© Rootsville.eu

Trevor Babajack Duo (UK)
Bare Blues & Rural Roots
Pallieter Café Herselt (12-02-24)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Trevor Babajack Steger
info club: Pallieter Sessions


© Rootsville 2024


Heel af en toe trekken we er nog op uit naar iets wat voor ons nog een onbeschreven blad is en zo kwamen we op maandagavond terecht in het 'Pallieter Café' in Herselt. Niet dit café is onbeschreven want het ligt in de achtertuin van het 'Gevarenwinkel Festival' in de aangrenzende gemeente maar de naam die op de affiche prijkte. Met het 'Trevor Babajack Duo' kregen we hier niet zomaar iemand voor de kiezen want blijkt dat deze Trevor 'Babajack' Steger vorig jaar bij de Britse Blues Awards de prijs van 'Best Acoustic Blues Act 2023' kreeg toegewezen en dat stemde ons meteen gunstig.

Naast onze goed gevulde 'stammtisch' waren er op deze maandagavond nog wel wat blues liefhebbers komen opdagen uit onder andere Hoegaarden en Tessenderlo en werd het soms een beetje zoals bij Alexandre Dumas zijn 'Les trois Mousquetaires', en dan duiden we op de quote 'One For All, All For One', dit met de muziekliefhebbers tegen in het bijzonder storende tooghangers.

'Trevor Babajack' is een Engelse muzikant, zijn muziek wordt beïnvloed door zijn verworven passie voor vroege landelijke blues, vermengd met de klanken van ritmische Afrikaanse roots, in wat alleen kan worden omschreven als zijn eigen genre van originele en schijnbaar geïmproviseerde muziek, wat hem tot een spannende en unieke kunstenaar. Zijn reizen brachten hem door heel Groot-Brittannië, door Europa en Afrika, waar hij headliner was op Blues- en Roots-festivals en van kleine Franse cafés tot de Royal Albert Hall.

Hij is vanavond vergezeld van enkele mooie dobro's, een set harmonica's, een Weissenborn lapguitar voor slide, een doorleefde klankkleur en de skills van een doorwinterde fingerpickin' muzikant. Aan zijn zijde staat er 'Jesse Benns' die zich als een meesterlijke percussionist op de 'Cajon' en Conga's' komt te etaleren. Samen brachten ze als het 'Trevor Babajack Duo' vorig jaar het album 'Bootleg Blues' op de markt waarvan we vanavond getuige zullen gaan worden. Wat we nu al konden stellen was dat we voor de verrassing van de maand kwamen te staan.

Geen covers op het menu enkel originals van de hand van 'Trevor 'Babajack' Steger' en net dit maakt het voor de blues liefhebber het beluisteren waard. Openen doet het duo met 'Black Water' en vanaf 'note one' waren we meteen overtuigd dat dit een echte doorleefde avondje blues zou gaan worden. Een mix van heerlijke country blues doorweven van slide en het ondersteunend geroffel van de 'Cajon' maakte dat we meteen bij de keel werden gegrepen.

Meer uptempo kregen we dan met 'Ramblin Man' en beide nummers zijn ook terug te vinden op het album 'Bootleg Blues'. Wat is echte blues zonder de 'Devil' en ook daaraan had 'Babajack' gedacht met het daaropvolgende 'Devil Inside'. Met 'Solemn Truth' verplaatsen we ons mee met 'Trevor Babajack' richtin een ander continent en zijn 'African rhythm'. Belangrijk om weten is dat Trevor in de jaren 90-tig verbleef bij de 'Shona People' in Zimbabwe. Het was daar dat zijn zoon Jack werd geboren en dus werd Trevor daar dan 'Babajack' AKA 'de vader van Jack' genoemd. Het nummer is ook terug te vinden op het tijdens de Corona pandemie opgenomen album 'The Solemn Truth and Bare Faced Lies'.

Ook het volgende 'Hey Little Bird' dat voorgesteld wordt als een anti-love song huisvest nog die Afrikaanse invloeden. Alsof we nog niet genoeg overdonderd werden door Trevor's blues talenten ontpopte hij zich op 'Went Out Walking' dan ook maar als een volwaardige 'Sonny Terry' adept en met 'I'm Up, Im' Down' zitten we helaas ook aan het einde van 'deel 1' en zo was voor de aanwezige blues liefhebbers de tijd hier in het 'Pallieter Café' voorbij gevlogen.

Gelukkig voor ons duurde de time-out amper een kwartier en werden we al vlug terug meegezogen in de country blues van deze 'Trevor Babajack'. Met 'Sawdust Man' kregen we er meteen eentje uit zijn gelijknamige debuutalbum uit 2018, how how how how! Het volgende 'Mary Oh Mary' komt dan weer uit zijn 'Not Far To Go' album dat in 2022 verscheen. Een song die zo uit de dagdagelijkse realiteit zou zijn geplukt maar dat is 'Blues'.

Met het uptempo en zeer energieke 'Runaway Train' werden zelfs de tooghangers even het zwijgen opgelegd wat dan weer resulteerde in een meer dan verdient applaus. Met 'Deep River Blues' kregen we vervolgens een 'murder ballad' voor de kiezen en vonden we het toch al geweldig om zo onze muzikale vijfdaagse gaan af te sluiten.

Met 'Ambler Gambler' kregen we dan nog eens een 'Sonny Terry'ke' te horen en kon voor ons de pret al lang niet meer op met deze prachtige en zeer aanstekelijke country blues. Het daaropvolgende 'On The Radio' is totaal iets anders en ook volgens 'Babajack' was dit soft te noemen. Iets totaal anders dan kregen we vervolgens met 'Black Dog' en nee, het was niet de hond van 'Led Zeppelin' maar Trevors' eigen visie op deze viervoeter. Intensiteit te over!

We zagen het al aan 'Trevor Babajack', tijdens dit concert had hij zich voor 200% gegeven en dus kregen we met 'Brownsville Blues' van 'Sleepy John Estes' uit 1969 dan de enige cover van de avond. Een bijblijvend concert vanavond getekend, Trevor Babajack & Jesse Benns en voor diegene die nog een gaatje hebben in hun programma...this is the real thing!