© Rootsville.eu

The Tune Diggers (NL/B)
Country - Rockabilly
De Geensmolen Drieslinter (15-03-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: The Tune Diggers
info organisatie:
De Geensmolen

© Rootsville 2024


Met een country girl achter de bar is het niet verwonderlijk dat er hier soms ook de kaart wordt getrokken van country muziek en aanverwanten. Vanavond gaat Anke hier zelfs vreemd in haar 'Geensmolen' en zijn die van 'The Tune Diggers' helemaal met hun tourbus overgekomen van het Nederlandse Sittard. Hilde Beugels (contrabas) en John Beugels op een 'Nashville Gretsch' wisten wel eerst nog een tussenstop te realiseren in ons Belgische Diepenbeek voor het oppikken van zanger en gitarist Kris Verding.

Zo maar rechtstreeks vanuit het hinterland van Sittard, wat ook wel het 'Land van Swentibold' wordt genoemd, recht naar ons prachtige Hageland doe je niet zomaar. In de middeleeuwen zou je die trip hebben aangevat met een 'Currach' oftewel 'huidenboot' dat je dan naar de 'Grote Grete' zou voeren. Later kon het nog via de 'spoorlijn 23' maar ook deze is wegens het over bezuinigen ook geschrapt. Dus zat er voor het trio van 'The Tune Diggers' er niets anders op dan zich een tourbus aan te schaffen. Gelukkig hoeven ze nu ook geen stadsrechten meer te betalen en kan je jezelf zo vrij vanuit Sittard richting 'Bar Sum' van de prachtig gerestaureerde 'De Geensmolen' verplaatsen. Het grote Kerstarmatuur boven op de balken had ondertussen plaats geruimd voor 'Tulpen uit Amsterdam' helemaal ter ere van 'The Tune Diggers'.

Van goud delven is er hier hoegenaamd geen sprake meer en dus verplaatsen we ons vanuit Varenwinkel richting Drieslinter op zoek naar wat aardige country deuntjes en uiteraard voor de immer vriendelijke waardin van deze bar. Net nog op tijd om ons zo spiritueel klaar te maken voor de 12de editie van 'Rolmo's Roots Rock' dat op 23 maart zal plaatshebben in het 'GC Tentakel' te Zonhoven. De opkomst van de 'Rockabilly Teddys & Gals' vond ik wat zwak gelukkig hadden de muziekliefhebbers van Glabbeek nu ook de weg gevonden naar Drieslinter. Het zou gaan tijd worden ;-)

'The Tune Diggers' dat is een mix van country rock 'n roll en rockabilly die ons in eerste instantie kwamen op te warmen met nummers als 'No Parking Here' en het met Honky Tonk gespeende 'Honky Tonk Hardwood Floor'. Voor de line dancers was er geen plaats meer die zitten nog op de reservebank tot de opening van de 'Schuur'. Vanaf 'Rockin' The Town' werd er wat meer rockabilly spirit ingestoken en met 'The Girl On The Billboard' waren mijn compagnon de route en ikzelf ook volledig mee. Niet omdat dit een hit was van Del Reese uit 1965 maar omdat dit nummer ook in de bagage zit van de Duitse rootsband 'Smokestack Lightnin' van contrabassist Bernie Batke.

Tot een ouderwetse saloon fight zou het hier niet gaan komen want het was alsof één of ander 'cattle driver' zijn laatste nickels & dimes in de jukebox had gestoken en zo het ene na het andere luchtige country deuntje deze 'Bar Sum' kwam te vullen. Nummers uit de Red Hot Country zoals Allison Kraus deze zou brengen maar ook 'Jackson was Jumpin' van rockabilly en country songwriter Rayburn Anthony (1937-2018).

15 songs waren ons deel tijdens de eerste set, eentje waarbij de tijd werd vergeten en al zeker bij het brengen van 'Freight Train Blues' zoals we die ook kennen van bij neotraditional country man Alan Jackson. Nog 'Trown Out Of The Bar' wat hier vanavond niet gebeurde en met 'Rio de Rosa' van Jimmie Logsdon zat het eerste gedeelte er hier op en konden de geheimen van deze 'The Tune Diggers' even ontwarren aan de bar.

Het rond de nek hangen van die prachtige 'Country Classic Gretsch' bij John waarbij de 'Nashville Gretsch' even mocht afkoelen was meteen ook het sein om het tweede gedeelte op te starten. Hierbij ook met een paar originals van deze 'The Tune Diggers' maar ook met de rockabilly tune 'Shake'm Up Rock' zoals we die ook kennen van bij 'Dale Rocka & The Volcanoes'.

Met 'Saturday Ball' manifesteerde de twang zich hier terug op de voorgrond in 'Bar Sum' en werd het zo goed als 'Geensmolen Ball' en dit gewoon hier op een vrijdagavond. We kregen nog 'Highway Patrol' van Junior Brown en bij 'Jim Dandy' ontsproot bij ons het ideee om onze tenten op te gaanbreken voor morgen het allereerste echte bluesfestival van het jaar met de 'Southern Bluesnight' in Heerlen Misschien eens vragen of we met de tourbus van deze 'The Tune Diggers' niet effe mee kunnen naar Nederland.

Hier in deze saloon in Drieslinter maken die van 'The Tune Diggers' zich op voor hun bisnummers en kunnen we jullie nu al meegeven dat eind augustus hier het concert van het jaar gepland staat in de schuur van 'Bar Sum' met niemand minder dan 'Anoushka & Her Lonely Hearts'. Voor ons is het dan 'Gevarenwinkel' maar de gossip is er dat we toch geen toegang zouden krijgen ;-). Ze is zo lief mijnheer. Wij hopen alvast dat 'Down & Dirty' van Dafni op de setlist zal verschijnen want we zijn klaar voor grabbing some beer from the icebox and let's get down & dirty baby right now and here, but we're also loving Patsy Cline...Yeehah!