© Rootsville.eu

vrijdag 30 juni & zaterdag 01 juli 2017
Diepenbeek
website Hookrock
locatie OC Rooierheide

Het is moeilijk om voor iedereen goed te doen en dus besloot het uitvoerig comité van Hookrock hun festival terug te gaan houden op het eerste weekend van juli, meer bepaald vrijdag 30 juni en zaterdag 01 juli 2017. Ze proberen bij Hookrock ieder jaar de lat hoger en hoger te leggen en dus zijn Ivan & co er zowat een gans jaar mee bezig. Ook voor de editie van 2017 staan er enkele klinkende namen op de affiche en is zowat aan ieders smaak gedacht.

Nog een verandering dit jaar is de plaats van gebeuren. Dit jaar verhuizen ze richting 'partyzaal' in het Ontmoetingscentrum (OC) Rooierheide aan de Rooierheidestraat 100 te Diepenbeek. Deze zaal en aangrenzende weide zullen zonder meer door de organisatie als de gezellige festivalruimte worden aangekleed zoals we die van Hookrock kennen dus geen rubberen festivalboots meer nodig zoals vorig jaar en dit is meer dan een pluspunt. Op vrijdag gaan de versterkers open om 19.00 en op zaterdag zullen we de decibelgrens teisteren vanaf 14.00, so be there and beware....maximum 600 bluesfans toegelaten.

MC: Den Huibbe

vrijdag 30 juni (19.00)

Bluebird (B)
facebook

19.00 - 20.15

Als opener voor Hookrock 2017 krijgen we 4 jonge gasten uit de 'Vloanders' die luisteren naar de naam 'Bluebird'. 'Four white guys who can plays the blues' en dat zijn Matis Cooreman als smoelschuiver en zanger, Lajos Tauber op gitaar en zang, Kasper Van de Ponseele op gitaar en Natan Goessens aan de drums. Nog maar pas de mama en papa ontgroeid en toch zijn ze al in de prijzen gevallen. In Diksmuide wonnen ze vorig jaar nog de gerenommeerde blueswedstrijd 'Biz'art Blues' en stonden daardoor op reeds op de affiche met namen als Khalif Wailin'Walter (US) en Selwyn Birchwood Band (US).

Je kan het moeilijk geloven dat zulke gasten al zulke superlatieven krijgen en de enige manier om jet ervan te overtuigen is er naar te komen luisteren. Harper Matis Cooreman is zo zwart van hart dat het niet te doen is. Geruggesteund door twee 'outstanding' gitaristen en een drummer zullen ze ook hier op Hookrock hoge ogen gooien want wanneer ze optreden in hun thuisbasis de 'Missy Sippy' te Gent hangt daar zonder meer het bordje 'Uitverkocht' aan de deur. Even if they are pretty babies, the will make you dizzy.

The Liberators (NL)
website
facebook

20.45 - 22.00

Met deze rock 'n roll formatie uit Maastricht kan iedereen de dagelijkse zorgen van zich afwerpen. Met een 'southern rock' attitude zullen ze op deze vooravond zonder twijfel de tent al laten rocken. Deze rhyhtm & roots formatie gaan al sinds mensenheugenis mee en toerden eind vorige eeuw zowat doorheen gans Europa. In 1982 wisten ze zelfs een platencontract te versieren bij het label 'Polydor' maar helaas was het liefde van korte duur. Hun klankkleur heeft zowel roots in de deep swamps van Louisiana als de soul van Memphis in zich. Zoals bij iedere band verdween helaas na zoveel jaren ook bij deze 'The Liberators' het vuur.

Op het ziekbed van hun inmiddels overleden zanger Wouter Post ontstond het idee om na 20 jaar een intieme sessie te gaan houden voor hun 'compadre. Het heilige vuur werd weer aangewakkerd en in de lente van 2016 bewezen deze Maastrichtenaren in een concert dat ze nog steeds de zaal konden plat spelen en dat smaakte naar meer. Als opvolger voor Wouter werd beroep gedaan op Maurice Peters en verder zien en horen we bassist Sjang Coenen, gitarist Frans Piepenbrock en drummer Lucas Vroemen. Normaliter speelt er bij deze band ook een dame op de harp dus...there is 'No Escape' tonight with 'The Liberators'.

Ana Popovic (US/SRB)
website
facebook

22.30 - 00.00

Er is het gezegde, Een geluk bij een ongeluk, en daar kunnen ze bij Hookrock nu van meespreken. De rijzende ster in Amerika, 'Ryan McGarvey' heeft wegens ziekte van zijn vader de ganse tour moeten annuleren en dan wordt het natuurlijk moeilijk voor een organisatie om een gepaste vervangende headliner te vinden. Ivan Jacobs heeft daardoor maar eens zijn 'zwarte' hoed opgezet en kijk wat een wit konijn hij daar wist uit te toveren. Niemand minder dan Ana Popovic zal op vrijdag 30 juni als 'top of the bill' worden aangeprezen.

Niet mis dus en voor de blues liefhebber 'tout court' een verrassing van formaat. Deze bluesrock 'chick' is een ware wervelwind op het podium. Ana Popovic is allang geen revelatie meer maar een gevestigde waarde. Vorig jaar bracht ze nog een 3-delig album op de markt dat netjes ingedeeld werd in een album blues, jazz en funk en niets dan lovende kritieken over zich heen kreeg. Wanneer ze op vrijdag zal roepen van 'Who's Yo Mama? antwoorden wij dan allemaal in koor...Ana Popovic, because 'She Got The Love'!!!

Ryan McGarvey (US) - CANCELLED
website
facebook

22.30 - 00.00

Deze 'Ryan McGarvey' is sinds enkele jaren de rijzende ster aan het blues-firmament en door deze Amerikaan hier op de 'bill' te plaatsen bewijzen ze bij 'Hookrock' dat ook zij een fijne neus hebben nieuw opkomend talent. Namen als Joe Bonamassa en Chris Duarte bewierookten zijn kunnen als guitarslinger al meerdere keren. In 2007 wist de toen amper 18-jarige gitarist de blueswereld te verrassen met zijn debuut album 'Forward in Reverse' en de talrijke nominaties als 'Best New Artist' 'Best Guitarist' en 'Best Blues Act Of The Year' waren daar een logisch gevolg van.

Zijn uiteindelijke doorbraak kwam toen Ryan McGarvey verkozen werd uit meer dan 4000 inzendingen en mocht spelen op Eric Clapton's Crossroads Festival en zo stond hij in 2011 voor het eerst in Europa op het podium. In 2012 bracht hij zijn volgende album 'Redefined' op de markt en in 2014 volgde 'The Chosen Road' en die weg bracht hem nu ook uiteindelijk in Diepenbeek. De liefhebbers van het stevigere gitaarwerk zullen vanavond dan ook meer dan aan hun trekken komen door zijn soms van hard-rock doordrenkte blues. Ryan McGarvey it's a mean thing!

Cosmo's Foger-T (B)
website
facebook

00.30 - 02.00

Met deze Cosmo's Foger-T kunnen we stellen dat het dak hier met deze afsluiter op vrijdag er zonder meer af gaat. Ik denk dat er nog maar weinigen onder ons deze band nog niet aan het werk hebben gezien (mss onze noorderburen) en we weten allemaal dat deze 'tribute' van de legendarische 'Creedence Clearwater Revival' aka CCR akelig dicht bij het originele komt. Zelden zo een inleving van een band gezien als met wat Frankie Saenen hier al jaren onze concertzalen en clubs weet onveilig te maken.

Overal waar de drummer van 'The Scabs' met deze 'Cosmo's Foger-T' neerstrijkt is het gewoon 'volle bak' en hangt gegarandeerd het bordje 'SOLD OUT' aan de deur. Laat ons als orgelpunt van deze vrijdag allemaal meezingen met hits als 'Bad Moon Rising', 'Green River', 'Down On The Corner', 'Hey Tonight', 'Have You Ever Seen The Rain', 'Who'll Stop The Rain' en nog zoveel meer want ieder nummer dat John Fogerty en CCR destijds wisten uit te brengen werd een hit. Dus nog een laatste keer alles geven met Frankie Saenen of...he put a spell on you!!!

zaterdag 01 juli (14.00)

Helix Electrix (B)
facebook

14.00 - 15.00

Dit andere project van Blues Lee's Karel Phlix brengt met 'Helix Electrix' veel eigen nummers maar ook covers van idolen als T-Bone Walker en Blind Lemmon Jefferson staan op het lijstje. Karel Phlix aka Helix deinst er zelfs niet voor terug om het vroegere werk van de legendarische T-Birds nieuw leven in te blazen. Van swamp over funk maar steeds met blues doordrenkte shuffles.

Deze formatie bestaat naast Mr. Helix ook nog uit Guy Engelen op de bass en Carlo Smeyers aan de drums en hebben hun kunnen in onze blues en roots gemeenschap al meermaals bewezen. Maak u klaar voor authentieke extravagante grooves die geaccentueerd zullen worden door de six-string Guttlin gitaren van Karel Phlix. So enjoy as the crows flies above Diepenbeek.

Mike's Electric Mud (NL)
facebook

15.30 - 16.30

Deze bluesband komt van bij onze noorderburen en werd gevormd rond harper Maikel van Bogget. Verder bestaat de band uit Henri Colbers (bass), Marc Gijsen (guitar), PM Linsen (guitar) en Rick Bours (drums). Vorig jaar speelden ze op 'Moulin Blues' nog een thuismatch en ook daar brachten ze 'Lester Butler' weerom tot leven.

Blues uit de swamps van Nederlands Limburg dus, en zo is hun opmars in onze blues-gemeenschap nog amper te stuiten. Naast werk van Lester Butler & The Red Devils brengen ze ook klassiekers van 'Sonny Boy Williamson' en 'Guitar Slim'. Om het helemaal te laten swingen zijn ze ook niet vreemd van 'The Fabulous Thunderbirds' en zo lijkt het er ook wel op of Kim Wilson hier in deze partyzaal van Rooierheide een kijkje komt nemen. Vanmiddag genieten we van 'Mike's Electric Mud' before goin' to the chuch on sunday.

Robbert Fossen & Peter Struijk Band (NL)
website
facebook

16.55 - 18.15

Ook de volgende formatie zijn ze gaan zoeken in Nederland en deze 'Fossen & Struijk Band' hoeft ook hier al helemaal geen introductie meer. Zowel afzonderlijk als met deze band hebben ze al meer dan geschiedenis geschreven in de Nederlandse bluesscene. Individueel zijn ze ook de steunpilaren geweest voor o.a. John Primer en Tail Dragger en zo is 'Chicago Blues' duidelijk met hun muziek verweven. De ritme sectie van deze band is ook één van de meest solide van Nederland en bestaat uit Jan Markus (bass) en Eduard Nijenhuis (drums), ook gekend als 'The Dynaflow' een ritme sectie waarmee ze andere artiesten begeleiden.

In 2012 brachten ze het tot winnaars van 'The Dutch Blues Foundation' en zo waren ze als eerste Nederlands blues-act aanwezig in Memphis voor de 'International Blues Challenge'. 2014 tekende Robbert Fossen ook als winnaar van 'The Dutch Blues Award' in de categorie 'Vocalist'. Een sterke bezetting die Diepenbeek zal omtoveren tot de 'Windy City' en samen met Robbert en Peter kunnen we stellen dat...we ain't gonna worry about tomorrow, it all happens today!

The LeRoi Brothers (US)
facebook

18.40 - 20.00

Deze 'LeRoi Brothers' zouden als de verrassing van het festival worden aanzien en dus een pluim voor Hookrock maar door een fout bij de vliegtickets is het enkel frontman Steve Doerr in Europa en zal deze worden begeleid door de broertjes Ciggaar en iemand uit de band van James Intveld. Deze in Texas geresidentieerde rock 'n roll formatie zag het levenslicht in 1981 en werd opgericht door drummer Mike Buck (ex T-birds), Don Leady, Steve Doerr en Alex Napier. Alex Napier overleed op 3 februari 2011 in Texas aan leverkanker maar de overige leden zullen hier in deze hoedanigheid kleur geven aan de affiche.

Door de jaren heen zijn er wel wat namen de revue gepasseerd bij deze 'LeRoi Brothers' maar het hart van deze band bestond toen en ook nu nog uit drummer Mike Buck die door velen als de beste drummer van Texas wordt aanzien. In hun onuitputtelijk arsenaal van nummers brengen ze blues maar ook van country of de ietwat stevigere garage rock zijn ze niet vies.

Toronzo Cannon & Band (US)
website
facebook

20.25 - 21.45

Voor de blues-adepten die in een midlife crisis waren terecht gekomen werd met de komst van deze Toronzo Cannon enkele jaren geleden het uitgelezen medicijn aangereikt. Sinds zijn Europese passages is deze 'Chicago' bluesman uitgegroeid tot een certitude wanneer het deze stijl van de blues betreft. Zijn opmars in de blues heeft er ook voor gezorgd dat hij van 'Delmark' naar het blueslabel 'Alligator Records' wist te verhuizen waar hij vorig jaar het album 'The Chicago Way' uitbracht.

Dat deze Toronzo Cannon hier op de affiche staat geeft aan dat ze ook bij Hookrock de evolutie in de blues volgen maar straffe kost is ook dat hij hier op dit festival aanwezig zal zijn met zijn Amerikaanse bandleden en dus zullen we hopelijk kunnen genieten van Doug Corcoran, Steve Eisen en Robert Collazo als de 'Cannonball Express', want zo noemt de band van Mr. Cannon. Vorig jaar was hij nog te zien op Swing Wespelaar en zelfs in de regen wist hij toen iedereen te blijven boeien. Met deze Toronzo Cannon is blues beleven als 'A Walk in The Park'.

Imperial Crowns (US)
website
facebook

22.10 - 23.30

Tijd om ons op te maken voor één van de betere 'live acts' in de bluesscene en dan komen we zonder al teveel discussie uit bij Jimmie Wood en JJ. Holiday en hun 'Imperial Crowns' uit L.A. Californië. Mijn mening is dat hun albums maar een fractie voorstellen van wat deze heren op podium weten te brengen. Met een nummer als 'Altar Of Love' is het steeds of de zaal lijkt uit zijn voegen te gaan barsten en zo bewijzen ze nogmaals dat ze met hun debuutalbum uit 1997 geschiedenis wisten te schrijven.

Door merg en been snijdende harmonicaklanken in harmonie met doordringende gitaarrifs zijn de bouwstenen van hun succes door de jaren heen al volgde voor de fans in 2007 een ware schokgolf toen na het uitbrengen van hun 'Selftitled' album het opeens akelig stil werd rond de groep. In 2015 verschenen Jimmie Wood en JJ Holiday dan terug een eerste keer op 'Moulin Blues' als ondersteuning voor Kent Burnside en vorig jaar stonden ze er terug met hun nieuwste album 'The Calling', alsof ze nooit waren weggeweest. Samen met drummer Billy 'Champagne' Sullivan en Jimmie's dochter Rachel C. als backing vox zullen ze vanavond iedereen onderwerpen aan hun rauwe en soms psychedelische preachin' blues.

Doghouse Sam Blues Revue feat. Stef Paglia (B)
website

23.55 - 01.15

Op Hookrock hebben ze het al een paar jaar in de mot dat je laatste band steevast ambiance moet brengen en na de 'Boogie Beasts' vorig jaar is het nu de beurt aan iets totaal anders. Zo nu en dan zie je bijzonder uitgesproken formaties verschijnen op een podium en zo zag ik vorig jaar op het 'KTBA' festival in Nederland de tijdelijke maar wel spraakmakende samenstelling 'Doghouse Sam Blues Revue feat. Stef Paglia'. Bij het verschijnen van die naam had ik eerst wel wat vragen hoe het zou werken tussen de soms speelse en opwekkende blues van Wouter en het geniale gitaarwerk van Stef. Na het concert heb ik samen met de talrijke aanwezigen even moeten bekomen van het resultaat en was het voor Wouter Celis aka Doghouse Sam moeilijk om iedereen ervan te overtuigen dat dit maar eenmalig was. De aanbiedingen die dag waren niet uit de lucht gegrepen.

Dit moet ook aan de oren zijn gekomen van het Hookrock comité want kijk er volgt hier dan toch een 2de keer. In deze uitgesproken band zit verder ook nog drummer Tom Derison (El Fish & Les Generals Jack) en bassist Patrick Indestege (Rhyhtm Bombs & Black Cat Bisquit). Laat u voor een muzikaal orgasme verleiden door deze kleppers met werk van o.a. 'Howlin' Wolf' en 'Slim Harpo' en voor de vrouwelijke aanwezigen...they got love if you want it!

pauze bands enkel op zaterdag!!!

Phil Haley & His Commets (UK)

Swamp (NL)
more info

Je leest het goed...thuis blijven is op dit weekend hoegenaamd niet aan de orde. Deze bijzonder goed gevarieerde affiche spreekt zonder twijfel iedereen aan en stelt je in de mogelijkheid om het seizoen van de zomerfestivals op gepaste wijze te gaan inzetten.

See you at Hookrock, see you were the fun begins...

Freddiephoto Ana Popovic © Rootsville

photo Toronzo Cannon © Rootsville

photo Jimmie Wood (Imperial Crowns) © Rootsville

photo Stef Pagila & Doghouse Sam © Rootsville