© Rootsville.eu

17 & 18 juni 2016
Diepenbeek

In 2014 viel met het Blues & Roots Festival Hookrock het wereldkampioenschap voetbal samen. Voor de voetballiefhebbers geen enkel probleem uiteraard maar voor de sfeer op dit gezellig festival was dit event toch een klein minpuntje te noemen. Aan de 'groene tafel' bij Ivan Jacobs werd er toen besloten om 'koning voetbal' geen rol meer te laten spelen op hun jaarlijks zomerfestival. Voor dit jaar staat het Europees kampioenschap in diezelfde tak van de sport op het appel en dus werd er unaniem beslist om daar onmiddelijk een mouw aan te passen. De terreinen zouden een paar weekjes vroeger ook tot de beschikking staan en dus werd er gekozen voor vrijdag 17 en zaterdag 18 juni om hier hun zo gekend bluesfest te laten doorgaan. In Hookrock hebben ze voor een zeer veelzijdig programma gekozen waar iedereen zijn gading in kan vinden en dus hebben we besloten om alle groepen eens onder de loep te nemen.

vrijdag 17 juni

19.00 - 20.00
Bigwood Leonard (B)
facebook

Met deze Limburgse formatie starten ze hier op vrijdag enorm sterk en uiterst verrassend. Deze band bestaat uit Bernd 'Hurley Burned' Vanherle (Harmonica), Marco 'Sir MJW' Pooters (vocals), en Christiaan 'JJ' Jenssen (drums). Deze 'Bigwood Leonard' wist al enkele prijzen in de wacht te slepen door hun andere aanpak van de blues. Hun missie bestaat erin iconen als Robert Johnson, Muddy Waters, Howlin' Wolf en Sonny Terry terug te laten ontdekken op hun eigen manier, die van vettige gitaarrifs, strakke bassen en doordringende drums, samen met het gierende smoelwerk op de bluesharp. Hun motto is... We'll get you in the mood with some Bigwood!

20.30 - 21.30
Bourbon Street (B)
facebook
website

Eén van de eerste keren dat ik met deze ‘Bourbon Street ‘ kennis kon maken was op ‘Oetslovenblues’ te Wellen en ja, ze hadden iets. Later kwam ik ze nog meermaals tegen en op Binkom Blues in 2014 stonden deze Bourbon Street op een ‘crossroad’ in hun bestaan want hun drummer zou wegens teveel werk de band gaan verlaten. Zijn plaats werd daarna ingenomen door ‘gitarist’ Wilfried Claesen en door zijn transformatie konden Mario Jossels, Jo Vossen en Luc Boonen weer opgelucht adem halen.

Nadien bleven ze maar in mijn gezichtsveld komen en eerlijk ik vond ze beter en beter worden. Vandaag de dag hebben ze zo goed als alle lokale festivals op hun conto staan en daar wordt ook editie 2016 van Hookrock nu ook meteen met aangevinkt. Ook in Nederland kennen ze deze Bourbon Street maar al te goed en hun optredens gaan dan ook steeds maar crescendo. Zo mochten ze in januari in de muziektempel MOD te Hasselt het nieuwe jaar leven in blazen en gaven ze een concert waar ‘genieten’ een certitude werd. Hier op Hookrock komen ze net als op Binkom Blues dan ook weer oog in oog te staan met Justine Lee Brown en zo weten we dat klasse alleen maar komt bovendrijven.

22.00 - 23.15
Justina Lee Brown ft. Morblus (Nig/I)
facebook
website Morblus

CD Morblues feat. Justina Lee Brown
A Touch Of Blues
In 2014 stond ik even met de voeten aan de grond gekluisterd toen ik de eerste keer deze Justina Lee Brown aan het werk zag. Iedereen aanwezig was er toen unaniem van overtuigd, dit was klasse! Een uit Nigeria afkomstige zangeres die buiten uitstekende stembanden ook nog eens de gave bezit om met het publiek op één en dezelfde lijn te gaan staan, dat is toch en witte merel. Bijgestaan door de uitstekende Italiaanse  blues band ‘Morblus’ van Roberto Morbioli werd dit een uiterst aangename kennismaking.

Op Swing Wespelaar vorig jaar deed deze vriendelijk Nigeriaanse dit nog eens allemaal over en ook hier was iedereen het eens, wow wat een madam. Nu was het weer afwachten wanneer we deze Justina Lee Brown nog eens aan het  werk zouden kunnen gaan zien en dat is hier op Hookrock dan het geval. De tent zal ongetwijfeld daveren wanneer Justina Lee Brown haar tribute kan brengen aan diva Etta James waarmee we enkel kunnen vaststellen...Dahm Your Eyes!

23.45 - 01.00
Back:N:Black (CH)
facebook
website

Ivan en zijn crew hebben het ook begrepen. Afsluiter van een geweldige festival dag moet dan ook fantastisch zijn. Ambiance moet dan zowat het trefwoord zijn of het nu blues is of niet. Op deze eerste dag wordt er hier op Hookrock afgesloten in stijl en daarvoor doen ze beroep op ‘Back:N:Black’.

Deze band is een Zwitserse band die bestaat uit aantrekkelijke ‘babes’ die er dan nog eens voor gaan zorgen dat de tent hier op zijn grondvesten zal gaan daveren. Waarom?  Deze ‘Back:N:Black zijn een onuitgegeven tribute band voor AC/DC en met hits van deze rockformatie zal de eerste avond hier in Diepenbeek dan ook al waardig worden afgesloten. Dit wordt ongetwijfeld een Highway To Hell!

Na een ongetwijleld zeer gevarieerde eerste dag van Hookrock 2016 kunnen we ons op zaterdag 18 juni gaan opmaken voor wat eventueel nog een beter gevolg zal kunnen zijn op de openingsdag. Iets waar Ivan ook oren naar heeft en dat is dat het met een groepje minder op de afsluitende dag ook wel snor zou kunnen zitten, zolang de kwaliteit maar voldoende aanwezig is en dat kunnen we alleen maar beamen als we het programma van deze 2de dag onder ogen krijgen.

zaterdag 18 juni

14.00 - 15.00
Many More (B)
facebook

Misschien willen die van Hookrock dat iedereen nog in dezelfde flow is van vrijdagavond ofwel willen ze de zaterdag op gepaste wijze wakker schudden, feit is dat ze met deze 'Many More' als eerste band van zaterdag kiezen voor een locale band die ervoor gekend staat hun dynamiek te steken in uitstekende rock & bluesrock covers. Deze Limburgse band bestaan uit Eddie Mockers, Eric Schepers, Erwin Bollen en Danny Rutten. Hou je van Suzie Q of I Put a Spell On You vergeet dan niet om 14.00 uur aanwezig te zijn want dan barst dit feestje los.

15.30 - 16.30
Black Cat Biscuit (B)
facebook

Als tweede band op zaterdag krijgen we ‘Black Cat Biscuit’ en daarmee zien we nog eens een telg uit de Gijbels familie weer. Zo weten we meteen ook dat het hier om een band uit Limburg gaat. Deze formatie bestaat uit Bart "Yasser" Arnauts (vocals & guitar), op harmonica, Mark Sepanski,  Stanley Patty (guitar), Upricht bass & electric Bass: Patrick "Pat Alley" Indestege en aan de drums:  Jeff "junior" Gijbels.

Van hen moeten we geen grijsgedraaide covers verwachten maar zij geven hier hun visie van een frisse aanpak en eigen stijl. Zij noemen het zelf een hitsige cocktail in een marinade van gumbo en hot sauce...kan niet slecht zijn!

16.55 - 18.15
Nico Duportal & His Rhythm Dudes (F/B)
website

CD recensie: Guitar Player

De 'afternoon tea' is gepasseerd en zo zijn we aan de grote kannonen toegekomen voor zaterdag. We weten allemaal dat de organisatie van Hookrock er ieder jaar ook 'roots' in willen steken en deze vinden we dit jaar bij Nico Duportal. Deze 'Rhythm 'n Blues' sensatie komt uit Frankrijk maar woont toch al geruime tijd bij ons en dus kunnen we deze blanke versie van de 'Johnny Otis Show' toch een beetje chauvinistisch de onze noemen.

Zijn 'Rhythm Dudes' bestaan uit Thibaut Chopin: upright bass, harmonica & backing vocals, Olivier 'Red' Cantrelle: piano & backing vocals, Alex Bertein: baritone sax & backing vocals, Arnaud Desprez: tenor sax & backing vocals en Pascal Mucci: drums & backing vocals. Wat kunnen we verwachten....stomende rhythm 'n blues zoals die hoort te klinken met daarin een beetje blues in verweven maar vooral een formatie die ongetwijfeld je aan het dansen zal krijgen en dat maakt het helemaal af.

18.40 - 20.00
Erja Lyytinen (Fin)
website

CD recensies
Live in London Grip Of The Blues Dreamland Blues

 

 

 

 

 

Voor deze vriendelijke bluesrock dame uit het hoge noorden hebben we altijd al wat sympathie getoond. Sinds ze hier in ons landje gekend is geworden blijft ze een welgekomen gast in clubs en op festivals.

Het is ook steeds weer een beetje goed wanneer je een artiest of artieste een tijdje niet meer hebt gezien want dan ga je niet al te vlug vergelijkingen treffen met andere concerten. Voor deze Erja Lyytinen is dit zeker en vast voor velen onder ons het geval en dus zal dit ongetwijfeld een hartelijk weerzien zijn.

Klaar voor stomende gitaarrifjes maar ook voor heerlijke ballads als 'Why A Woman Plays The Blues' maak u dan op voor deze Erja!!!

 

20.25 - 21.45
Big Daddy Wilson (US)
website

CD recensie: Time

Het zal hoogst waarschijnlijk wel een slok op de borrel schelen wanneer je met meer dan één band aan de slag kan van één en dezelfde bookings-agent en dat zal de entourage van Hookrock ook wel gedacht hebben want deze Big Daddy Wilson vinden we ook terug bij Carolin Wobben net zoals Justina Lee Brown en Roberto Morbioli. Natuurlijk mag dit geen invloed hebben op de kwaliteit maar geloof me daar hoef je met deze big Daddy Wilson geen zorgen om te maken.

Net zoals zo velen van zijn landgenoten is ook deze Big Daddy Wilson als gevolg door de liefde in Europa blijven wonen en meer bepaald in Duitsland. Big Daddy Wilson werd geboren in North Carolina en heeft door zijn arme bestaan tijdens zijn jeugd de ‘blues’ aan de lijve kunnen ondervinden. Anders dan zijn ‘fellow Americans’ werd hij al tijdens zijn militaire dienst verliefd op een Duitse en vond zo zijn stek bij onze Oosterburen.

Vorig jaar konden we hem nog bewonderen op Duvel Blues en daar was ook iedereen het volmondig over eens, dit is een klasbak! Geniet van de heerlijk en warme stem van deze Big Daddy Wilson, je zal het je niet beklagen.

22.10 - 23.30
Eric Sardinas & Big Motor (US)
website

CD recensie: Boomerang

Voor de voorlaatste avond van zaterdagavond komen ze hier in Hookrock toch enigszins met een verrassing aandraven. Eric Sardinas en zijn power trio zullen hier hun rauwe en imponerende geluiden de tent in sturen. Het is een tijdje dat Eric hier nog op tour was en dat zeker zijn talrijke fans bekoren. Voor Hookrock hopen we dan dat ook deze fans honger zullen hebben oml dit fenomeen nog eens bezig te kunnen zien.

Altijd verrassend en op zijn allerlaatste album is er door Eric Sardinas zelfs ruimte gelaten voor Elvis en we mogen hopen dat ook zijn verschijning hier terug in België zoiets mag zijn als 'Trouble'!

23.55 - 01.15
Boogie Beasts (B)
website

Cd recensie: Come and Get It

Zoals we al schreven bij de afsluitende band op vrijdag is nu ook als laatste op de affiche een band die voor de nodige ambiance kan zorgen. In 2014 hebben ze hier al de tent in vuur en vlam gezet en nu mogen deze Boogie Beasts dat in 2016 nog eens overdoen en dit zal dan wel de apotheose zijn van een geweldig bluesfest hier in Diepenbeek. Stomende Boogie nu en dan in een moderner jasje dat is het huidige handelsmerk van Jan Jaspers, Gert Servaes, Lord Benardo en The Goon Mat en daarmee staat er toch al een stukje behoorlijk blues geschiedenis op het podium.

Alle vier zijn ze wereldberoemd hier in Vlaanderen en Wallonië en zelfs daarbuiten zijn al menige fans gevallen voor hun begeesterende inpak van de blues. In de flow van hun laatste album 'Come and Get It' mogen ze hier bij Hookrock nog eens een feestje plannen alsof hun leven ervan af zal hangen en we kijken al uit naar hun 'Disco Boogie' en geloof me iedereen zal shaken die nacht....

Dus aarzel niet want de tickets kan je al kopen bij de organisatie want zie dat je paraat bent op dit blues & roots feest van formaat op 17 en 18 juni te Diepenbeek.