© Rootsville.eu

Lead Riders (B)
Country - Americana
De Geensmolen Drieslinter (01-03-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Lead Riders
info organisatie:
De Geensmolen

© Rootsville 2024


Op de eerste dag van onze astronomische lente ging het richting 'De Geensmolen' voor een avondje met zalig aanvoelende country muziek. Ook vorig jaar was dit het geval en leerden we zo Jake The Snake en Stef Guild kennen die ons kwamen onder te dompelen in hun, soms easy listening country muziek. Ook de immer vriendelijke gastvrouw was er op voorbereid en had haar wilde krullen bij de kapster omgeruild voor een verfijnd en gestileerd kapsel.

De naam van 'Bar Sum' zou vanavond wel eens herdoopt kunnen worden naar de 'Wildhorse Saloon' zoals ze die ook kennen in Nashville. Om dit duo van de 'Lead Riders' in de juiste sfeer te brengen had Anke zelfs haar beste paar van 'Rattlesnake Boots' dan maar uit de kast gehaald, en zo begon dan deze lenteavond hier in Drieslinter incluis de daarbij horende eerste mosquito bites.

Jake The Snake en Stef Guild hun ranches bevinden zich in onze noordelijke provincie Antwerpen en als duo zullen ze ons vanavond vergasten op het soort kampvuur country in de sfeer van een Chris Stapleton, John Prine of in hun geval ook een grote dosis Colter Wall. Dus vanavond geen toestanden zoals in 'Coyote Ugly' maar eerder de sfeer van 'Brokeback Mountain'. Het bordje 'Line Dancers Will Be Removed From The Dancefloor', dat had ik gelukkig niet zien hangen. Bij mijn aankomst was de 'soundcheck' al voltooid verleden tijd en konden we dus wat keuvelen over het muzikale landschap in België waarbij namen passeerden als 'Emmy d'Arc' of een 'Kate Ryan' en dat zijn alvast geen cowgirls. Genne bang ook Walter Broes en zijn Sniffers kwamen aan bod. Bach dan weer niet.

Door het haperende internet gaf Anke dan maar het sein om aan de avond te beginnen en dus namen de 'Lead Riders' dan maar hun gitaren in aanslag. Van de outlaw country man 'Luc Grimes' begonnen het duo er dan maar aan met diens 'No Horse To Ride' en ja gasten, twee cowboys zonder paard, dat is als een open deur intrappen. Na 'Southside To Heaven' van Ryan Bingham komen we uit bij die million selling hit van Hank Williams en met 'I'm So Lonesome I Could Cry' uit 1949 verdwaalde mijn gedachte zelfs richting 'Sarah 'Sam' Bettens' van K's Choice. Dat het allemaal wel in de smaak viel kon je opmaken door de immense stilte bij het luisteren ernaar en aan het daaropvolgende applaus dat deze 'Lead Riders' mochten ontvangen.

We waren zo al zeker dat het van luisteren zou zijn vanavond en er zeker al geen ruimte voor een ouderwetse 'Bar Fight' zou zijn. We luisterden dan maar naar nummers als 'Good Run of Bad Luck' en 'Who's That Fella'. Na dat 'Jake The Snake' bijna voortdurend als country zanger werd naar voor geschoven werd het met 'Blues' tijd voor Stef om zijn vocale skills te aanhoren. Die van fingerpinckin' gitarist waren al zorgvuldig aan bod geweest.

Hierna doken deze 'Lead Riders' dan maar in het repertoire van de Canadese singer-songwriter Colter Wall met het nummer 'Saskatchewan in 1881'. De gelijkenis met de bariton klankkleur van Colter en die van Jake The Snake komt weliswaar overeen. Dan het maar korter bij huis houden met Danny Vera's 'Roller Coaster' en wie kent dit niet? Na 'Welcome To The Hard Times dan maar terug naar Colter Wall met het in een langzame 3/4 maat gebrachte 'Me And Big Dave'. Ook al is Dave Reniers eentje uit de streek toch was er van onze 'Big Dave' geen haar te bespeuren, yep 't is geen blues hé, er was zelfs geen 'Fat Boy' in omloop dus ook geen Willie Nelson ;-). Na 'Nellie Kramer' terug even naar ? jawel Colter Wall voor het mooie 'Evangelina' dat over de Duivel in maatpak' was voor later en zo beëindigde deze 'Lead Riders' hun eerste set.

Het door onze dure providers opzettelijk vertraagde internet bleef maar weigeren om goed te functioneren en dus konden 'Jake The Snake' en 'Stef Guild' dan wat vlugger beginnen aan hun tweede gedeelte.

Dat gedeelte openden ze met 'Black Creek' om daarna wat meer animo in hun country te gaan steken met 'Folsom Prison Blues' en zo een Cash'ke de 'Geensmolen' kwamen in te sturen. 'Trains Are Gone' en het door Stef gebrachte 'Last Loving Words' brachten ons terug in de country extase van de eerste set en voelden we ons in één of andere Mexicaanse 'Cantina'. Wat toen volgde was zo logisch als het 'klare' water uit de 'Grote Gete'...? Ook al ben je geen country fanaat wie kent niet 'Tennessee Whiskey' van Chris Stapleton. Helaas was er hier maar één iemand die zich tegoed deed aan dit drankje.

Terug dan maar naar Johnny Cash met diens 'Ring Of Fire' en jawel onze 'Lead Riders' gunde zo ook dat 'cowgirl' Anke even in de spotlights kwam te staan met een feilloos gebracht refreintje hiervan. Ook keerden ze even terug naar Danny Vera en dat hoefde nu niet echt voor mij. 'Weak and Weary' leek eerder op een Elvis song.

Nog vlug een paar 'kiekjes' nemen want ook dit was niet evident hier vanavond want verscholen achter hun pupitters leken het wel twee jazz muzikanten. Kregen we vervolgens 'Country Club' en daar waren we hier in 'Bar Sum' vanavond wel allemaal lid van. Vervolgens gingen deze 'Lead Riders' samen met John Prine op jacht naar enkele kleiduifjes waarna we terug in de wereld van Chris Stapleton werden ingedompeld met diens 'Simple Song' uit 2017.

Het kampvuur bleef vanavond maar smeulen en aan de 'bar' waren er al enkele op aan het wachten wanneer ze dan even konden meezingen op 'The Devil Wears A Suit and Tie' van jawel...Colter Wall. Met 'Whitehouse Road' zaten we dan zo aan het voorlaatste nummer en werd de 'point final' voorbehouden aan 'Nick Cave & The Bas Seeds' met 'Red Right Hand'.

Gedaan? zeker niet want er moesten nog bissers komen en met 'The Way Country Sounds' van Jeremy Pinnell kon zelfs een Kris Kristofferson het niet beter hebben verwoord. Wij zochten alvast onze 'Jolly Jumper' op om zo bij nacht de prairies rond Drieslinter te verkennen. Met de bom die vandaag de dag in het country wereldje is gevallen moeten die van de 'Lead Riders' dan zich beginnen focussen op het repertoire van Beyounce LOL. And so the lights went out in Drieslinter City CU!