© Rootsville.eu

Mary Lee Family Band (Braz)
Bluegrass - Countryroots
Missy Sippy Gent
(26-03-2024)
reporter & photo credits: Marcel


info club: Missy Sippy
info band: Mary Lee Family Band

© Rootsville 2024


Het zou een rustige week worden op muziekgebied. Enfin, dat had ik toch gedacht en vond die gedachte eigenlijk niet zo leuk. Gelukkig zag ik dat er vanavond een optreden was gepland in de Missy Sippy, juke joint aan de Leie. Ik besloot daarom om naar Gent af te zakken. Vandaag geen blues maar country, honky tonk en aanverwanten.

Op het menu de uit Brazilië afkomstige, maar in Berlijn verblijvende band: Mary Lee Family Band. Vermoedelijk doet dat bij niemand een belletje rinkelen, ook bij mij niet. Geen nood, daarvoor dienen de optredens, om onbekende bands beter te leren kennen en ik moet zeggen dat ik in de loop der jaren op die wijze tal van leuke bands op mijn weg ben tegengekomen.

Stralend middelpunt van de groep is Mary Lee Saldanha. Ze is eigenzinnig en vrijgevochten en heeft een frisse kijk op originele countrymuziek. Geboren en getogen in Brazilië, maar jaren in Berlijn wonende. Niet direct de plaatsen waar je Amerikaanse countrymuziek met de paplepel ingegoten krijgt. En toch haalt de kleurrijke en uitbundig getatoeëerde zangeres voor haar liedjes inspiratie uit de erfenis van Jimmie Rodgers en de Carter Family, artiesten die in de jaren twintig de oerknal voor de countrymuziek zorgden.

Mary Lee wordt begeleid door haar echtgenoot Mauro Montezuma op drums, haar zoon Patrick Saldanha op contrabas, de jonge Daren op mandoline en de in Ierland geboren violiste Sorcha Thompson. Samen zorgen ze voor een aanstekelijke mix van authentieke honky tonk, punk, Ierse folk en bluegrass. Mary Lee is een geboren entertainer die maar één ding wil: haar publiek vermaken. Muziek is haar passie en die passie wil ze delen met iedereen die het wil horen.

Goed gevulde joint vanavond en de aanwezigen zouden het zich niet beklagen, want het werd een high energy gig. Al vanaf de eerste noten van ‘Kitchen Girl’ werden we al omvergeblazen en dit was nog maar het begin, want het vijtal begon toen pas van katoen te geven met ‘Drunk To Endure’, ‘Pretty Polly’ en ‘A Horse Named Reefer’, dat werd voorafgegaan door een klein verhaaltje. Er straalde pure energie van het podium. Vijf staven dynamiet op het podium en niet in het minst Mary Lee herself, een echt Duracell-konijn, spring-in-t-veld met de charmante glimlach en de geweldige stem.

Regelmatig samenzingend met haar man, Mauro, perfect getimed en tweestemmig. Mauro roffelt er rustig op los en neemt af en toe de u“washboard’ ter hand. Ondertussen “slapt” zoontje Patrick dichtig op zijn contrabas en wordt het ritme zeer strak gehouden. Verder met ‘The Drunk’ en ‘Bang Bang’ van Nancy Sinatra bekend van de Tarantino film “Kill Bill”. Bij ‘Mama Loves Music’ werd de medewerking van het publiek gevraagd en de handen werden daarop duchtig op elkaar gezet. Geen enkel rustpauze in deze set, het was gas geven van begin tot einde en er mocht met ‘Girls Just Wanna Have Fun’ nog eentje bij van Cindy Lauper, overgoten met een eigen sausje natuurlijk en waarbij de, laat het wel wezen, schitterende violiste Sorcha Thompson een hoofdrol opeiste.

Daren was de man op de mandoline en zette zichzelf soms wat teveel op de achtergrond maar als hij eens uit de sloffen schoot, dan kon het wel tellen. Laat ons zeggen dat dit vijftal goed op elkaar is ingewerkt. Ik denk dat iedereen dan gelukkige was dat we aan de pauze toe waren want dit was , zoals onze zuiderburen plegen te zeggen: “Espoustouflant’.

De tweede set was eigenlik een copy-paste van de eerste en al even energiek. Zowaar 24 nummers op de setlist en ze kwamen er in een hels tempo door, terwijl er toch tijd werd genomen om hier en daar wat gepaste uitleg te geven. ‘Uncle Pen’, ‘Violent people’, ‘June Apple’ of nog ‘Alone And Forsaken’, is maar een kleine greep uit het muzikaal arsenaal van deze band. Sfeer alom en iedereen amuseerde zich te pletter. Het is natuurlijk geen muziek om op je stoel te blijven zitten en de benen strekken en de heupen wiegen is zeer sterk aanbevolen.

Zo was de avond voorbijgevlogen en ik had een donkerbruin vermoeden dat de aanwezigen zich goed hadden vermaakt. Ik alleszins en deze band was alweer een leuke ontdekking. Party time met Mary Lee Family Band. Aanrader als je op een avond eens lekker uit de bol wil gaan.

Marcel