© Rootsville.eu

Piet Verbist Trio (B)
Jazz
Stamineeke Webbekom (09-06-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info club: Stamineeke
info band: Piet Verbist

© Rootsville 2024


Na reeds een intens festivalseizoen tot nu toe werd het tijd om het kopke even leeg te maken en daar was een avondje jazz in 't Stamineeke' het geschikt moment voor. Op de affiche stond hier het 'Piet Verbist Trio' aka 'Secret Exit To Another Dimension', naar het album welk er door dit trio in 2022 werd uitgegeven en dit is meteen een mond vol.

Dit 'Piet Verbist Trio' bestaat naast the man himself op contrabas ook nog uit Hendrik Braeckman op gitaar en Lionel Beuvens aan de drums en zo zijn we hier klaar in Webbekom om ons naar die 'Other Dimension' te laten leiden.

Piet Verbist volgde vier jaar klassiek contrabas aan de academies van Ekeren en Turnhout. Piet volgde jazz-stages met o.a. John Clayton en Riccardo Del Fra en studeerde ook aan de Antwerpse jazz-studio.  In 1994 behaalde hij een eerste prijs “uitvoerend jazzmusicus” aan het conservatorium van Brussel. Piet leidt zijn een eigen band 'Zygomatik' met Herman Pardon (drums), Bram Weyters (piano) en afwisselende saxofonisten. Een project dat wordt vermengd met rock, soul en funk. Mede door zijn grote dosis humor kan je stellen dat Piet Verbist in onze jazzwereld de contrabassist is met het grootste rock 'n roll gehalte in zijn DNA.

Hendrik Braeckman begon aan de 'Jazzstudio Halewijnstichting' te studeren in 1983. Tijdens de daaropvolgende studiejaren in Antwerpen kreeg hij les van  jazzmuzikanten die toen reeds hun sporen hadden verdiend met daarbij onder meer Dre Pallemaerts, Bert Joris en Joe Lovano. Hij speelde tot 1987 vooral met Frank Vaganee en Erwin Vann met wie hij laureaat was van de Oostendse Jazzwedstrijd. In 1997 deden Peter Vandendriessche en Kurt Bude elk op hun beurt beroep op hem om hun jazzkwartet te vervoegen De ene bracht een hommage aan Paul Desmond en het andere kwartet stond voor eigentijds jazz. Hendrik was ook enkele jaren gitarist in het trio van Rony Verbiest (1956-2024) die ons helaas vorig jaar kwam te ontvallen.

Lionel Beuvens startte op jonge leeftijd met de drums. Toen hij 12 was, kreeg hij les op de academie waar hij werd ingewijd in de jazzmuziek door Antoine Cirri en Nathalie Loriers. Hij nam deel aan verscheidene zomerstages waar hij het geluk had Billy Hart te ontmoeten. In 2004 behaalde hij het meesterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en trok zowel naar het Lemmensinstituut bij Dré Pallemaerts en Pierre Van Dormael als naar het Conservatorium in Den Haag bij Eric Ineke. Ook vormde hij zijn eigen groep het 'Lionel Beuvens 4tet' en werkte mee aan meerdere cd opnames.

De heren beginnen eraan met 'Off Minor, een compositie van jazz pianist Thelonious Monk. Al vlug krijgen we met 'Threesome' ook een eigen stuk van de hand van Hendrik Braekman en is het 'Stamineeke' zo meteen in de band van een avondje jazz. Ook Piet Verbist is een uitstekend componist en dat horen we met 'In Peace With Gravity' en zo bevinden we ons bij het album 'Exit To Another Demension'.

Ook 'A Noble Trice' komt uit datzelfde album, een stuk dat zo uit een film zou kunnen geplukt zijn en waardoor iedereen hier betoverd werd door het mooie ervan. Van de Amerikaanse jazz muzikant Michael Moore worden we vervolgens verwend met een bluesje van diens hand, en met 'Ji Ha' van Hendrik sluiten ze hier in een vrolijke stemming het eerste gedeelte af want er komt er nog eentje na een kleine pauze.

Een stuk van Piet Verbist met als titel 'The Other Side' refereert niet naar dat muziekcafé in Peer maar is een antwoord van Piet op 'The Sunny Side Of The Street', een compositie uit 1930 van de Amerikaanse songwriter Jimmy McHugh al wordt er soms in de wandelgangen beweerd dat het van Fats Walker is. Monk is één van de favorieten van dit trio en zo kunnen we genieten van diens 'Let's Cool One'.

Ook de stukken van Lionel Beuvens komen aan de beurt met 'Bridge House' ook terug te vinden op het album 'Secret Exit To Another Dimension' waarna we van Piet Verbist een interpretatie krijgen op eentje van Charlie Parker. De vraag is dan al lang of de CD's uit Piet's wagen richting 'Stamineeke' zouden worden getransformeerd. 'Flamencology' is een 'Flamenco Jazz Summit' dat ontsproten is uit het brein van Piet Verbist en daaruit wordt hier vanavond deze Jazz avond afgesloten met het toepasselijke 'Bull'...Olé!