© Rootsville.eu

Bruno Deneckere & Kathleen Vandenhoudt (B)
'Sharing The Blues'
Zaaltje Panhoven Loksbergen (De Butterflies)(02-03-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Bruno Deneckere & Kathleen Vandenhoudt
info organisatie:
Erwin Pans - Herman Vanolst

© Rootsville 2024


Vorige eeuw bevonden veel bewoners van dorpjes en gemeenten in België zich in shock want de naam van het plaatsje waar ze opgroeiden zou zowaar geschrapt worden in Brussel. Eentje daarvan was Loksbergen dat ook in fusie 'moest' gaan met 'Halen' en, dit was niet de eerste keer in hun geschiedenis. Wat? Hoe? Waar moesten we dan op zondagmiddag naar toe want in het epicentrum van 'Loksbergen' lag toen toch de discotheek 'Zanzibar'. Een plaats waar we allemaal wel eens op 'jacht' waren geweest tijdens onze jeugd op zoek naar een goe lief. Sommigen hebben het ze daar gevonden anderen dan helaas weer niet.

Onze politiekers hadden beloofd dat alles beter zou worden maar was het zo ook? Zo werd de naam bij de gemeente van de 'Slag der Zilveren Helmen' uit de 'Grote Oorlog' plots 'Halen' en ligt de 'Mettenberg' waar de betreurde veldslag zich toen afspeelde niet binnen de grenzen van 'Loksbergen'? We zijn uiteraard niet naar dit idyllisch dorpje 'Loxberge' afgezakt voor een les geschiedenis, laat staan om nostalgische herinneringen op te halen uit vervlogen tijden, maar voor 'de' muziek.

Erwin Pans en Herman Vanolst samen met de organisatie 'De Butterflies' zijn zich als gepassioneerde muziekliefhebbers beginnen inspannen voor 'Kom Op Tegen Kanker', dit door het organiseren van intiemere concerten in zaaltje 'Panhoven'. En jawel ook dat ligt in Loksbergen.

Die van 'De Butterflies' zijn niet zo maar lukraak beginnen muzikanten naar hun gemeente te lokken maar deden dit na een gedreven prospectie bij de collega organisators. Zo staan vandaag hier op het podium niemand minder dan 'Bruno Deneckere en Kathleen Vandenhoudt'. Moesten er nu nog aanwezigen zijn die van dit uitstekende Americana duo nog niet hebben gehoord, hou het liefst van al dan maar voor u zelve want je zou wel eens gedeporteerd kunnen worden.

Bruno Deneckere en Kathleen Vandenhoudt zijn aan een 'Never Ending Tour' bezig van hun vorig jaar uitgebracht album 'Sharing The Blues' wat hun op deze zaterdagavond naar Loksbergen kwam te brengen. Twee van de beste songwriters die ons landje in deze muziek rijk is en daar mogen we dan best trots op zijn. Uiteraard zorgde dit ook dat het kleine zaaltje was uitverkocht voor deze twee kleppers. Je kan ze contacteren als duo maar ook als 'full band'.

Als van bij het openingsnummer voelde meteen dat er heel wat fans aanwezig waren bij 'De Butterflies' en wanneer Kathleen Vandenhoudt dan ook al meteen 'Reach For My Arms' kwam te brengen uit dat ongelooflijk straf album 'Sharing The Blues' kon je hier haast een speld horen vallen. Diene van 'Mine Blues' kwam zo maar even twee nummers te laat binnen met als gevolg dat de gitaren terug moesten worden gestemd. Ja de bijhorende Ghentse humor van Bruno Deneckere die hoort er gewoon bij en zo is de sfeer in dit lokaaltje al meteen opperbest te noemen.

Ook uit 'Sharing The Blues' komt 'How Broken Can A Heart Be' en het respect voor dit duo stijgt hier aanzienlijk. De laatste tijd zijn we hier in de streek verwend geworden door Bruno en Kathleen waarbij de vraag rijst of we stilaan geen 'bus' moeten gaan inlassen om al die fans naar hun optredens te brengen.

Verder dan maar met het brengen van 'Moonlight' en jawel hoor het wordt hier een perfecte CD voorstelling vanavond, ook al bij het brengen van het nostalgisch aanvoelende 'Your Bluebird'. 'Captain Of My Ship' dat komt dan weer uit Bruno's album 'Walking On Water' uit alweer 2011. Ook het bijzonder soulvolle 'I Count Them All' wordt hier op overdonderend applaus voorzien het die respectvolle stilte hoort er gewoon bij.

Terug dan naar het uptempo gebeuren met nummers als 'Sunday Tears' en 'This Wildwood's On Fire' waarna de pauze wordt aangekondigd met 'The Blues'. En zo kan hier het 'schurend scharniertje' beginnen met een massale toeloop richting toiletten want de scharnieren van die deur hebben wat 'WB40' nodig.

Bij het begin van het tweede gedeelte zorgt Kathleen Vandenhoudt met 'It's Not Black' dan weer meteen voor een bijzonder 'emo' momentje en keren we met 'Lost In The Shuffle' uit het album 'I'll Remeber The Day' van 2018 even terug naar 1969. Dit in analogie met 'De Butterflies' van Loksbergen.

We krijgen ook eentje over de dagdagelijkse realiteit over scheiden waarna het terug immens stil werd bij het brengen van 'Drifting' door Kathleen. Toch zo mooi dat nummer! De diversiteit van emotionele songs en het met rock 'n roll gespeende '(The New) Peace Train' maakt het dat de avond als compleet mag worden beschouwd en zien we de oogjes van organisator Erwin toch wat blinken van fierheid.

Alvorens ze met 'So In Love With You', dat je kan terugvinden op het album 'Sharing The Blues', ontstaan tussen onze twee singer-songwriters enig verwarring wat dan weer resulteerde in een vijf minuutjes slappe lach. Na 'Walking On Water' wordt dan het laatste nummer van de avond aangekondigd en zoals het hoort is dit dan het gekende duet uit 'Sharing The Blues'.

Uiteraard kunnen ze, mede door de lekkere frietjes met stoverij, niet anders dan ook nog een paar bisnummers brengen als dank voor hun toch wel talrijke fans die hiervoor jaar Loksbergen waren afgereisd. En ik zeg het nogmaals we moeten een 'bus' gaan inleggen voor Kathleen Vandenhoudt en Bruno Deneckere... Nog een reisje rond de wereld met 'Darling Let's Stay Home Tonight' meer met het afsluitende nummer van Kathleen verlaten we hier met tegenzin deze 'parade' van 'De Butterflies'. Nog een 'Happy Birtday' aan Marc en tot de volgende.

Wil je 'De Butterflies' blijven steunen in hun uitstekend initiatief dat kan want op zaterdag 16 maart staat hier het gezelschap van 'Paris Texas' op het podium en geloof het maar dat is de 'crème de là crème' van onze Belgische kant voor Bluegrass en Folk.