© Rootsville.eu

Bonita & The Blues Shacks (D)
Rhythm 'n Blues - Blues - Soul
Hnita Jazz Club Heist-op-den-Berg (23-03-2024)

reporters & photo credits: Rootsville

info organisatie: Hnita Jazz Club
info band: Bonita & The Blues Shacks


© Rootsville 2024


Op 28 januari van vorig jaar stonden we hier nog vol bewondering te genieten van 'BB & The Blues Shacks' hier in de 'Hnita Jazz Club' in Heist-op-den-Berg. Een wondermooie soulvolle bluesnight waarbij alle partijen hier volledig tevreden over waren. Het zal toen al wel geweest zijn dat het concert voor vanavond werd gepland om er nog een meer dan mooi gevolg aan te geven. Dus vanavond niemand minder dan 'Bonita & The Blues Shacks'. We ondertussen al dat het hier in de 'Hnita Hoeve' iedere keer maar weer concerten zijn van een zeer hoog allooi, misschien daardoor dat ze in sneltempo hier een vast kliënteel hebben opgebouwd voor de blues avonden en aanverwanten. Het bordje 'Sold Out' is daardoor niet verwonderlijk meer.

Wanneer je B.B. & The Blues Shacks, een van Europa’s meest gerespecteerde blues bands, combineert met Bonita Niessen, een van de meest soulvolle zangeressen van Zuid-Afrika, krijg je er een van meest verbluffende concerten die je kan meemaken. Het muzikale vakmanschap van de gebroeders Arlt, Andreas op gitaar en Michael op zang en mondharmonica, brengt een diepgewortelde liefde en respect voor Amerika met zich mee blues en soul. Door de toevoeging van wereldklasse Met de zang van Bonita Niessen vonden ze de perfecte stem om de verbindingen tussen blues en soul uit de jaren vijftig te verkennen. De 'MC' vanavond, yep dat is de Jan.

De eerste twee nummer van vanavond waren voorbehouden voor 'The Blues Shacks' en zo konden de aanwezigen van vorig jaar even terug genieten van de tijd van toen. Tijd dan voor de diva van de avond en zij brengt meteen 'He Made A Woman Out Of Me' uit het in 2018 uitgebrachte album 'Sweet Thing' en zo haalt soul hier meteen de bovenhand in deze 'Hnita Jazz Club'.

Het bijzonder mooi swingende 'I'm A Fool For You' is de lente hier volop doorgebroken in deze fantastische club. Een nummer dat je kan terugvinden op hun debuutalbum uit 2015, het jaar ook dat ze 'Blues Peer' kwamen aan te eren met hun bezoek. Het daaropvolgende 'One Sweet Letter' mag je vandaag de dag als een traditional gaan beschouwen zowel in blues als jazzmiddens.

Het met soul gevulde 'You keep Me Hangin' On' wordt hier door de volle 'Hnita' met open verwelkomd. Heerlijk toeven nu met Bonita en zeker ook met Michael en Andreas Arlt die alles nog naar een hoger muzikaal punt komen te tillen. Vorig weekend zag ik ze nog op de 'Southern Bluesnight' in het Nederlandse Heerlen en dit is zo één van die bands die je nooit moe wordt.

Uit het 'Sweet Thing' album wordt de toon gezet door de harmonica van Michael en deinen we rustig naar de rhythm 'n blues era van de 50-tiger jaren en probeer daar maar eens stil op te blijven staan. Hier op volgt een huwelijk tussen de gitaar van Andreas Arlt en de vingervlugge grooves op de keyboard van Fabian Fritz.

Ieder instrument, iedere vocals hebben hun plaats in de nummers van deze 'Bonita & The Blues Shacks' en je kan haast geen verschil horen tussen de albums en hun 'Live' concerten. Eén ding is helaas spijtig en dat is dat met het funky 'Too Much Mystery' het hier voor het eerste gedeelte al op het einde loopt. Ik zou zeggen gelukkig want de dorstige laven is een werk van barmhartigheid.

Na deze 'cool down' zijn we meteen terug op post voor het tweede gedeelte van dit wervelend concert. Hier in de bomvolle 'Hnita' is er niet iemand die nog niet is gevallen voor de soul van deze 'Bonita & The Blues Shacks'. Eerst nog twee interventies van de heren van de 'Blues Shacks' alvorens Bonita weer van wal steekt met het swingende 'That's My Baby' en zij is de 'Baby' van alle fans hier aanwezig.

In wat volledig de sound is van 'BB & The Blues Shacks' krijgen we dan het soulvolle 'Singing A New Song' en het met meer blues doordrongen 'Don't Call Me Baby' met ook Michael op vocals. Eén woord vanavond en dat is gewoon genieten en je laten meedrijven op deze nummers van deze geweldige band.

Met een harp intro van Michael Arlt op 'Where's The Money Honey' willen we er hier weerom lustig op los swingen maar, helaas er is geen plaats ;-) Na 'Never Let Me Go' is de fun over en zitten deze 'Bonita & The Blues Shacks' al aan hun laatste nummer van dit denderend en altijd bijblijvend concert. Met 'Give Me Time' hopen we met z'n allen dat Bonita hier ook wat tijd heeft kunnen kopen voor de toch gebruikelijke bisnummers, zo niet wordt de 'Hnita' hier misschien wel afgebroken door de dolenthousiaste menigte.

Als eerste nummer voor het afscheid is er 'You Can't Hide' waarop we nog een allerlaatste maal kunnen genieten van die prachtige klankkleur van 'Bonita' whoa we love you! Nog een dankwoord voor de toch wel fijne neus van Jan Ursi die hier zo maar het ene na het andere 'Sold Out' concert komt te programmeren.