© Rootsville.eu

5 & 6 juli 2019
O.C. Rooierheide Diepenbeek
meer info

Johnny Winter, Popa Chubby, Anson Funderburgh, The Perpetrators, Jerry Potnoy, Candye Kane, Guy Forsyth, The Nimmo Brothers, RJ Mischo, King King, Dana Fuchs, Rick Estrin & The Nightcats, Samantha Fish, The Hoax, Mud Morganfield, Shawn Holt & The Teardrops, Ana Popovic, Erja Lyytinen, Justina Lee Brown, Big Daddy Wilson, Eric Sardinas, Ina Forsman, Emilia Sisco, ShaRon Crenshaw, Jeff Jensen, Elles Bailey...dit zijn allemaal namen die mooi staan op een affiche van een bluesfest. Wel al deze namen en zoveel meer zijn in het verleden reeds de revue gepasseerd op "Hookrock" en om het nog wat meer illusterder te maken voegen we daar dit jaar nog wel uit de band springende namen bij en komen we zo in 2019 met een pracht van een affiche uit. Wat dacht je Sugar Ray Norcia die in zijn zog oudgedienden als Charlie Baty (Little Charlie) en...jawel Duke Robillard meebrengt. De Zweed-Deense swingende alliantie The Kokomo Kings, de revelatie van de Bluescaravan 2018, "Vanja Sky". De nieuwste blues sensatie in eigen land, de Travellin' Blue Kings, de soulvolle "Malford Milligan" met de fantastische Southern Aces. Bezoekers van het Chicago Bluesfest kennen ze reeds en op Bay-Car Blues 2018 kreeg de uit Chicago overgevlogen "Lil'Red" zo maar eventjes een staande ovatie, dus waren we er als de kippen bij om ze hier als primeur naar "Hookrock" te halen. Verder ook nog Chicago blues man Zac Harmon feat. Texas Slim als headliner op vrijdag. Uiteraard verliezen we onze eigen blues bands niet uit het oog met daarbij de Limburgse formatie Extra Napkins, The Rockolites en The One Time Blues Band en om het feest hier af te sluiten de uit England overgekomen sensatie The Revolutionairs. Tijdens de change-overs kan je genieten van de Mojo Sessions. Je ziet dat we weerom kosten nog moeite gespaard hebben om jullie blues fanaten een fantastisch weekend te bezorgen, dit met topnamen en net als vorig jaar met weer een primeur voor België hier op "Hookrock".

vrijdag 05 juli

Extra Napkins (B)
facebook

"Extra Napkins" is een nieuwe en soulvolle bluesband uit onze contreien met als bezetting Peter Jacobs (vocals), Marc Lormans (guitars) en een ritme sectie dat bestaat uit Guy Engelen (bass) en Sven Bloemen (drums) .

Het begon allemaal in 2016 toen Ivan Jacobs (Hookrock) samen met Mark van Luijk (Fumprock) contact namen met Marc Lormans om met een Diepenbeeks All Star Project op te treden voor het goede doel. Verschillende ex-leden van diverse band toonden interesse en "Extra Napkins" was geboren. Aan hun de eer om deze 16de editie van Hookrock af te trappen.

Vanja Sky (HR)
website

Het moet gezegd worden dat Thomas Ruf van Ruf Records een neus voor talent heeft en zo belande de Kroatische Vanja Sky in 2018 in de editie van zijn "Bluescaravan". Deze Vanja Sky behoort tot de nieuwe generatie van gitaristen die blues met de nodige passie en energie weten te brengen.

Opmerkelijk is dat deze "Vanja Sky" nog maar enkele jaren met gitaar spelen begon, dit geïnspireerd door een plaatselijk concert, en zo verwisselde ze haar beroep van 'Chef patissier' naar rock artiste. Amper een paar jaar later had ze Kroatië al veroverd net als haar buurlanden en Duitsland.

Zac Harmon feat. Texas Slim (US)
website

Je kan stellen dat "Zac Harmon" de belichaming is van het historische gedeelte van Jackson, Farish St. De plaats waar ook legende Elmore James zijn opgang kende. Tijdens zijn carrière wist Zac Harmon al vele prijzen binnen te halen en dat de appel niet ver van de boom valt komt doordat zijn moeder een begaafd pianiste was en zijn vader als hobby op de harmonica kwam te blazen. Cab Calloway en Bill Farris waren huisvrienden en probeer je dan maar eens te verschuilen voor 'de' blues. Met de helaas overleden Sam Myers (1936-2006), wie een vriend was van Zac's vader, begon hij op 16-jarige leeftijd samen te spelen. Wat later speelde hij zelfs aan de zijde van Z.Z. Hill.


photo Zac Harmon & Texas Slim © Rootsville

Op 21-jarige leeftijd verhuisde hij richting LA en in die periode begon hij de 'music business' dan ook ernstig te nemen. Hij werkte hoofdzakelijk als 'studio muzikant' maar begon ook zelf nummers te schrijven en werkte zo ook als producer. Hij verbleef een tijdje bij Michael Jackson en schreef nummers voor onder meer 'Evelyn 'Champagne' King' en de Philly-formatie 'The O'Jays'. Toch keerde Zac Harmon terug naar zijn roots en begon zo zelf terug opnames te maken. In 2004 won hij samen met zijn band 'The Mid South Blues Revue' in Memphis de prestigieuze 'International Blues Challenge' in de categorie 'Best Unsigned Band'. Een periode van enkele albums en veel 'toeren' was het gevolg wat resulteerde in nog meer prijzen en zo maken we ons op voor deze Award winning Chicago Bluesman. Op Hookrock staat aan zijn zijde de uit Dallas TX afkomstige "Texas Slim".

Texas Slim kan je onderbrengen onder de noemer soulvolle zanger en gitarist en is aan de zijde van Zac Harmon terug geschiedenis aan het schrijven. "Texas Slim" ontmoette en speelde van jongs af met de geweldige Alex Moore, (die als eerste blues opnam in 1929) en later met Little Joe Blue. In maart 2002 bracht Slim zijn tweede solo-inzet "I Have Arrived" uit. In 2011 bracht hij bij "Feeling Good" nog twee nieuwe albums uit. Enjoy this dynamic duo Zac Harmon & Texas Slim, want het dak gaat er hier ongetwijfeld af op vrijdagavond.

The Kokomo Kings (Den/SE)
website

Met als afsluiter "The Kokomo Kings" zullen zij die nog niet al te vermoeid zijn zonder meer de dansvloer een laatste keer bevolken in "OC Rooierheide". Deze band stond door het uitbrengen in 2017 van hun swingende album "Too Good To Stay Away From" vorig jaar al op ons lijstje maar het lukte ons nu pas om ze van het hoge noorden naar Diepenbeek te laten afzakken. De band is een samenwerking van enkele absolute topspelers uit Zweden en Denemarken. Na jarenlange steun voor een lange lijst van internationale blues artiesten zoals James Harman, Mud Morganfield, Big Jack Johnson, Lazy Lester, Louisiana Red, John Primer, Big Joe Louis, Keith Dunn, Rusty Zinn e.v.a., en het spelen met een aantal Scandinavische bands als The Instigators, The Domestic Hommels, Paul & The Blue Delivery, en de Peter Nande Band besloten ze een ​​nieuwe band te beginnen om zo hun eigen ding te doen.

Uiteindelijk kwamen ze in het voorjaar van 2012 bijeen om het debuut van de single "Artificial Natural" met 45 rpm vinyl op te nemen. Het was meteen raak, en volgens velen was dit sinds jaren één van de best klinkende opnamen! Gitarist Ronni ontving de award "Deense blues artiest van het jaar" in september 2013. In oktober 2013 brachten ze het volledige album "Artificial Natural" uit dat geweldige reviews ontving. Veel Blues- en Rock'n'Roll-fans beweerden dat het de eerste keer was dat ze gedurende vele jaren luisterden naar een bluesalbum van het eerste nummer tot het laatste, en gewoon elke seconde leuk vonden! In oktober 2015 bracht het Italiaanse platenbedrijf "Turkish Records" hun nieuwe creatie "The River Turned to Steam" op vinyl uit.

In 2016 tekenden ze bij Rhythm Bomb Records, die hun album "Too Good To Stay Away From" in 2017 uitbracht. Sinds het begin hebben ze opgetreden in clubs en op festivals in Zweden, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Finland, Noorwegen, Frankrijk en Spanje. In hun koffer het nieuwste album "Fighting Fire With Gasoline".

zaterdag 06 juli

The One Time Blues Band (B)
facebook

Hun debuut maakten ze enkel voor de fun en voor het goede doel op "Wokkelblues" in Nederland, en merkwaardig genoeg dit enkel met een Belgische bezetting. Later in 2018 begonnen ze het ernstiger te gaan bekijken en stonden ze weerom voor het goede doel op een biker-treffen in Herselt. Als ex-lid van "Chilly Willy" zag ook Roel Celis er brood in en toverde zo een "Living Concert XL" uit de hoed en kwamen deze "One Time Blues Band" den Hemel in Zichem in vuur en vlam te zetten. Nu hier op "Hookrock" met in de bezetting de vocale tandem Cora Lee en Den Huibbe. Als gitarist is er Andy Aerts, smoelschuiver daar tekent Walter Coolen voor. Achter het drumstel en cymbalen is er Robert Theys, aan de gitaar met de dikke snaren Ronald Burssens en aan de saxofoon en keyboards Marc Steenbergen.

Travellin' Blue Kings (B/NL)
website

Van marketing gesproken. in de zomer van 2018 traden ze voor een éénmalig concert op de 22ste Nacht van de blues in Charleroi. Daarna trokken ze meteen op vakantie en naar de studio om daarna hun ondertussen gelauwerd album "Wired Up" uit te brengen. Met in hun DNA twee leden van Howlin' Bill en twee van The Electrophonics zou en moest deze samenwerking een succes gaan worden. Stephan Hermsen, Winne Penninck, Jimmy Hontolé en Marc Gijbels begonnen in november 2018 aan een indrukwekkende release tour en dus mochten deze "Travellin' Blue Kings" hier dit weekend niet op "Hookrock" ontbreken.

The Rockolites (B)
facebook

Met "The Rockolites" kiezen we dan voor een dosis jeugd sentiment en nostalgie. Misschien voor de doorsnee blues liefhebber een onbekende naam maar als we iemand gaan vernoemen als JB Biesmans gaat er bij velen wel een belletje rinkelen. Naast Biesmans krijgen we ook nog Rudolph Nevi (bass, backing vocals), Luc Huygen (drums), Marco Foelen (guitar), Yari Foelen (keys, guitar).

Van pure rock 'n roll naar ol'school rhythm 'n blues laat je meeslepen met deze "The Rockolites" and put on your dancin' shoes, the're wild 'cause rock 'n roll will never die!

Lil' Red & The Rooster (US/F)
website

Met deze uit Chicago afkomstige Jennifer Milligan (Lil’ Red) en de Fransman Pascal Fouquet (The Rooster) hebben we hier een internationale tandem die elkaar hebben gevonden in een muzikaal project dat zowel artistiek, origineel en gevarieerd is.

photo Lil' Red & The Rooster © Rootsville

De stem van Lil’ Red wordt perfect gemixt met het fijne gitaarspel van Pascal en dat resulteerde in de fijne schijf “Soul Burning”. Ze worden hierin bijgestaan door een zeer fijne ritmesectie: Abdell B. Bop aan de contrabas en Denis Agenet op drums en dit voor een portie hartverwarmende blues en stevige boogie woogie met Fabien Saussaye aan de toetsen.

Voorwaar misschien wem “DE” topper van het weekend te noemen met ook de betere Chicago blues. Een rollercoaster van emoties maken zich van je meester bij het luisteren naar deze Lil' Red & The Rooster.

Malford Milligan & The Southern Aces (US/NL)
facebook

Malford Milligan hoeven we niet meer voor te stellen en al zeker niet na de passage op Gevarenwinkel van vorig jaar. Nadien trok deze Texaan met de superformatie "The Southern Aces" de studio om een bijzonder mooi album af te leveren. "Life Will Humble You" is de titel van dit kleinood dat één ieder in zijn platenkast zou moeten hebben liggen. Na een succesvolle release tour in de clubs staan Malford Milligan & The Southern Aces" ook klaar om de festivals in 2019 te veroveren, dus ook hier op Hookrock. Laat je meeslepen door de pure soul en roots van deze super formatie! mama don't talk to your daughter but listen at this!


photo Malford Milligan © Rootsville

Sugar Ray & The Bluetones feat. Charlie Baty (Little Charlie) & Duke Robillard (US)
website

Ook dit jaar was het weer een rollercoaster van emoties om de affiche samen te stellen voor deze 16de editie van "Hookrock". Zo was er het plotse overlijden op 21 januari op dit jaar van de blues sensatie van het moment, Mike Ledbetter. Als smaakmakende vervanger kozen we dan resoluut voor Ruthie Foster die helaas ook kort erna haar ganse tour kwam te annuleren en desondanks dit alles zijn we trots om dit jaar nog zulk een affiche te kunnen voorstellen.

Als headliner voor zaterdag kamen we uit bij Sugar Ray Norcia die samen met zijn "Bluetones" als een oud gediende kan worden aanzien. In een vorige editie stond nog een Mike Welsch aan zijn zijde. Vandaag de dag is dit weggelegd voor niemand minder dan Charlie Baty (Charlie & The Nighcats) en ook hij is een legende. Straffer nog, als extra gast brengt Sugar Ray niemand minder dan Duke Robillard mee naar Diepenbeek en staan dan die avond met "Sugar Ray & The Bluetones ft. Charlie Baty & Duke Robillard" maar liefst drie toppers in één en dezelfde band op het podium, of moeten we stellen vier want ook bassist Michael"'Mudcat" Ward kent wel iedere blues liefhebber, so let's bluesin' the night away...


photo Duke Robillard, Sugar Ray Norcia & Charlie Baty © Rootsville

The Revolutionairs (UK)
website

Op ieder festival moet ook het laatste gaatje worden gevuld en dit is niet steeds even makkelijk. Uit het Verenigd Koninkrijk komt er een groep die zulke moeilijke opgaven met de uiterste zelfzekerheid kunnen waarmaken. Ook deze "The Revolutionairs" stonden al een tijdje op het lijstje van Ivan "Hookrock" Jacobs, en zie hier zijn ze dan.

De band is afkomstig uit Newcastle en ze spelen een zeer energieke set Rhythm 'n Blues, Blues en Rock & Roll . Deze mannen bezig zien en horen is een ware adrenaline boost. Hun inspiratie halen ze bij Louis Jordan, Big Joe Turner, Little Richard, Chuck Berry en Roy Brown maar dan met een meer agressievere aanpak. Ze spelen in eigen land meer dan 150 shows per jaar, dit is party-time van de bovenste plank. De band is al 5 cd’s rijk en bestaat uit Ed Stephenson op gitaar, Gary Hool op sax, Mark Matthews op drums en Ed’s broer Rich op double bass. Trek je dansschoenen aan want ook dit is top!


photo Ed Stephenson (The Revolutionairs) © Rootsville

Changeovers:

Tijdens de change-overs tussen de optredens kan je net als vorig jaar genieten van de "Mojo Sessions"...of nog beter laat je inschrijven om eens mee the jammen!

We mogen hopen dat jullie massaal op deze pracht affiche af komen te zakken naar Diepenbeek voor de 16de editie van "Hookrock", dit op het weekend van 5 en 6 juli 2019. CU!