© Rootsville.eu

Bruno Deneckere & Kathleen Vandenhoudt & Band (B)
support act: Dana Scully Experience (B)
Den Hemel (Living 29) Zichem (16-02-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Bruno Deneckere - Kathleen Vandenhoudt - Dana Scully Experience
info club:
Den Hemel - Living 29

© Rootsville 2024


'Living 29' goes XL. Het was al een tijdje met luid hoorngeschal aangekondigd, op 16 februari zou het met z'n allen verzameling geblazen worden in 'Den Hemel' aan de Hoornblaas te Zichem voor 'Sharing The Blues' het album van Bruno Deneckere en Kathleen Vandenhoudt. Als een mooi ingepakt paasei werd het album in 2023 voorgesteld in de 'Missy Sippy' te Gent en om alles tot in de perfectie te laten verlopen hadden ze er ginds zelfs drie avonden voor nodig waarvan we uiteraard er eentje hadden geselecteerd met 'Rootsville'. Ook vanavond zijn ze versterkt door hun ritme sectie bestaande uit Marcus Weymaere op drums en Carlos Van Belleghem op de basgitaar.

Wat volgde was een immense 'Sharing The Blues' never ending tour. Het lijkt er wel op of Bruno en Kathleen echt niemand willen overslaan in België om met dit fantastische album te laten kennismaken. Beginnen doen ze hier vanavond met een voorprogramma en dit met een band die luistert naar de naam 'Dana Scully Experience' en of het nu ook mysterieus zal gaan worden is nog niet geweten want wij hebben eerst afspraak met 'Chef Jef'.


'Living 29' waar muziek centraal staat en...er is een bassplayer in da house!

De pop-up keuken van 'Chef Jef' is vandaag opgesteld ten huize van Roel en Veerle waar de befaamde huisconcerten doorgaan van 'Living 29' waar vorige maand nog 'Stash' (Gunther Verspecht) met aan zijn zijde Bruno Deneckere en HT Roberts nog te gast waren en het was toen allesbehalve 'Sadness' te noemen. Het epicentrum van de muziek ligt vandaag helaas niet in de 'Living 29' alwaar vandaag een pop-up restaurant is gevestigd met als zaalverantwoordelijke Veerle.

Het is de logica zelve dat 'Chef Jef' voor de muzikanten telkens weer zijn potten en pannen meezeult naar diverse locaties in 'Meulestee', benieuwd wat de pot vandaag schaft? Uit die beroemde potten van 'Chef Jef' kwam vandaag witlofrolletjes in kaassaus met puree, (maar dan zonder de rolletjes) en dus werd het van bikke bikke bik, hop hop hop! Ook het volgende gerecht sijpelde al wat door maar eerst nog een concert vastpinnen voor de 'selderstoemp met balletjes en kriekjes'.

Iedereen weer voldaan van Jef zijn gastronomische kookkunstjes en dus ging het richting 08.30PM en zo naar 'Den Hemel' waar de fans van Kathleen en Bruno al vol spanning zaten te wachten maar zoals gezegd was de aftrap voorbehouden voor de 'Dana Scully Experience'. 18 jaar en vele achtergrondzangeressen later staat deze 'Experience' nu terug op het podium van 'Den Hemel' en bestaat de toch wat afgeslankte band nu uit Steven Meeus op zang en akoestische ritme gitaar. Aan zijn zijde bevinden zich Sandro Michetti op elektrische lead gitaar en Wouter Milis op de gitaar met de dikke snaren. Dit alles wordt hier vanavond georkestreerd door PA-technicus Daniël en de 'MC' is de plaatselijke gazettenboer 'De Noene' aka 'Den Huibbe'.

Het trio brengt ons een mix van covers en originals met als raakpunt 'Americana' al zou de klankkleur van Steven ook wel een thuis kunnen vinden op een 'Friday Night' samenzang ergens in een pub in Dublin van dat groene eiland. Dus Theo nog eens terug vragen op 'Saint Patrick's Day' en dan ook zorgen voor wat Guinness.

Vanavond openen ze met 'Kansas City' en zo is de avond dan eindelijk op gang getrapt. Vervolgens krijgen we hun eigen 'She Could've Been A Blonde' of over het leven van één van die 'backing vocals' die dit 'Dana Scully Experience' reeds hebben versleten. Het lijkt wel een terugblik van zoveel jaren geleden met 'Chilly Willy, Loony Goony and The Free American Indian Hippy Blues Street Fruits' met toen nog aan hun zijde de backing vox 'Mumblin' Birds'.

Met 'Swamp Moon Rising' bevinden we ons hier misschien wel in het 'Zichems Broek' en toont dit trio dat ze verschillende richtingen uit zouden kunnen gaan. Na 'Tip of My Tongue' krijgen we met 'Sundays in The Sun' er eentje over wijn en goed gezelschap, yep, we zitten in het hartje van Bourgondië hé.

Met het bluesje '12-Bar Boots' zit de passage van deze 'Dana Scully Experience' er hier op voor vanavond en hoeven daardoor weer geen 18 jaar te wachten alvorens ze hier nog eens hun opwachting komen te maken. Een bisser kon niet want de fans van 'Kathleen Vandenhoudt' en 'Bruno Deneckere' zaten op hete kolen voor hun 'Sharing The Blues'.

Toch ook wat organisaties die hier vanavond present tekenden zoals 'Mine Blues', 'Gevarenwinkel', het 'Blue Rooster Event' uit Werchter, 'The Butterflies' uit Loksbergen en zelfs een restant van het Nederlandse 'Zilst Blues'. Dit allemaal ter ondersteuning van Roel en 'Living 29'. De trouwe fans de locale en altijd al wel iconische Kathleen Vandenhoudt die zaten uiteraard op de eerste rij. Ook onze beste Americana songwriter Bruno Deneckere is hier al lang in de armen gesloten en weet best wel te genieten van de levensvolle aanpak van de streek. So without further ADO, hier zijn 'Kathleen Vandenhoudt, Bruno Deneckere & Band'.

Openen doen ze gezwicht met de openingstrack van dat al zo bejubelde album en dat is het nummer 'So In Love With You'. Het samenspel van deze twee Americana meesters is na al die talloze concerten zo op elkaar afgesteld dat ze op geen foutje meer te betrappen zijn of het moest er eentje zijn dat opzettelijk eraan is toegevoegd, we hebben hier uiteraard te maken met ne 'Strop' he!

Na 'Reach For My Arms' vallen nadien gebruikelijk de monden open bij het brengen van het tweestemmige 'Now Your Lighthouse Is Gone' en met het easy listening 'Your Bluebird' zitten we nog volop bij het album 'Sharing The Blues'.

Het daaropvolgende is 'Sunday Tears' waarna we met 'Driftin' zo recht richting een Mexicaanse Cantina zeilen en moest dit in het Spaans worden gezongen zouden we meteen kunnen spreken van 'Cansiones De Mi Padre'. Hoe mooi! Het moet zijn dat ze in Ghent nog volop 'Valentijn' aan het vieren zijn want met 'Moonlight' voelen we die romantische stemming weerom opborrelen.

Op 'Somewhere Down The Line' ziet Marcus zich verplicht om toevlucht te nemen tot zijn 'mallets' voor de interventie van de jungle drums en raakt Carlo als het andere deel van die ritme sectie zo volledig in trance. Marcus en Carlo een ritmische sectie waar je blindelings op kan bouwen. Met 'The Blues' krijgen we een algemene samenzang met de 'Americana singers' uit 'Den Hemel' en volgens Bruno is daardoor de tekst niet al te moeilijk gemaakt.

In 1969 kregen we met 'Electric Mud' een Muddy Waters die toen volledig elektrisch ging wel vanavond laat Bruno Deneckere zijn akoestische gitaar meermaals aan de kant alsof hij zich terug in de 'Pink Flowers' wil terugtrekken. 'Bruno goes electric' is dan ook te horen op 'Cresent Of The Moon' uit zijn gelijknamige album van 2004. Op 'It's Not Black' laat Bruno vervolgens zijn skills horen als een volleerd harper op de harmonica.

Met 'Diamond' bevinden we ons in 2007 bij het album 'Someday' van Bruno Deneckere en wordt het een rock 'n roll moment met als extra een drumsolo van Marcus Weymaere. Vervolgens een beklijvend emo momentje met Kathleen Vandenhoudt en 'How Broken Can A Heart Be' wat resulteerde in een bijzonder dankbaar applaus en zo zitten we terug bij 'Sharing The Blues'.

Tijd zo om ook de laatste lijn van de avond in te zetten met Bruno's herkenbare 'Lost In The Shuffle' waarna ze met 'New Peace Train' zeker ook de Cash fans hier aanwezig zullen plezieren. Het mooie duet 'Sharing The Blues' betekent helaas ook het einde van deze 'Kathleen en Bruno show hier in 'Den Hemel' in een organisatie van 'Living 29'. Logisch dat het applaus dan bleef duren waarna de gitaren terug rond de schouders kwamen te hangen voor 2 bisnummers.

Hoe? wat, heeft bassist Carlo Van Belleghem nog niet in de spotlights gestaan? Wel dat kan bij 'Blue Sky Over Nashville' uit 2007. Het moment suprême van de avond was dan weer voorbehouden voor thuisspeelster Kathleen Vandenhoudt met het wereld nummer 'Out Of The Rain' En nog dit, Kathleen Vandenhoudt is van Diest!

Heb je Bruno Deneckere en Kathleen Vandenhoudt weerom moeten missen? Geen nood je krijgt een nieuwe kans op zaterdag 2 maart in zaal Panhoven te Loksbergen en dit t.v.v. 'Kom Op Tegen Kanker', in een organisatie van 'The Butterflies'.