© Rootsville.eu

Radio Cahot, Hé Kaffer (B)
Nederlandstalige Theatershow
De Djoelen (Club Goezot) Oud-Turnhout (14.03-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Radio Cachot
info club:
Goezot

© Rootsville 2024


Derde dag in onze reeks van vijf en na de 'Western Swing' van 'Craving Steel en de blues van Sean 'Mack' McDonald wordt het vanavond in de 'Club Goezot' iets totaal anders. Met nog enkel Ian Siegal te gaan op vrijdag 26 april deinen die van 'Goezot' rustig richting de apotheose van hun 25-jarig bestaan en dat is uiteraard het waanzinnige 'Goezot in 't Hofke' dat zal plaats vinden vanaf 31 mei tot en met 2 juni.

Vanavond hebben ze hier 'Radio Cachot' te gast en het derde deel in de reeks over de gebloemde levensstijl van Fred Klee. Na 'Radio Cachot' dat alweer dateert van 2017 was er in 2022 'Radio Cachot, Justine'. Nu is er begin deze maand 'Radio Cachot, Hé Kaffer' in première gegaan, of moeten we zeggen de prequel van dit rauw en echt muzikaal theater.

Nee, het betreft hier geen 'live' radio uitzending vanuit een of andere penitentiaire instelling maar een heuse theater tour. Nu is dit stuk vergezeld van een 'CD' met als titel 'Bar La Florette', een realistatie van 'Fred Klee & De Voyageurs'. Een relaas over de jeugd van diezelfde Fred Klee volledig gebracht als een crossover tussen kleinkunst, schlagers, een 'sea shanty' en waarbij zelfs een originele 'valse musette' in verweven. 'De Voyageurs' die bestaan uit Patrick Cuyvers (zang, piano en accordeon), Jan Ieven (contrabas), Eddy Scheepers (pedal steel, gitaar en zang) en Dirk Naessens (viool, mandoline en gitaar). Een scenario kan ik hier helaas niet gaan neerpennen dat hebben de klasbakken van deze 'Voyageurs' reeds gedaan.

Wordt he nu 'Kaffer' of 'Voyageur' daar zullen we hopelijk tijdens de voorstelling ons van bewust gaan worden. Die van 'Goezot' die waren misschien zo al met hun 'Muziek Quiz' bezig die op 17 mei zal gaan plaatsvinden en zo werd Herman's Hermit's hun 'I'm Into Something Good' meteen al een oorworm nog voor dit muzikaal theater van start ging.

'De Voyageurs' die vulden meteen 'De Djoelen' met een quasi authentieke 'Valse Musette' op hun 'Valse Tziganesque' en zo voelden de aanwezigen meteen welke richting het zou uitgaan vanavond. Slenterend kwam Fred Klee dan het podium op alsof hij net zijn 'master' als Kaffer succesvol wist te behalen.

Al kregen we meteen een beeld hoe Fred tijdens zijn jeugd van de verplichte accordeon lessen werd vrijgesteld kocht hij onder het mum van 'Woodstock' zo zijn eerste Folk gitaar om zich daarna in de 'Flower Power' te gaan verdiepen, dus 'Komaan Seg'. Opgroeien in een grote familie brengt wel wat stress me voor het jonge Fredje en zo werd water voor hem een rustpunt te noemen. Het verhaal ook over hoe zijn vader dacht over het vissen met 'Bar La Florette' in z'n achterhoofd.

Het werd daarna wat mijmeren over het verleden en Van Gogh maar wij lieten ons gewillig meedeinen op de mooie melodieën als 'Weet Je Nog Die Tijd'. Het Paalse dialect hadden we toen al bijna onder de knie en muzikaal stonden 'De Voyageurs' ons op hoog niveau te entertainen. Even voor de aanwezigen ook nog eens 'Radio Cachot' en 'Radio Cachot, Justine' als herinnering naar boven halen en zo wist Fred Klee tijdens zijn meer dan vier jaar lange vrijstelling van onze nationale plichten het hoofd boven water te houden met te dromen over een 'Streamliner' van zo'n 16 meter en...een fles Vodka. Water wordt hier in België uiteraard vereenzelvigd met onze Noordzee vergezeld van 'De Voyageurs' hun 'sea shanty' 'Noordzeewals' en ja horen we konden rustig meedeinen op diezelfde 'Streamliner uit Fred's droom'. Zo gaat het hier van zingen en varen maar ook het zuipen is niet ver weg en ja hoor we bewegen ook mee van links naar rechts!

Zeer aangrijpend is ook 'Onze Laatste Zomer' alsof Rob de Nijs hier een answering song krijgt aangeboden op zijn 'Het Werd Zomer'. We krijgen vervolgens een denkbeeldig bezoekje aan het woonwagenpark van zijn familie maar was er zo nog niet besloten of Fred nu een 'Kaffer 'alsong een 'Voyageur' was. Zijn vrijheid werd zo verbloemd in een nummer als het 'Sinti' gekleurde 'Ik Ben Verliefd', maar met ook een knipoog richting Drs. P.

Het voor- en of nadeel van een grote familie zijn de talrijke begrafenissen met het daarbij horend bezoek aan de kroeg en het was nu net daar dat Fred Klee zijn opleiding genoot voor zijn verdere leven waardoor hij na talrijke winstgevende reisjes zo ook belande op het 'Falcon Plein' AKA Tjing Tjang plein. Wat we mijlenver niet zagen aankomen was dat 'Fred Klee & De Voyageurs' on nu een cover zouden gaan brengen. 'Blood, Zweet en Tranen' van de echte Hazes werd hier niet gebracht als eerbetoon aan 'Ajax' maar aan de charmezangers van weleer. Eentje voor de muziekquiz Goezotters?

Het leven is ook de erfenis van heel wat emoties en dar hoort ook 'de liefde' bij waarbij we hier kunnen genieten van 'Meisje Meisje' en niet in het minst bijzonder aangrijpende 'Niemand'. Wat dan volgde was een zeer amusante conference over de Voyageurs en hun truukjes die we allemaal wel kennen uit onze jeugd. Het verkopen van de truc met de 'potten en pannen' als overschotje van het voedingssalon of de tsjoek tsjoek die je een tapijt wilde verkwanselen. Wat Fred Klee hier van wist te onthouden was het verzaken aan de' BTW' ;-)

We kregen het hier allemaal vanavond van 'Woodstock naar 'Jacques Brel zo bedanket Fred Klee zijn Voyageurs en niet in het minst de aanwezigen die hier het ganse stuk hebben van genoten, dit met de nodige humor en nostalgie. Afsluiter is 'Ons Huisje' en zo rest er nog de vraag of Fred Klee nu kiest voor het leven als 'Kaffer' of als 'Voyageur'. Joost mag het weten maar we kunnen stellen dat na 'Radio Cachot', 'Radio Cachot, Justine' en deze 'Radio Cachot, Hé Kaffer' Fred het pad van 'theater persoonlijkheid' gerust mag blijven bewandelen want we hebben er weerom van genoten, al mag er van mij gerust ook een 'Bordeline Epos' aan worden vastgeknoopt want ook dat was het leven van Fred Klee...