© Rootsville.eu

Donovan Keith (US)
Vintage Soul & Funk
Missy Sippy Gent
(06-02-2024)
reporter & photo credits: Marcel


info club: Missy Sippy
info band: Donovan Keith

© Rootsville 2024


Hoe lang het geleden was dat ik naar Gent was afgezakt, kan ik mij echt niet meer herinneren. Alvast een eeuwigheid denk ik. Het past natuurlijk niet altijd, maar een nieuw jaar dus tijd om toch nog even naar de Gentse joint af te zakken, alwaar ze Donovan Keith op bezoek kregen.

Ik had deze Texaan vorig jaar reeds aan het werk gezien en ik moet zeggen dat deze jongeman een stevige indruk had achtergelaten, en hoe !

De man die nooit stopt met bewegen, zo wordt hij zowat omschreven. Donovan Keith, afkomstig uit het Midwesten, meer bepaald uit Granite City – Illinois, heeft momenteel zijn thuisbasis in Austin, Texas. Hij staat vooral bekend om zijn klassieke soulzang en aanstekelijke showmanschap die het publiek keer op keer voor zich weten te winnen. Zijn unieke vintage stijl die soul, funk en rock combineert, past goed bij een verscheidenheid aan muzikale genres. Naast het tonen van een indrukwekkend stembereik en een in blues gedrenkt geluid, kan Keith het publiek boeien met zijn ongebreidelde enthousiasme en dansbewegingen. In 2022 bracht hij met “Hot Off The Wire” zijn eerste album uit. Ondertussen is ‘Can’t Catch My Heart’ de nieuwe singel die op zijn nog uit te komen nieuw album zou moeten staan. Benieuwd naar het resultaat van deze avond.

Bij deze had hij Belgische muzikanten rond zich verzameld met Bart Palmers (toetsen), Flor-Jan Pauwels (sax), Gaëtan Casteels (bas), Marco Olita (Gitaar) en Enea Pistacchio (drums). Onuitgegeven line up, want de band had nog nooit samen gespeeld, straffer nog Donovan Keith had Bart Palmers, by the way toetsenman bij de Fixkes, pas deze avond leren kennen.

De Gentse joint was alweer aangenaam volgelopen en iedereen had er duidelijk zin in. Keith en zijn gang gingen van start met ‘Multiply’, gevolgd door ‘Cruel Fools Eye’ en het overbekende ‘Cry To Me’, nummer dat in 1961 werd opgenomen door Solomon Burke en meteen ook de eerste cover van de avond. Er zouden er nog een aantal volgen, maar het fijne er aan is dat deze altijd een eigen twist meekrijgen en niet klakkeloos worden nagespeeld.

Voorlopig was alvast niet te merken dat het de eerste maal was dat de band met elkaar speelde. Enea hield de boel strak, bijgestaan door de bas van Gaëtan. De sax en de keys tilden het geheel naar een hoger niveau. Terug was ik onder de indruk van de stem van Donovan Keith. Soul, soul en nog eens soul en de man bracht ons terug naar de sfeer van de zestiger jaren. Vervolgd werd met ‘Too Late For Tears’ en een nummer geschreven over zijn reizen door Europa met ‘Tidal Wave’. Na ‘Just Dropped In’ mocht het een beetje funkier met ‘Keep Ya Life Funky’ en kregen we ‘Ain’t No Sunshine’, de grote klassieker van Bill Withers.

Tijd voor een korte pauze, net genoeg om de glazen te laten bijvullen en we konden ons opmaken voor deel 2. Dat ging stevig van start met het rockende ‘Keep On Truckin’ op de voet gevolgd door ‘Heartbreak Soliloquy’, nummer uit Keith’s eerste album. Met ‘Wonderful World’ kwam zowaar Sam Cooke opduiken en werd de gashendel nog maar eens opengetrokken met ‘Rock And Roll’. We kregen met ‘Can’t Catch My Heart’ de nieuwe singel voorgesteld en gingen zo stilaan naar het einde van de show toe. We hadden ondertussen al kunnen zien en horen dat Keith overweg kan met de ukelele en nu installeerde hij zich achter de piano voor de laatste songs van zijn set met ‘First Time’ en ‘Remember Me’. Knap werk !

Echter nog geen tijd om af te sluiten want de aanwezigen wilden toch nog eentje voor onderweg en dat werd een leuke cover van Gnarls Barkley met het gekende ‘Crazy’. Bij deze viel alweer het doek over dit fijn optreden. Niks gemerkt van het feit dat de band voor de eerste maal samen speelde en alweer onder de indruk over de zangprestatie van Donovan Keith. Een zwarte ziel in een blank lichaam.

Ik zou zeggen: “Ga dat zien” ! De man komt zaterdag naar de Djingel Djangel in Antwerpen, niet te missen voor wie deze man wil leren kennen. Cheers folks !

Marcel

Bart Palmers

Gaëtan Casteels

Marco Olita

Flor-Jan Pauwels

Enea Pistacchio