© Rootsville.eu

The Black Sneakers (B)
Rock Covers
Stamineeke Webbekom (29-03-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: The Black Sneakers
info club:
Stamineeke

© Rootsville 2024


Vorig jaar hadden we David Ronaldo in vele verschillende uitvoeringen aan het werk gezien en het lijkt erop dat 2024 hierop geen verschil zal gaan maken. Onze laatste ontmoeting met 'The Black Sneakers' dateert al van juni vorig jaar, toen nog in het helaas ter ziele gegane 'Don Petrol'. Niet helemaal juist natuurlijk want vorige week op vrijdag zagen we David Ronaldo, Dirk Lekenne, en uiteraard Lesley Verbeeck, nog op het eerste concert van 't jaar van 'David Ronaldo & The Dice'. Mijn zwarte Chuck Taylor 'All Stars' kon ik niet aantrekken vanavond want die zitten al veilig opgeborgen voor de trip naar het Portugese Braga met als doel de 'European Blues challenge' ...maar ook voor een 'Super Bock' en een Porto op een 'Fado Night'.

Vanavond werd het kiezen tussen akoestische blues van 'Peddlin' Pete en de rock covers 'The Black Sneakers' en kwam onze hiërarchische weegschaal over te hellen naar dit trio, trouwens de uitstekende 'Peddlin' Pete' hadden we maandagavond nog maar pas ervaren. Het leven is had wanneer je een keuze moet maken ;-)

Lesley, David en Dirk dat betekent uiteraard 'volle bak' in 't Stamineeke, met zelfs een speciale stammtisch voor familie en goede vrienden. Na het ontwarren van de vele kabels en een korte soundcheck was er voor deze 'The Black Sneakers' nog een momentum om te socializen. De heropening van het café, na de grondige renovatie van de 'steenweg', daar was de burgervader van Diest nu eens niet voor uit zijn zetel gekomen, de verkiezingen zijn toch zo goed als verloren. Tijden de klok van 08.30PM was het dan zo ver.

Met de swamprock van 'CCR' en hun 'Long As I Can See The Light' werd het meteen al stil in het café en daarvoor moest Maaike nu eens niet met de vinger wijzen. De eerste set zou er eentje gaan worden om naar te luisteren met daarin heel wat ballads. Het duet van Stevie Nicks en Tom Petty met 'Stop Draggin' My Heart Around' kon je nog onderbrengen in de categorie 'stevige ballads' maar op 'Time Flies' van Dani Klein en haar 'Vaya Con Dios' konden we al terug beginnen met wegdromen.

'Out on The Western Plains' is van origine er eentje van 'Lead Belly' (1888-1949) maar of fe aanwezigen de country blues versie van hem kennen valt te betwijfelen, dus dan maar de versie van Rory Gallagher in ons hersenvocht naar voor laten zwemmen. Voor dit mooie nummer greep Dirk Lekenne dan maar naar zijn even mooie 'Fairytale Lapsteel' van Deusenberg. Na 'Don't It Let Bring You Down' van Neil Young en Stevie Nicks haar 'Gold Dust Woman' werd het tijd om even heel ver terug te grijpen in de 'legacy' van de klassiekers.

Eén van die klassiekers werd dan de traditional folksong 'The House Of The Rising Sun' die voor eeuwig en daarna in ons geheugen gegrift zal blijven als die hit van 'The Animals' uit 1964. Eentje waarop die stammtisch hier hunzelf kwamen te profileren als uitstekende backing vocals. Knap van 'The Black Sneakers' is zeker ook de 'cool down' versie van de hit van het jaar 1978, en dan hebben we het over het liefdesrelaas van Olivia Newton John en John Travolta met het nummer 'You're The One That I Want' uit de film 'Grease'.

'If It Hadn't Been For Love' is er dan eentje van de 'Bluegrass & Country' formatie 'The Steeldrivers' met daarin country rocker Chris Stapleton waarna het 'Tulsa time' geblazen is met J.J. Cale's 'Call Me The Breeze', vanavond door het rock gehalte van David Ronaldo eerder in de versie van 'Lynyrd Skynyrd'. Bob Dylan time dan maar met 'It Ain't Me Baby' uit 1964, al was dit uiteraard ook een grote hit voor Johnny Cash met zijn toen toekomstige vrouw June Carter. Hier waren we danig onder de indruk van het samenspel van deze 'The Black Sneakers' en werd het eerste gedeelte dan zo afgesloten met 'Bring Me Some Water' van 'Melissa Ethridge' uit 1988. Maaike, vier Spa Reine!

Na een kleine verpozing hervat ons trio met 'You Got The Silver' van de 'Rolling Stones' en ja hoor, David diene had het goud. Het moet zijn dat 'The Black Sneakers' toch wel fan zijn van Stevie Nicks en 'Fleetwood Mac' want daarna kregen we 'The Chain' uit 1977 en kon Dirk zijn akkoorden nog eens feilloos het café insturen. Met 'I Was Made For Lovin' You' uit de 'Kiss' era van de 70-ties gooiden ze het hier over een andere boeg en net die diversiteit maakt het er een aangename avond van.

Terug naar de 'Robert' dan met het mooie 'Make You Feel My Love', hier zomaar 'Live' gebracht door Lesley Verbeeck en geen tape recording zoals bij Adele. De klankkleur van Bob Dylan daar moet je soms even aan wennen maar dat hij mooie nummers kon schrijven is een certitude. Even zat ik dan op het verkeerde been omdat ik van ver het woord 'Willie' kwam te lezen en dacht zo aan 'Blind Willie McTell van diezelfde Dylan. Mis poes, het was 'Willin' van Little Feat's medestichter Lowell George dat hij kwam te schrijven toen deze nog samen met Roy Estrada lid was van Frank Zappa's Mother's of Invention. And look what the cat dragged in...de Roel van 'Living 29'.

Met 'Johnny 99' van 'The Boss' werd het café dan gevuld met een serieuze dosis rock 'n roll waarna we met z'n alle in vervoering kwamen door het mooie 'The Weight' van 'The Band. Daarna even de trein nemen met die enorme hit van Albert Hammond uit de sixties en waar zowaar het ganse café mee voor in de handen kwam te klappen. Een Cash moment moet er haast altijd wel bij zijn en dus kregen we 'Jackson'...this was hotter than a pepper sprout!

We kwamen zo ook in een rechte lijn richting einde van deze meer dan aangename avond met 'The Black Sneakers'. Ik was al aan het denken wat die eenzame mandoline daar kwam te doen maar toen David Ronaldo deze rond zijn nek kwam te hangen wisten we het. 'Goin' To My Hometown' van die Ierse halfgod zorgde meteen voor nog meer animo en riep ik zo naar mijn compagnon de route van Let's go home, boy, let's go to Gevarenwinkel.

The Best Was Yet To Come! En dat werd dan Jackson Browne's 'The Loud Out' met het uiteraard obligate 'Stay' erbij. Straffer nog, deze 'The Black Sneakers' breiden er een bruggetje aan vast met Sam Cooke's 'Chain Gang' uit 1960, en we waren mee met z'n allen...I hear somethin′sayin', Hooh! Aah!.

Tijd om even terug te trekken richting 'Green Room' was er niet en zo begon dit trio dan maar met de bisnummers. Voor het eerste gingen ze terug vissen in de vijver van 'Lead Belly' die het Amerikaanse folksong uit 1870 'In The Pines' commercieel maakte waarna in 1994 die van 'Nivana' op de kar sprongen. Een nummer dat door de geschiedenis heen ook titels meekreeg als 'Where Did You Sleep Last Night' en/of 'Black Girl. De blues van 'Lead Belly' kregen we niet vanavond wel de akoestische rockversie van Kurt Cobain en de zijnen.

Lesley en David waren vanavond meermaals te horen in duet en in die hoedanigheid sluiten ze de avond ook af met 'Why Don't You Try Me Tonight' van de hand van Billy Young en in 1968 uitgebracht door het duo Maurice & Mac in 1968 en later ook verscheen op het album 'Bordeline' van Ry Cooder maar we natuurlijk ook kennen van de hit uit 1993 met Sarah Bettens en Frankie Miller. The End! En nu maar hopen dat ook de 'Wet Wheels Band' met hun Irish Folk hier vanavond een datum komen vast te pinnen?

Muzikaal was het picobello, vestimentair daarentegen...Black Sneakers Hooh! Aah!