© Rootsville.eu

Shakedown Tim (B)
Solo
Stamineeke Webbekom (09-02-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Shakedown Tim
info club:
Stamineeke

© Rootsville 2024


In de vooravond van deze 'Friday Night' ging de stressfactor bij Maaike van 't Stamineeke even in het rood door de afzegging van de groep 'Field Street One' wegens ziekte. Het is uiteraard voor iedere programma verantwoordelijke een doemscenario wanneer zoiets gebeurt en dus kwamen de reacties met namen zomaar binnen op de facebook pagina van dit cultuurcafé. Nu de kerstballen aan de kant liggen en we ook een beetje klaar zijn voor de zotskap moeten ook de concerten stilaan vorm gaan krijgen hier in Webbekom.

Een moment dat de telefoon hier in overdrive ging en op een moment bleek dan toch alles in orde te komen en kon Maaike haar hartslag terug normale waarden laten optekenen. De redder in nood was niemand minder dan 'Shakedown Tim' al had die nog een verzoekje alvorens van Rumst richting Webbekom af te reizen. De twee punten op zijn 'rider' waren eerst nog een wandeling met zijn trouwe teckel en dan een goede Orval. Alles kwam dus goed en zo arriveerde hij gepakt en gezakt met drie gitaren nog just in time' in 't Stamineeke.

Voor wie deze 'Shakedown Tim' nog niet kende werd het een vlugge kennismaking en zat ik zo met die van 'Gevarenwinkel' en 'Mine Blues' te wachten op Tim's blues. Tim Ielegems zoals het op zijn 'paspart' staat stond twee decennia geleden samen met Steven Troch mee aan de wieg van 'Fried Bourbon'. Een band die met hun stijl nieuwe registers kwamen open te trekken en met regelmaat ook met namen als Roland Van Campenhout en Gene Taylor op het podium stonden.

Zo wat tien jaar geleden kwam deze 'Shakedown Tim' dan op zijn crossroads en ontstond zo 'Shakedown Tim & The Rhythm Revue' en bracht hij onder die hoedanigheid in 2016 het debuutalbum 'Hard To Catch' uit bij het gerenommeerde 'Rhythm Bomb Records'. Twee jaar later volgde zo 'Shakedown's Th'owdown' en nu is hij met zijn nieuwe formatie pas uit de studio door het opnemen van een nieuw album dat ergens in de zomer zal verschijnen.

Vandaag, mede door de speciale omstandigheden duikt hij hier dus op in 'Stamineeke' voor een avondje boogie en ol'school blues geheel alleen samen met een Dobro een voorjaarse akoestische 'Stella' en een hollow body Gibson ES-355...en een viskorf die dient als merchandising opslag. Genne bang want ook al staan we aan de vooravond van Carnaval toch zal 'Daar Bij Die Waterkant' niet op de setlist zijn terug te vinden. De klankman van dienst heeft zo ook hemel en aarde bewogen om alle kabeltjes tot een bluezy sound te verweven.

Openen doet 'Shakedown Tim' met een instrumentaaltje uit de 30-tiger jaren waarbij het gevoel van een rasechte 'juke joint' bij de bluesliefhebbers op het voorplan kwam te staan...alleen zonder die en opscène met de heupen wiegende 'big black mama's' uit de cottonfields. Nog steeds vergezeld van die metalen klanken brengt hij vervolgens ook 'Drop You Like A Bad Habbit' uit het album 'Shakedown's Th'owdown'.

Voor 'Messing Around With The Blues' krijgen we zijn vertrouwde 'Gibson' te horen en een nummer dat terug te vinden zal zijn op dat nieuwe aangekondigde album. Ondertussen sijpelen er nog bekende gezichten binnen in het café als collega muzikant 'Doghouse Sam' en Anke van 'De Geensmolen' in Drieslinter en zit het café hier als vanouds lekker vol.

'Shakedown Tim' trekt er zich allemaal niets van aan en trekt zich terug in zijn wereld van de 'Mississippi Delta' waar hij ook een tijdje heeft rondgezworven. Ook al komt er een vis in voor toch heeft het daaropvolgende 'Hard To Catch' uit zijn gelijknamige debuutplaat niets met diene viskorf te maken. Een 'emo' momentje dan wanneer we weerom een nieuw nummer uit het nieuwe album te horen krijgen en dat is een aangrijpende ode aan de in 2022 op nog jonge leeftijd overleden Ghentse bluesman 'Tiny Legs Tim' (1978-2022) met 'Tiny Legs, Big Soul' en Tim De Graeve, die zag van hierboven dat het goed was.

Om de vooroorlogse bluessfeer nog beter tot ons te laten doordringen krijgen we dan 'Walking Blues' van de godfather of the Blues, Robert Johnson. Een vrolijke noot volgt er dan wanneer Shakedown Tim een nummertje brengt voor zijn trouwe teckel met de naam 'Little Walter'. 'Frolic Time' wordt dan zo een opgewekt stukje ragtime.

We kregen nog een paar bluesjes recht uit 'Big City Rumst' maar toen viel de ondertiteling uit lees de 'Mic' en kreeg de sound technicus zo ook hier vanavond zijn stressmoment. Shakedown Tim deed onverstoord verder en leerde on zo ook de kreten van onze voorvaderen, de primaten. Wanneer de pastoor van Webbekom denkt dat het hier allemaal zonde en vertier is in het Stamineeke is hij mis want 'Shakedown Tim' brengt zowaar met 'Sinner's Gospel' een blues gospel en eindigen wij dan maar respectvol met 'Praise The Lord' of was het 'C'mon Baby'.

Met een instrumentale versie op Dobro van 'Amazing Grace' was het sereen momentum dan ook voorbij en kwam 'Doghouse Sam" zich in de debatten mengen. Voor de gelegenheid had hij zijn 'noeneke' meegebracht en kregen we dan in 'E' een LP versie van 'This Ship' uit 'Hard To Catch' te horen en gingen wij zo haast mee ten onder als piraat met de laatste druppel rum hier aanwezig.

'High' werden we dan allemaal door eentje waarbij instant woorden werden opgerakeld en zaten we zo aan de zijde van 'Lead Belly', 'Ma Rainy' en 'Bukka White'. Om het terug wat verteerbaarder te maken kregen we dan met 'Crawling Kingsnake' een 'John Lee Hooker' moment wat uiteindelijk ook met 'Boogie Chillin' als een rasechte blues boogie eindigde.

Met 'I'm Your Loving Man' zien we in onze fantasie beelden verschijnen van Muddy Waters en Howlin' Wolf en met Big Bill Broonzy's 'I Know She Will' kwam er zowaar een einde van deze bluesnight. Normaliter zaten we hier voor een avondje covers en ook al kregen we er uiteraard van een ander kaliber toch konden we ook nog genieten van die laatste instrumentale outswinger hier in 't Stamineeke. CU!