© Rootsville.eu

The Fast Food Kings (B)
Blues
De Geensmolen (BarSum) Drieslinter (10-05-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: The Fast Food Kings
info club: De Geensmolen


© Rootsville 2024


We wisten het al geruime tijd dat 'The Fast Food Kings' hun opwachting zouden gaan maken in die prachtige schuur aan 'De Geensmolen', al ging daar eerst een hilarische verspreking van gastvrouw Anke aan vooraf. 'Just on Time' dat het zonnetje zijn gouden stralen over de 'Grote Gete' zou laten schijnen en zo ook net het moment om 'BARSUM' naar de statige schuur over te brengen voor het eerste concert van het seizoen tijdens het 'zomerreces' alhier in 2024.

Ook al is de 'Festivalitis' reeds in het land toch zou ik mijn woord houden om er hier vandaag aanwezig te zijn. Dus op vrijdagavond dan naar die prachtig gerestaureerde 'Barn' aan 'De Geensmolen' voor een top band uit onze Belgische bluesscène. Op de affiche stonden 'The Fast Food Kings' en die hadden ook collega's en vrienden naar Drieslinter laten afzakken. Alles als vanouds pico bello geregeld al was er toch een kleine stressfactor waar te nemen bij de gastvrouw voor het eerste concert van dit jaar in haar 'Hayshack'.

'The Fast Food Kings' is een collectief van vier blues muzikanten die al meer dan hun strepen in andere formaties hebben verdient en ,Corona niet meegerekend, sinds een paar jaar aan de juiste 'crossroads' zijn ingeslagen. Ze brengen een mix van de West Coast en Ol'school Chicago blues door het brengen van eigen originals en sterke covers. Deze 'Kings' bestaan uit Wim De Geest als harper en en aan de vocals naast Bart 'Rico' Ulens als onvervalste 'string bender'. De uitstekende ritme sectie bestaat uit 'rhythm juggler' Toon Derison en aan de gitaar met de dikke snaren is er dan nog Marc 'Rusty' Thomas. Als onvervalste streekproducten brengen ze de blues hier vanavond tot in deze 'BARSUM'.

Hun opener vanavond is 'Ridin' in The Moonlight' zoals we dit kennen in de versie van 'Ronnie Earl & The Broadcasters feat. Kim Wilson' uit hun debuutalbum van 1983. Uiteraard is dit nummer er eentje uit de 'Chess' stal waar Howlin' Wolf het reeds in 1951 uitbracht maar de sound van een Kim Wilson past als gegoten bij harper Wim De Geest. Van daaruit nemen we een stap naar ''One's Too Many' en 'Sick & Tired', een Chris Kenner song uit 1957 die een jaartje later door Fats Domino de 'Rhythm 'n Blues Charts' werd ingezongen. 'Prove It' is vervolgens een shuffle waarbij de credits gaan naar Lee Jones.

Met 'I Know You Don't Love Me', hun nieuwste single laten deze 'The Fast Food Kings' ook duidelijk horen wat ze in hun mars hebben waarna we de geschiedenis worden in gekatapulteerd met 'Leavin', een staaltje van een 'tearjerker' van de hand van één van mijn favoriete rock 'n roll bands uit Californië, 'The Blasters'. Ook met 'Howlin', hun vorige single zit de sfeer hier met deze 'The Fast Food Kings' hier als gebakken. Zelfs bluesrocker 'Germain Rega' van de eveneens locale 'T-Bones' kan ervan genieten. Op het mooie slowbluesje 'Cross Your Heart' komt Rico dan een beklijvende solo te geven waarop Toon Derison dan weer antwoord met zijn imponerende jungle drums. We krijgen er nog eentje en dan is het tijd voor iets anders...

en hier met liefde geserveerd zulle...

Na het verplichte 'socializen' kunnen deze 'The Fast Food Kings' hun instrumenten weer ter hand nemen en krijgen we 'Crossed Eyed' het startschot van het tweede gedeelte hier in 'BARSUM'. Na 'Cool Down' is het weerom 'Kim Wilson Time' door het met verve gebrachte 'Don't Touch Me' door Wim De Geest. Een nummer uit het solo album 'Tigerman' van Mr.Wilson uit 1993. 'It Comes To Me Naturraly' en 'When The Lights Go Out' uit datzelfde album 'Tigerman' laten deze 'Kings' duidelijk horen dat ze hier voor deze blues in de wieg zijn gelegd.

We blijven nog even in het 'T-Bird' ritme met 'Baby Please Don't Lie' maar na 'I Smell Trouble' schrijven deze 'The Fast Food Kings' hier ook in Drieslinter geschiedenis door het brengen van de grootste rock 'n roll hit van de jaren 80-tig en dan bedoelen we 'Marie Marie' van de nooit geëvenaarde broertjes Dave & Phil Alvin en 'The Blasters'. Ambiance verzekerd! Om het bij deze band te houden is hun outswinger dan ook 'So Long, Baby Goodbye'.

Chapeau heren, you made my day en dat vonden de aanwezige fans ook. Dus bissers dan maar...en dan gingen hier de lichtjes uit...De volgende 'BARSUM' is hier op 25 mei met 'The Charcaol Sessions' en dan zitten we bij Hedwig Peetermans en Stijn Vandebril. CU!