© Rootsville.eu

Les Talons Gitans (B)
Blue Monday Concert
De Blauwe Kater Leuven (26-02-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Les Talons Gitans
info club:
De Blauwe Kater

© Rootsville 2024


Het was al een tijdje geleden dat we nog eens naar die iconische blueskroeg van Leuven waren geweest en dus ging het op de vertrouwde maandagavond richting 'Vismet' voor een optreden van 'Les Talons Gitans' in 'De Blauwe Kater'. Voor de talrijke studenten hier in Leuven zijn Alain Louie en zijn 'Talons Gitans' zeer zeker een sprong in het onbekende voor de 'Leivenaars' niet in het minst.

Het resultaat is gewoon dat er echt, maar dan echt niemand meer bij kon op het moment dat dit trio zich een weg kwam te banen richting podium en toen was het al 09.30PM. Het trio bestaat uit Alain Louie op zang en gitaar en een ritme sectie die bestaat uit drummer Rick Volkaerts en bassist Victor 'Wannes' Vermeulen, en deze muzikanten zijn hier in Leuven als zeker zo iconisch als de club zelve. Hun muziek? daar is moeilijk een stempel op te drukken doordat er talrijke strekkingen in zijn verweven, dus noem ik het maar gewoon 'Dirty Rock 'n Roll'.

Gelukkig hadden we al even op voorhand een dubbele bestelling drank aangeschaft want nu nog richting toog trekken was als een 'Mission Impossible'. Ook al heeft multi-instrumentalist Alain Louie zijn hart verpand aan Griekenland toch begonnen deze 'Talonnekes' hun reisje vanavond in Egypte met het nummer 'Mummie', al even mysterieus als de 'Vallei der Koningen'.

Op 'The Style You Take' hebben Alain en zijn 'Talons Gitans' dan maar een bruggetje ingebouwd naar de new wave van 'Psycho Killer' en zo bevinden we ons bij de Talking Heads uit 1977.  En met het bluesy 'Devils Prayer' weten ook nu de studenten dat het niet alledaags zal gaan worden en dus wordt het nog net geen 'Ad Fundum' op 'Tequila Blues'. Soms lijkt het op een chaotisch iets maar toch weten deze 'Les Talons Gitanes' er hier een muzikale lijn in te krijgen.

Die van de muziekacademie keken met veel belangstelling richting de glinsterende gitaar met de dikke snaren van de Wannes maar konden er geen naam op plakken, gewoon handmade gasten. Na wat 'Anarchie' en 'L'Amour' Sans Pédales' belanden we, de periode van 't jaar indachtig, aan de andere kant van de wereld met 'Fools in Brazil', een nummer dat je kan terug vinden op hun album 'Gimme No' uit 2019 en zo is het hier wereld muziek ten top.

'Radio Grand' wordt dan een moment om te zien of er geliefden in 'De Kater' zitten maar een slowke plasseren is er hier vanavond niet bij. Ambiance ten top dan maar en net het dak er niet af met de alom gekende ambiance maker van deze 'Les Talons Gitans' en dat is het Leuvense feestlied bij uitstek 'Anni Versaire'. Nog net voor de bissers besloten we dat we ons op onze gezegende leeftijd hier niet gingen laten plat pletten in 'De Blauwe Kater' en zochten we wat zuurstof op, dus 'Run Run' en zo hebben we misschien ook ons 'Emma' gemist. Ook goed zijn 'Djempi & Bontempi' op 26 april in 'De Geensmolen' in Drieslinter...