© Rootsville.eu

Mike Zito
Today

review: Freddie

©Rootsville 2008

Een nieuwe ster aan het firmament. Uit het niets opgedoken. Of uit St Louis, liever. Niet meteen wat ik nu blues noem, maar toch weer niet zover heen dat het niet zou in onze columns passen. Ik heb ze drie keer laten doorlopen in de wagen, onderweg naar Italië, en zelfs dan ging ik er mij nog niet aan ergeren.

Mike Zito heeft die hese rock-stem die herinneringen oproept aan Frankie Miller of Joe Cocker in de tijd dat deze nog geen parodie van zichzelf was. Hij heeft alle songs van deze eerste CD, op één na, zelf gepend en qua structuur zou ik ze naast het oeuvre van John “Cougar” Mellencamp durven plaatsen. Er zijn wel meerdere gelijkenissen met deze laatste te bespeuren.

Hij zegt zelf dat deze CD de vervulling van een lang gekoesterde droom is, om een plaat op te nemen in een echte studio en met echte (lees professionele) muzikanten. Jarenlang heeft hij nummers geschreven en zichzelf dag na dag en nacht na nacht gitaar leren spelen. De aanhouder wint, ziehier het bewijs, en ze mag er zijn.

De ‘echte’ muzikanten heeft hij ook voor zijn zaak weten te winnen. Hutchinson is of was werkzaam bij Bozz Scaggs en Bonnie Raitt, Benmont Tench bij Tom Petty, Dylan en Cash, Braunagel bij Eric Burdon, Taj Mahal, enz… the real Dreamteam.

De opener “Love Like This” zet de teneur van de plaat en nodigt tot verdere beluistering. Deze geeft ook meteen een goed idee van zijn schrijverstalent. De songs zijn als gegoten op maat van zijn stem waar menige zanger jaloers op zou worden.

Een meer dan degelijke plaat die je moet beluisteren. Misschien moet hij eens iets meer van toonaard wisselen, maar ik vrees dat dit het soort van opmerkingen is die men maakt als men geen echte mankementen kan ontdekken.

En nog dit : nooit heb ik een cover gehoord van Prince’s “Little Red Corvette” die het nummer recht deed, en er zelfs iets aan toevoegt. Welnu, Mike Zito heeft het gepresteerd op de enige cover die deze CD telt. Very nice. Hop, naar de platenboer.

witteMVS

 

Tracks:

01. LOVE LIKE THIS (4:44)
02. SUPERMAN (3:28)
03. HOLDING OUT FOR LOVE (4:34)
04. LITTLE RED CORVETTE (3:53)
05. UNIVERSE (6:57)
06. BLINDED (3:31)
07. SLOW IT DOWN (4:47)
08. TODAY (3:41)
09. NO BIG CITY (4:13)
10. DEEP DOWN IN LOVE (4:09)
11. DIRTY THINGS (4:05)
12. HOLLYWOOD (3:19)
13. TIME TO GO HOME (5:27)
Bonus tracks :
14. HOLDING OUT FOR LOVE – ACOUSTIC (3:47)
15. TODAY – ACOUSTIC (3:37)

 


more info:

year: 2008

artist: Mike Zito

Delta Groove Music