© Rootsville.eu

The BluesBones (B)
Bluesrock
Move2Blues (Muzecafé Zolder)
08-02-2024)
reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Move2Blues
info band:
The BluesBones

© Rootsville 2024


Hopa! En zo zijn ze op donderdag 8 februari bij 'Move2Blues' al aan hun tweede donderdagavond concert toe in 2024. Na de 'Harmonica Blow-Out' van vorige maand met een internationale bezetting met de Amerikaanse harper Greg Izor, de van bij onze noorderburen komende Thomas Toussaint en ons eigenste 'Höhner' boegbeeld Steven Troch trekken ze hier op deze blues avond volledig de kaart van bluesrock.

Op de affiche vanavond niemand minder dan onze Belgische kroonjuwelen wanneer het Belgische bluesrock aanbelangd, The BluesBones. De band ontstond in 2011 uit restanten van de 'Blues Conspiracy', de 'Cora Lee Bluesband' en 'No Trouble'. Toen 5 rockers die al meteen bij één van hun eerste officiele concerten het voorprogramma mochten spelen van niemand minder dan de Amerikaanse rock gitarist 'Larry Miller'. Met in 2011 als klankbord bluesshouter Nico De Cock en de jonge maar al zeer talentvolle gitarist Stef Paglia kwam er in 2012 al vlug hun debuutalbum 'Voodoo Guitar' bij de platenboer te liggen.

Vorig jaar brachten ze hun album 'Unchained' uit en bestaan deze 'The BluesBones' vandaag de dag naast Nico De Cock en Stef Paglia ook nog uit Hammond speler Edwin Risbourg als wizzard op de black & white keys, maar ook de basgrooves van Geert Boeckx en rhythm juggler Jens Roelandt. In 2024 zijn ze nog steeds bijzonder populair zowel in binnen- en buitenland en kan je met regelmaat hun nummers ook terugvinden in de buitenlandse charts. Zo bereikten ze al driemaal de eerste plaats op de UK Blues charts.

In 2015 stonden ze bij 'Move2Blues' ook op het podium toen bij de release van hun derde album 'Saved By The Blues'. 2016 werd het jaar dat ze als laureaat werden uitgeroepen voor de 'Belgian Blues Challenge' en eindigden ze zo een jaartje later als eerste runner up bij de 'European Blues Challenge in het Deense 'Horsens'. Ook in 2017 mochten ze bij 'Move2Blues' het nieuwe jaar op gang trappen en een jaartje later kwamen ze bij Danny & Co hun album 'Chasing Shadows' voorstellen. Je kan zo stellen dat met een Belgische topband op de affiche, bij een organisatie die als sinds vorige eeuw in 1999 onze geliefkoosde blues komt te promoten, een succesrijke avond moet en zal gaan avond worden. Onze 'Varenwinkel Stammtisch' die moesten we vanavond dan weer delen met tal van 'BluesBones' adepten.

Uiteraard 'volle bak' hier bij 'Move2Blues', iets minder hadden we uiteraard niet verwacht maar om meteen 'Devil's Bride' te gaan horen daarvoor is het nog 2 sets te vroeg. Met 'Changes' uit hun laatste album werden hier vanavond in een stomend 'Muziekcafé' de debatten geopend en voelden hun talrijke fans zich als een kind in een muzikale speelgoedwinkel.

Ook 'Chain Gang' komt uit het 'Unchained' album waarbij 'The BluesBones' dit nummer voorizen hebben van een uptempo outro. Een eerste masterclass van Stef Paglia kwam er vervolgens op 'The End'. Een ballad die ook is terug te vinden op hun 'Chasing Shadows' album uit 2018 .

Straffe kost is alvast dat deze 'BluesBones' zich niet laten verleiden door covers te brengen maar telkens weer diep in hun arsenaal van originals duiken en zo werd het ijd voor een portie slide op 'Find Me A Woman' uit hun 'Saved By The Blues' album van 2015. Uit het 'Chasing Shadows' album kunnen we vervolgens ook het mooie 'Sealed Souls' beluisteren.

De 'Devil' die komt vervolgens in de spotlights te staan bij het brengen van 'She Got The Devil In Her' eentje dat de fans thuis wel kunnen meezingen wanneer ze het debuutalbum 'Voodoo Guitar' van hun geliefkoosde band in de CD speler komen te steken. Helaas zijn we met 'I'm On The Road Again' toe gekomen aan de afsluiter van het eerste gedeelte hier bij 'Move2Blues'.

Tijd voor een sigaret al gaan de meesten even een fris luchtje scheppen uit deze sauna en kan er zo wat verder gesocialized worden met die van 'Mine Blues'. Met het gospel en soul getinte 'Moving On' uit het laatste album 'Unchained' wordt de temperatuur hier meteen terug de hoogte ingestuwd en worden de Hammond liefhebbers hier bijn gek door de soulvolle grooves van Edwin Risbourg op zijn imposante 'B3'.

Een schoolvoorbeeld ook dat 'The BluesBones' al lang niet meer het pad van enkel de bluesrock bewandelen. Al hoort het daaropvolgende 'Broken Down Car' dan wel weer tot die strekking. Terug tijd voor een portie slide op 'Time To Learn' en zo bevinden we ons terug bij het album 'Unchained'.

De altijd perfect ondersteunende ritme sectie met Geert Boeckx en Jens Roelandt maakt het voor deze 'BluesBones' het als 'a peace of cake' om de ritme veranderingen door te voeren waardoor we uitkomen bij de aangrijpende ballad 'I Cry'. Even slikken werd het dan voor de toch ook wel talrijk aanwezige vrouwelijke fans van deze band.

Een perfecte change-over om daarna terug te grijpen naar hun debuutalbum met het funky 'The Witchdoctor' en ook al hoorde Edwin er toen nog niet bij toch is hij hier op dit nummer magistraal te noemen op zijn Valentijn kleurige keyboard.

Met nummers als 'Romance For Rent' en het diepgelovige (?) 'Talking To The Lord' deinen we hier helaas vanavond richting einde van de 2024 passage van 'The BluesBones' bij 'Move2Blues'. Van Nico krijgen we dan nog de onnodige voorstelling van de band te horen en zo wordt dan toch de last song 'Devil's Bride' ingezet.

Als ze zouden eraan denken om hier zo de mijnsite van 'Heusden-Zolder' te gaan verlaten zijn ze er aan voor de moeite en zo is een bisser dan toch weer 'Good' voor iedereen, met dank aan 'Move2Blues' en 'The BluesBones'. En zo werd het hier van 'Out Go The Lights' vanavond bij 'Move2Blues'. CU!