© Rootsville.eu

SPOTLIGHT ON
HOOKROCK 2023
info organisatie: Hookrock

© Rootsville 2023

Hookrock Old School!!! En daarmee is er na veel beraad beslist om terug te keren naar hegt plaatsvinden in een tent aan het OC Rooierheide! Ook voor het programma voor 2023 is er op geen Euro gekeken. Twee dagen vol blues and more...

Vrijdag juli 2023

The Bluesanovas (D)

'Made in Germany' en dan hebben we het over 'The Bluesanovas' en dit kwintet is al een tijdje aan de grote poort aan het kloppen. Zij zijn met grote trom de 21ste eeuw van de blues binnen gekomen en waren niet voor niets geselecteerd om vorig jaar het voorprogramma van Eric Clapton te verzorgen. Met de twee albums die ze tot nu toe uitbrachten en één EP, die ze opnamen en produceerden in de legendarische Sun Studio in Memphis, kan het vijftal uit Münster putten uit alle middelen en bewijzen wat blues "made in Duitsland" in staat is.

Ivy Ford (US)

Ivy Ford groeide op in het noorden van Chicago en was al kind al zeer bedreven in muziek. Zo leerde ze piano, saxofoon, drum bas en gitaar. Een mutli-instrumentalist dus. Sinds haar verschijning in de club van Buddy Guy, is ze uitgegroeid tot één van de top acts in het blues circuit. En in 2019 haalde ze zelfs de finale van het IBC in Memphis.

Feit is dat Ford altijd een verpletterende indruk nalaat bij haar optredens.  “Chicago’s Blues Kitten” zoals haar bijnaam luidt wordt bijgestaan door Denis Agenet aan de drums, Abdell B.Bop op staande bas en Jean-Patrick Cosset aan de keys.

Thornbjorn Risager & The Black Tornado (Den)

Deze Deense bluesman leerden we kennen in 2008 en heeft er al een carrère van meer dan 20 jaar opzitten. Hij wist in het verleden vele podia in te palmen in ons kleine landje. In 2021 kwam er bij 'Ruf Records' het album Best Of' uit die zijn geschiedenis van zijn blues kwam samen te vatten. Nu is 2023 het jaar dat we hem en zijn 'Black Tornados' weer in onze armen kunnen sluiten en zo ook hier op 'Hookrock'. Ondertussen weten we allemaal ook hoe zijn naam uit te spreken zonder dat onze tong een vreemde kronkeling hoeft te maken.

Canned Heat (US)

Als afsluiter van deze editie van Hookrock krijgen we Amerikaanse blues geschiedenis op ons bord. Met hits als 'On the Road Again', 'Let's Work Together' en 'Going Up The Country' zullen hier in de tent luidkeels worden meegezongen. Namen als Alan Wilson en Bob Hite klinken elke bluesliefhebber als muziek in de oren en gaan reeds terug tot op Woodstock en de summer of 69. Helaas zijn beiden er al lang niet meer bij en is de enige overlever tot nu toe is drummer 'Adolfo "Fito" de la Parra'.

Tijd dus voor een grote portie nostalgie en voor de meesten een flashback naar onze jeugd met Adolfo "Fito" de la Parra, Dale Spalding, John Paulus en Rick Reed.

Zaterdag 4 juli 2020

Big D & Captain Keys (B)

Opener van deze tweede dag van 'Hookrock' is er eentje om de dag rustig mee aan te vatten. 'Big D & Captain Keys' zijn al een tijdje op onze podia te zien.  Nico De Cock en Edwin Risbourg AKA 'Big D & Captain Keys', zijn beiden uiteraard leden van "The Bluesbones", onze bluesrockers bij uitstek. De black & white keys en cabasa staan klaar en dus gaan de spotlights aan voor 'Big D & Captain Keys'. Met hen verdiepen we ons in de legacy van oude en hedendaagse blues maar ook in het werk van songwriters als Chris Stapleton en Tom Waits.

Guy Verlinde & Steven Troch (Tribute Tiny Legs Tim) (B)

Wanneer er in België twee muzikanten rondlopen die voor de helaas van ons heen gegane Tiny Legs Tim een tribute kunnen brengen dan zijn het in de eerste plaats wel Guy Verlinde en Steven Troch. Beiden waren van nabij betrokken in de opmars waarmee Tim De Graeve ons Belgische bluesscéne kwam mee te veroveren. Als opener voor Hookrock is er dus Guy Verlinde en Steven Troch.

Fred Klee & Southern Ruble (B)

Fred Klee kennen we in eerste instantie van de vroegere 'Borderline' in Diest. Zijn theatervertoningen van "Radio Cachot" en "Radio Cachot-Justine" waren een schot in de roos en misschien ook het moment om de positieve weg verder in te slaan met als resultaat deze 'Fred Klee & Southern Rumble'.

In deze "Southern Rumble" vinden we aan Fred's zijde Jan Ieven (bas), Patrick Cuyvers (keys), Arnout Hellofs (drums) en als gitarist Luc Janssens. Zij nemen ons terug naar de 'Big Easy' aka New Orleans met een mix van ook zuiderse rock.

Lena & The Slide Brothers (Fin)

We weten het al een tijd dat in de Scandinavische landen er meer dan voldoende talent aanwezig is en zeker ook in het verre Finland. We mochten door de jaren heen al kennis maken met dames als Erja Lyytinen en Ina Forsman. Ook van bands als de "Tomi Leino Band" konden we hier in onze contreien al genieten en enkele jaartjes geleden leerden we op "Hoockrock" ook nog Emilia Sisco kennen. Laat het nu zijn dat ook deze Lena Lindroos haar soul vibraties laat schitteren zoals op het vierde album van 'Lena & The Slide Brothers'.

'Lena & The Slide Brothers' is opgericht in 2009 in Helsinki, Finland. Hun debuutalbum "Turn it on" werd uitgebracht in 2010 en bevat een breed scala aan Amerikaanse rootsmuziekstijlen. Het volgende album "Shine Your Light" verscheen in 2013 en toonde een andere, ruigere kant van deze band. Hun derde album "The Road" werd uitgebracht op 8 april 2016en in 2019 volgde dan hun vierde albim 'IV'. Ze hebben gespeeld op de meeste Finse blues- en rootsmuziekfestivals, maar ook in clubs en concertzalen in het hele land. Ze hebben ook opgetreden in Zweden, Estland, Frankrijk en Italië. Deze formatie bestaat uit Lena Lindroos, Matti Kettunen, Ykä Putkinen en Juha Litmanen.

Sister Suzie (UK)

Op 'Rootsville' verschenen vorig jaar de enige twee concert verslagen van deze Britse rhythm 'n blues sensatie. Voor de oversteek in 2023 heeft ze meer dan enkel haar vaste gitarist overgebracht. Suzan Simms aka Sister Suzie is een Britse Rhythm 'n Blues singer met meer rock 'n roll in haar body dan vele black mama's. Aanstekelijkheid is het keyword voor deze 'Sister Suzie'.

Sister Suzie is afkomstig uit Northtumberland, klinkt even rauw als Etta James, bezit evenveel soul als Irma Thomas en blijkt zo brutaal te zijn als Cindy Lauper. Als dat geen vuurwerk zou moeten geven, dan weet ik het niet meer. Haar eerste album “Ain’t A Lady” dateert al van 2018, zit boordevol 50’s/60’s rhythm & blues en soul, hier en daar opgepept met een rockabilly geluid. So let's party!

Dr. Feelgood (UK)

Er waren tijden dat de Britse 'Pub Rock' niet was weg te denken van onze podia. Deze 'Dr. Feelgood' kan je rekenen als de overlever van dit muziek genre. Ze hebben reeds een ellelange lijst van albums achter gelaten als erfenis en met het vorig jaar uitgebrachte 'Dam Right!' voegden ze er nog eentje aan toe.

Op Hookrock zal op zaterdagavond hun rauwe sound de tent doen herleven. De band werd opgericht in 1971 en bracht reeds singles uit als 'She Does It Right', Back in the Night' en 4milk and Alcohol'. De band bestaat uit Kevin Morris, Phil H. Mitchell, Robert Kane en Gordon Russell. Tegen het einde van 1973 had de drijvende R & B-invloed van de band hen tot een van de meest populaire bands in het groeiende Londense pubrockcircuit gemaakt. Deze 'Dr Feelgood' dat is rock geschiedenis op zijn best.