maar het is uiteraard niet vanzelfsprekend om met deze bezetting dagdagelijks de baan op te gaan.


Toogenblik

Vandaag staat deze 'Little Kim' in het iconische 'Toogenblik' in Haren met een extra smal versie van de band van toen met als begeleiders Bruno Deneckere en Bart Vervaeck'. En eerlijk...meer hoeft dat niet te zijn met deze kleppers aan haar zijde. Een intieme setting in een intieme club gevuld met intimi liefhebbers van deze 'Little Kim' en daarvoor lieten de boeren ons zelfs vrije baan. Als MC en PA-technicus is het Guido Mommaerts die vanavond de taken op zich neemt.

Opener van de avond werd 'Souvernirs' en zo konden we hier als fan van dit trio op zoek naar de herinneringen die Kimberley, Bruno en Bart ons al die jaren al hebben gegeven. Uiteraard staat Little Kim's album 'Moederland' uit 2022 hier vanavond centraal in de spotlights En uit dat album door Bruno Deneckere geschreven 'Laura' betekent des te meer voor mama Kimberley.

Het volgende 'Wees Niet Boos' kennen we allemaal wel als Bob Dylan 'Don't Think Twice' waarop Guido Belcanto dan dit nummer kwam om te zetten in een puike Nederlandstalige country. Uiteraard kent ook Bruno Deneckere hier vanavond als kind aan huis zijn 'moment de gloire' en daarvoor moeten we naar zijn in 2021 uitgebrachte album 'Coming Up For Air' met het nummer 'Lies'.

Daarna kregen we ook mee dat 'Little Kim' dat ze aan nieuw album aan het werken is met als resultaat de vele oh's en ah's die 'Toogenblik' toen kwamen te vullen. Als voorsmaakje kregen we het nummer 'Maar Niet Vandaag'. Wat wel tegenwoordig is was de humoristische repliek die Kimberly kwam te geven op de smakelijke Ghentse humor van Deneckere.

Wat zou country muziek zijn zonder een pedalsteel en daarvoor legde Bart Vervaeck wel even zonder vragen zijn 'Tele' aan de kant. Terug dan naar dat mooie album 'Moederland' van Little Kim met nummers als 'Zo Heb Ik Gewacht op Jou', een vertaling van 'I Waited For You' van de Zweedse songwriter Daniel Norgren.

Eentje dat ook perfect in het plaatje paste vanavond is uit het album, 'Een Jongen Die Ik Heb Gekend' al is er in het originele nummer van Jack Clement sprake van 'A Girl'. Opmerkelijk is dat het enige geluid je hier vanavond hoorde in 'Toogenblik' het respectvolle applaus was...en soms dat brommertje in de monitor maar daar zou PA-technicus Guido wel even een mouw aan passen.

Helaas maar waar het eerste gedeelte van dit intiem concertje zat er aan te komen en zo kon Bruno Deneckere nog eens alle registers opentrekken met 'Behind Your Smile' uit zijn laatste album en als allerlaatste kregen we ook nog de titeltrack uit het in 2011 uitgebrachte 'Walking On Water'. Tijd nu voor 'den toog' van Toogenblik.

Het was voor de fans wikken en wegen tussen een gezellige babbel met de muzikanten of aanzetten voor het tweede gedeelte en dus net na de tijd voor een sigaret namen Little Kim, Bruno Deneckere en Bart Vervaeck terug hun plaatsje in op het podium voor het nu al gesmaakte tweede gedeelte. Darr kregen we weerom een nieuwe verrassing door nog een nieuw nummer voor dat album welk er in mei van volgend jaar zit aan te komen.

Bij het luisteren naar 'Eenmaal, Andermaal, Verkocht' wordt de nieuwsgierigheid zodanig opgewekt dat het nog een lange tijd zal zijn vooraleer het mei 2025 is. Een nummer van de hand van Bruno Deneckere net zoals 'De Tweede Kus' uit dat fantastische album 'Moederland'. Achteraan in het café zagen we dan weer een andere mama dan ook stralen van geluk.

Terug Bruno's time dan met 'Putting Some Clothes' en het altijd aangenaam om horen 'Blue Skies Over Nashville' uit 2007. Kregen we vervolgens een duet van Kimberly en Bruno met het nummer 'In Spite Of Ourselves' waarna er een zwaar maar mooi 'emo moment' zat aan te komen. Uit het bejubelde album 'Moederland' kregen we zo 'Weeskind', een vertaling door Lieven Tavernier van het nummer 'Orphan Girl' van de Amerikaanse singer-songwriter Gillian Welch die het uitbracht in 1996.

Meteen opgevolgd door een moment waarop ook ik even moest slikken want uit Kimberly's 'Legacy' van 'Little Kim & The Alley Apple 3' kregen we vervolgens een eerbetoon aan 'Patrick Cattoir' de gitarist en lapsteel speler van die Western Swing formatie die op 8 februari 2023 van ons kwam heen te gaan. Het veelzeggende nummer 'The Longest Mile' uit 2016 is dan ook voor Patje. RESPECT!

Tenslotte kregen we nog de titeltrack van 'Moederland' en mocht Bruno Deneckere in stijl afsluiten met 'Peace Train'. Ons trio van vanavond hoefde zelfs niet even backstage te verdwijnen want het dankbare applaus overstemde toen gans 'Haren'. Of we klaar waren voor een derde verrassing, jazeker want met 'Bij Het Keren Van De Wind' kregen we een nieuw voorsmaakje van dat nieuwe album maar helaas wordt het nog lang wachten geblazen. Op dit nummer kreeg Elsje 'Toogenblik' Van de Broeck dan weer een mooi momentje.

Ambiance in de keet dan met het allerlaatste wapenfeit van Little Kim, Bruno Deneckere en Bart Vervaeck en het uitbundige 'Koningin van een Avond' waar ze ook destijds het 'Leietheater' in Deinze mee in vuur en vlam kwam te zetten. En nu maar hopen dat we niet op een colonne boeren botsen want zoals we allen wel weten, It's A Wicky Wacky World!

de Koningin van deze avond