© Rootsville.eu

Rusty Zinn (US)
Blues
Move2Blues Heusden-Zolder (09-05-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Rusty Zinn
info club: Move2Blues

© Rootsville 2024


Aan alle mooie liedjes komt een einde, zo ook aan het clubseizoen 2023-2024 en dat sluiten ze bij 'Move2Blues' af in stijl. Niemand minder dan 'Rusty Zinn' komt hier op donderdag 9 mei de blues liefhebbers uitgeleide doen om daarna de festival weide op te trekken.

Met dit seizoen highlights als de ambiance met James Armstrong en de 'Harmonica Throwdown' met daarbij Steven Troch, Thomas Toussaint en de Amerikaanse harper Greg Izor. Een hoogstaande Belgische deelname met Big Dave en vorige maand nog 'The Özdemirs' kunnen we allerminst klagen over het aanbod hier in het 'Muzecafé'. Danny en zijn 'Move2Blues' team kennende staan er al grote Belgische en buitenlandse namen uit de blues scéne geboekt voor het nieuwe clubseizoen dat zal aanvatten op donderdag 12 september 2024. Ondertussen richten we ons op de verschillende festivals die er zitten aan te komen en dat is een heel rijtje welke je kan volgen op onze website.

Het is al wel een tijdje geleden dat ik deze 'Rusty Zinn' live heb kunnen bewonderen dateert al van 2017 toen op het podium van 'KTBA' in het Nederlandse Vlierden. Een zondagmiddag programma dat ondertussen helaas werd afgevoerd. Toen ook op het podium stond Marc Tee die ook vanavond hier bij 'Move2Blues' present zal tekenen op drums. De andere landgenoot die het podium zal vervoegen is jazzmuzikant en grootmeester op Hammond en jazzgitaar, Dirk Van Der Linden.

'Rusty Zinn' ook wel eens 'Rusty Reggea' genoemd groeide op in Californië en bracht tussen 1996 en 2009 zes albums uit en voegde er in 2015 nog 'The Reggea Soul of Rusty Zinn' aan toe. Later volgden ook nog 'Last Train To Bluesville' (2016) en bracht hij in 2022 nog 'Mr. Blues, Mr. Blues' uit met Martin Lang. Met de vermelding dat hij tijdens de uitgebreide tour een keelontsteking had opgelopen zouden we een gans andere avond gaan beleven met hoofdzakelijk instrumentale pareltjes maar ook met enkele nummers gezongen door de 'rhythm juggler' van de avond, Marc Tee, en eentje door Dirk Van Der Linden.

De eerste twee nummers voerden ons dan mee richting 'Souljazz' met nummers als 'Cool Breeze' en 'Honky Tonk'. Er bestaat uiteraard de quote 'Blues is de Roots, The Rest are the Fruits' maar dat liet ik niet aan mijn hart komen want ook deze 'Souljazz' staat hoog op mijn lijstje, en zo te zien ook op dat van vele aanwezigen die best van konden genieten.

Met een instrumentaal slowbluesje van de hand van 'T-Bone Walker' kwam dan 'Blues' ook schoorvoetend op het voorplan. Bij momenten leek het er wel op of we jazzmasters als Jimmy Smith en Grant Green te horen kregen wat uiteraard tot eer strekt van Rusty Zinn, Dirk Van Der Linden en Marc Tee. Geen 'Live at the Lighthouse' maar gewoon hier in het 'Muzecafé' bij 'Move2Blues'.

Met de 'Pause For The Cause' in het vooruitzicht liet Rusty Zinn dan ook zijn kompanen aan het woord met vooreerst Dirk Van Der Linden die zijn zangtalenten liet horen op 'Ooh-Ah-De-De-De' van de Amerikaanse jazzpianist 'Wild Bill Davis' een nummer dat te beluisteren valt op diens 'Wild Bill Davis at Birdland' dat werd uitgebracht in 1955. Vervolgens een toch een beetje iets moeilijkere tekst met Marc Tee en 'I Got The Same Old Blues' in de grooves van Freddie King.

Tijdens de pauze hadden we een babbel met de altijd wel vriendelijk 'Rusty Zinn' en zijn wedervaren met de band en de tour waar ze in Zwitserland in een jazzclub terecht kwamen. Ook het tweede gedeelte lag in de verwachtingen van deel '1' en dan hebben we het over een mix van Souljazz en Blues en gematigde shuffles al zou Blues in dit gedeelte lichtjes de overhand nemen. Het vocale gedeelte kwam nu volledig in de handen van Marc Tee te liggen met onder meer Eddie 'Cleanhead' Vision zijn 'They Call Me Mister Clean Head' en zo bevinden we ons in 1973.

Van Marc kregen we ook nog 'Too Many Women on My Mind' en met nog enkele knappe instrumentale nummers deinen we zo ook hier bij 'Move2Blues' richting einde van de passage met 'Rusty Zinn' maar zo ook van het club seizoen 2023-2024. Ook al dachten ze er hier stilletjes van onder te muizen toch was er meer dan voldoende applaus voor enkele bissers en zo swingend Rusty Zinn, Dirk Van Der Linden en Marc Tee er hier rustig uit met eentje van Jimmy Reed en als ultieme afsluiter de lekkere grooves op 'Hide Away' van Freddie King uit 1961. Ook al was dit niet het verwachte toch heb ik meer dan genoten van deze jazzy performance van Rusty Zinn. De reggae zal voor de volgende keer zijn.