© Rootsville.eu

Alnico Wave Generation (B)
Cristal Live Sessions
Pallieter Café Herselt (07-03-24)

reporter & photo credits: Freddie

info band:
info club: Pallieter Sessions


© Rootsville 2024


Vanavond de tooghangers overstemmen in het 'Pallieter Café' zal niet eens zo moeilijk worden met het aantreden van de 'Alnico Wave Generation'. De eerste keer dat we met dit trio in contact kwamen was tijdens de editie van 'Roots in de Herfst' in 'De Klinker' te Aarschot. Op het programma dus surf en 'babbel' daar maar eens tegen op! We zitten in de aanloop richting festivals en dus is het tijdens het clubseizoen al een klein beetje komkommer tijd aan het worden.

'Alnico Wave Generation' bestaat uit Tim Bisson (guitar & vocals), Wim Vanderlinden (guitar, bass & vocals) en drummer Maarten Degeest en hun muzikale inspiratie bestaat hoofdzakelijk uit 'Surf' of 'Surfrock', dit aangevuld met een punky attitude. Deze muziekstijl ontstond begin 60-tiger jaren in het zuiden van Californië met toen als absolute boegbeeld Dick Dale en wie herinnerd zich niet de hit 'Misirlou'.

Ook 'The Surfaris' hadden in de sixties hits als 'Wipe Out' en kennen we natuurlijk ook de wereldhit 'Pipeline' van 'The Chantay's' uit 1962. 'Surf Punk' schreven wedestijds toe aan bands als 'The Cramps', met ook 'Surfin' Bird' van 'The Trashmen. We mogen ook niet een 'Link Wray' vergeten met zijn 'Rumble' al begonnen we dat destijds al rock 'n roll te noemen. Onze 'Hot Rod' hebben we ook gewoon thuis in de garage laten staan want met grote zekerheid kan ik stellen dat den Hans zijn etablissement voor dit concert niet heeft aangekleed als 'Tiki Bar'. Een Cristalleke moet dan maar de 'Mai Tai' vervangen.

Het was nog even wachten op de groupies van deze 'Alnico Wave Generation' maar tegen de klok van 09.30PM waren de 'Jaguars' synchroon op elkaar afgesteld en was de intro dan maar Oosters getint. Alle chacra's gingen openen en zo zat ons trio meteen op de juiste wave. Met nummers als 'Commander Ping' en 'Counter Strike' werden we hier opgehitst en voelden we alsof we die ultieme wave aan het bekampen waren op 'Pacific Beach'.

De muze van Tim, Wim en Maarten halen ze uiteraard bij namen als 'Dick Dale' en 'Link Wray' en zo krijgen we 'the real thing' met hun originals als 'Hail Hail Link Wray' en 'Hail Dick Dale', helaas hadden ze geen 'Hail Hans' voorien vanavond. Meteen erna komen we terecht bij die ene waanzinnige hit 'Misirlou' die in 1963 met 'Dick Dale & The Del Tones' toch deze muziek internationaal op de kaart kwam te zetten.

De PA technicus van dienst stond vanavond voor de aller zwaarste taak want door het geweld van de golven was er wel altijd iets dat niet op zijn plaats bleef zitten en Hans, is dat geen pintje waard? Voor de niet kenners onder ons is het niet evident om een onderscheid te maken tussen de vele nummers die zonder al teveel bindteksten het 'Pallieter Café' werden in geslingerd. Genne paniek, laat je gewoon, zoals het hoort, meedrijven op de juiste golf.

Met een nummer als 'Cactus' bevinden we ons eerder in de 'Big Apple' in één of andere underground club dan op de stranden van Californië. Hun laatste nummer kwam er zo al snel aan en ik weet niet of John Fogerty dit in 1969 voor ogen had maar op het einde van hun ultimate wave kregen we van deze 'Alnico Wave Generation' een surf versie van 'Born On The Bayou'.

Een bisser dan nog? allée eentje want drummer Maarten zijn polsen begonnen stram te worden. Yep het is met de voeten en benen dat je moet surfen hé ;-). Van Dick Dale kregen we zo nog diens 'Banzai Washout' en eindigde deze trip dan zo op het strand van Herselt. 'The Surfaris' zouden in 1963 doen met hun 'Wipe Out', another American generation!