© Rootsville.eu

The Bonnie Blues (B)
Retro muzikale variété
Liers Cultuurcentrum (Den Akoestiek) (27-03-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: The Bonnie Blues
info organisatie:
Liers Cultuurcentrum - Den Akoestiek

© Rootsville 2024


Muziek? dat horen we dagelijks. Live Muziek? die zien we quasi ook iedere dag maar muzikaal entertainment van een zeer hoog niveau, dat kon je vanavond alleen ervaren bij een concert van 'The Bonnie Blues'. Tijd dus om eens terug te genieten met steengoede nummers en goed doordachte humor en dus op weg richting 'Liers Cultuurcentrum' voor een concert van deze drie supertoffe madammen.

Met Nele Paelinck op viool  bestaan deze 'Bonnie Blues' ook nog uit Laura Vanden Heede op gitaar en Juno Kerstens op contrabas. Voeg daarbij nog hun prachtige close harmony met als extraatje een goede en behoorlijk grote dosis humor en dan zit je goed voor een swingend avondje met subliem entertainment van eigen bodem. Op dit moment zijn ze ook nog op tour langsheen de Culturele Centra van dit land in het gezelschap van Jan De Smet, Les Guitares Magiques en drummer Stoy Stoffelen ter gelegenheid van de show 'Jan De Smet & De Grote Luxe', waarvan we de try-out konden mee maken in 'CC Zwanenberg' te Heist-op-den-Berg. Laura die zagen we nog terug met eigen werk in de persoon van 'Tilia Ember'.

Na een korte gezellige babbel bij het verorberen van ribbetje 1 t.e.m. 6 vernamen we ook dat 'Handkerchief' een nieuw album in de 'pipeline' heeft zitten. Wij kijken er alvast naar uit. Na een ingewikkeld dispuut met de dame die iedereen naar zijn tafel kwam te begeleiden konden ze die van Wespelaar toch aan onze tafel bijzetten en was de sfeer nu al opperbest. Klaar om van start te gaan?

Met 'Oud België' ging het concert van start er werd zo iedereen hartelijk welkom geheten. Het moment waarna Nele de taak op zich nam om uit de dames bij het publiek er een Chinese vrijwilliger uit te kiezen die zich de ganse avond mocht gaan ontfermen over het bordje 'Applaus', en de humor stak van wal. Met dit nummer van Leo Martin was het zo de manier van deze 'The Bonnie Blues' om welkom te zeggen hier tegen een uitverkochte 'Den Akoesiek'. Even leek het erop of we het concert van 'Van Morrison' gingen herbeleven op 'Blues Peer' want den tap ging hier gewoon op slot.

Verder dan maar met het muzikale gedeelte een zo komen we uit bij 'Crazy People' en zo schuiven de liefhebbers van de early swing al meteen naar het puntje van hun stoel. Tijd ook om er een bawdy song bij te halen en met 'Bolide' van de Nederlandse cabaretière Brigitte Kaandorp blijft het verhaal wel hedendaags te noemen en stijgt de hilariteit over het veilig vrijen hier meteen naar een volgend hoogtepunt.

Voor de vaste fans onder ons, waar we onszelf bij rekenen, krijgen we  met 'There's No More Corn On The Brasos' van de skiffle groep 'The Walkers' uit 1970 meteen een nieuw hoogtepunt door het 'feilloos' vals te bespelen van de trekfluit. Gewoon variété ten top hoor! Na een door een griepvirus aangetast nummer als 'Hatsjoe Cha Cha' was er weerom een vestimentaire change-over en waren we zo te gast op een 'Hillbilly Wedding'.

Even een vliegje wegjagen en dan terug naar de tijd van toen en dat is ook de tijd van het dansorkest 'The Ramblers' en met 'Hij Wel' uit 1947 krijgen we er eentje waarop we met z'n allen konden op meezingen. Back to reality dan maar met eentje over stuk gelopen relaties en op 'He Broke My Heart' konden we vaststellen dat dit niet enkel gebuurde in New York of Chicago maar volgens 'The Bonnie Blues' ook in Lier. 

Na 'It's A Girl' was het tijd voor reclame met als extra gast de Jens en zo werd de avond meteen ook gesponsord door 'Vanden Borre', 'Keukens De Abdij' en 'Impermo' om er maar een paar te noemen. De factuur die volgt wel alleen de Jens die gaf zijn medewerking zo maar helemaal volledig gratis. Even dan de talenknobbels van deze 'The Bonnie Blues' in de spotlights zetten. Met 'My Girl's Pussy' belanden we dan zo in het jazz repertoire uit de 30-tiger jaren van 'Harry Roy & His Orchestra', vanavond gewoon voor u gebracht in vier talen. Ook Wannes Van de Velde wordt hier vanavond met zijn 'Stadscoupletten' vanonder het stof gehaald en ja hoor wat missen we het sappig dialect van deze ereburger van 't stad.

'Baby Mine' bracht ons zo richting era van de crooners waarna we werden onderricht over het ontstaan van het jodelen. Nee, niet uitgevonden door een Oostenrijkse Alpen bewoner maar gewoon door een Cowboy uit Arizona en zo gingen we met 'Arizona Yodler' hier in Lier de rechte lijn richting einde in. Weerom de vraag naar een vrijwilliger en hop, daar was de Jens weer. Hij kreeeg de bijzonder moeilijke taak toebedeeld om tijdens de 'Hawaiïan War Chant' het bordje met bijhorende tekst op het juiste moment de hoogte in te steken. Overmand door zijn Liers enthousiasme lukte dit quasi perfect.

Nog eentje uit de ouwe getrouwe swing periode met 'Every Wants My Baby' en nee het was niet de versie van 'The Boss'. 'Well I Guess' dat we toen nog een bisser kregen waardoor 'The Bonnie Blues' onder oorverdovend applaus zich een weg baanden richting 'Green Room' van 'Den Akoestiek'.

Juno Kerstens

Laura Vanden Heede

Nele Paelinck