© Rootsville.eu

HOOKROCK 2018
28 & 29 juni 2018
meer info : Hookrock


Op het allerlaatste weekend van juni kunnen we ons weerom gaan opmaken voor een van de gezelligste blues & roots festivals in Limburg, de editie Hookrock 2018. Ook dit jaar heeft Ivan & Co een meer dan aantrekkelijke affiche bijeen gesprokkeld om er net als in 2017 een zeer geslaagd festival van te kunnen maken. Met liefst maar twaalf bands verspreid over de twee dagen zal ongetwijfeld iedere blues & roots liefhebber aan zijn trekken kunnen komen.

Op vrijdag staan er vier bands op de affiche en starten we met onze eigenste 'The Paralyzers'. Meteen na deze aftrap is het al de beurt aan de hottest harmonica speler van het moment, de Britse harper Giles Robson en band. Het is al een tijdje geleden dat we de wervelend Dana Fuchs hier in België te gast hadden. Deze uit New York afkomstige spring in 't veld liet ook op Blues Peer in 2008 al een onuitwisbare indruk na. In 2011 was ze hier ook al eens te gast en nu dus eindelijk terug op onze podia met voor Hookrock een exclusief concert in België. Het laatste woord wordt dit jaar op vrijdag gegeven aan Guy Verlinde & The Houserockers, ambiance verzekerd!

vrijdag 28 juni 2018

The Paralyzers (B)
meer info


photo © Roostville

In 2015 waren deze Belgische roots & blues band reeds te gast op de indoor editie van Hookrock. De Paralyzers spelen rootsrock, en dat sinds 1994. Bands als Paladins, Fabulous Thunderbirds, Webb Wilder en Reverend Horton Heat zijn hun voorbeelden. Een pompende ritmesectie, een glasheldere en toch ruige gitaar; een mengeling van rhythm 'n' blues, rock 'n' roll, een geut country en een schep rockabilly: it's the Paralyzers' way!!!

Giles Robson Band (UK)
meer info


photo © Roostville

Toen deze Giles Robson zich in 2016 kwam te roeren op onze podia hadden er nog weinig blues adepten van gehoord. Evenwel vanaf het eerste ogenblik was vriend en vijand ervan overtuigd dat deze Britse harper zonder moeite naast zijn landgenoot Paul Lamb kon postvatten. Eerder een verlegen persoon maar eens hij op het podium staat een wervelende blues harper. Zijn er nog die deze Giles Robson niet aan het werk hebben gezien, niet te missen dus en laat je betoveren door zijn vakkundige en energieke harmonica vibes.

Dana Fuchs (US) CANCELLED

Door het annuleren van het optreden in België van Dana Fuchs moest de organistie van Hookrock dringend op zoek naar een gepaste vervanging. Niet evident op enkele weken van het festival want zowat alle beschikbare bands waren volgeboekt.

Na een week van stresserende contacten komen Ivan & Co een wit konijn uit de hoed te toveren. Uit het hoge noorden komt Ina Forsman overgevlogen met in haar gezelschap Emilia Sisco. Ina Forsman was als eens te gast op de indoor editie van 2015 en stond samen met Tasha Taylor en Layla Zoe in de Bluescaravan van 2016.

Emilia Sisco bracht eerder dit jaar het album 'You Ain't Heard' uit aan de zijde van de Helge Tallqvist Band. Een album met een mix van blues, rhythm 'n blues, funk en soul met daarop nummers als 'A Real Mother For Ya' van Johnny Guitar Watson en 'HomeWork' van A. Perkins, D. Clark en O. Rush (album report). Een nummer dat we allen nog zeker kennen in de versie van de bluesperiode van Peter Green's Fleetwood Mac uit 1968. Voor deze Emilia Sisco is het een primeur voor België.

Guy Verlinde & The Houserockers (B/NL)
meer info


photo © Roostville

Iedereen heeft uiteraard de mond vol van de '10 Years Anniversary' van Guy Verlinde & the Mighty Gators, toen nog Lightnin' Guy. Als uitzondering op zijn 'Anniversary Tour' komt Guy Verlinde naar Hookrock afgezakt met zijn ander zeer succesvol project. Aan zijn zijde bij Guy Verlinde & The Houserockers staan drummer 'King Berik' en de Nederlandse 'string bender' Richard van Bergen. Met deze waanzinnige uitsmijter op vrijdag zal ook de geest van Theodore Roosevelt Taylor (1915-1975) aka Hound Dog Taylor hier neerdalen in OC Rooierheide en de gemeente is gewaarschuwd. Het dak gaat er hier af op vrijdagavond. In de hoedanigheid van Guy Verlinde & The Housrockers brachten ze vorig jaar het knappe album 'How How How' uit.

zaterdag 29 juni 2018

Swing Supply (NL)
meer info


photo © Swing Supply

Midden 2016 besloten 2 bekende iconen uit de Nederlandse Rock & Roll scene, drummer Coen Molenschot en boogie-woogie pianist Dick Elsendoorn, dat het tijd was voor verandering. Pure Swing, Blues en Rock & Roll met een nieuw geluid. Al snel kwamen zij in contact met bekende namen uit de rock wereld zoals gitarist Cees Verhoeks, saxofonist Eric van den Nieuwenhof , zanger Rob van der Drift en bassist Arno Vervest. Met Swing Supply ga je even terug naar het Amerika van de jaren 50 en zij brengen de swingende muziek uit die tijd, waarbij grootheden als Louis Jordan, Tom Jones, Little Richard en Bill Haley sterk zijn vertegenwoordigd. Met zes man sterk vormen zij de swingende band die garant staat voor een spetterende show met de ultieme mix van Swing, Blues en Rock & Roll. Let's Flip, Flop and Fly...

The Juke Joints (NL)
meer info


photo © Roostville

Deze tribute band voor de Ierse halfgod Rory Gallagher hoeven ook al lang geen introductie meer. Begin van dit decennium waren ze gewoonweg niet weg te denken op onze podia en dus gaan we ons meer dan opwarmen aan 'The Juke Joints'. In hun vroegere perioden waren deze Nederlandse Juke Joints berucht om als afsluiter aan te treden wegens de enorme ambiance die ze tot stand brachten. Zij spelen geen luistermuziek. Als Peter Kempe, Boogie Mike, Derk en Sonny Boy van wal steken dient er gerockt te worden. Helemaal de Rory Gallagher filosofie achterna.

The Jelly Roll Men (Nor)
meer info


photo © The Jelly Roll Men

Op Hookrock is er iedere editie wel een verrassing waar te nemen en dit jaar komt dit misschien wel uit het hoge Noorden. Het waren de Thorvaldsen broertjes Kent Erik en Thomas Grim die in 2010 besloten om hun destijdse bandnaam 'The Nine Fingers Blues Band' te veranderen in 'The Jelly Rol Men'. Deze band wordt aanzien als de meest hartwerkende blues band van Skandinavië. Ze speelden al samen met Joakim Tinderholt en Little Victor. Deze laatste was de producer van hun vorig jaar uitgebrachte succesvolle album 'Jelly Roll Shuffle'. Maak u op voor een stevige portie blues en rhythm 'n blues en rock the night away.

Elles Baily (UK)
meer info


photo © Rob Vanderplank

Misschien fronsen sommigen de wenkbrauwen bij het horen van de naam Elles Bailey. De echte blues adepten waren vorig jaar meteen onder de indruk wanneer ze out of nowhere haar album 'Wildfire' uitbracht. Niets dan lovende recensies waren het gevolg op dit album. Een paar jaar geleden dook deze Elles Bailey op met haar EP 'Who I Am To Me' (2015) 'The Elberton Sessions' volgde in 2016, en meteen zorgde dit voor de nodige deining in de UK en er buiten. Dan maar de grote plas over zal ze gedacht hebben en door het bezoek aan familie in de US, en meer bepaald in Nashville, dook ze met een resem gelouterde muzikanten de studio in om enkel demo's op te nemen. In 2017 verscheen de single 'Wildfire' als voorbode op haar debuut full CD. Rauw en soulvol, een stem om kippevel van te krijgen.

SaRon Crenshaw (US)
meer info


photo © Roostville

Zonder discussie was deze SaRon Crenshaw de 'blues' revelatie voorig jaar op 'Blues Peer'. Blues with a twist’. Onder deze woorden betreedt SaRon Crenshaw vele podia. Hij was tien toen hij gitaar begon te spelen en bleek hiervoor een groot talent te hebben. Als fervent Jazz en Rhythm and Blues speler heeft hij met vele artiesten waaronder Jessie James, Tyrone Davis en Chuck Roberson gespeeld. Zo heeft hij ook het voorprogramma mogen spelen voor Robert Cray and B.B.King die tevens een grote inspiratie bron zijn voor zijn muziek. Zijn Gibson gitaar is door B.B.King himself getekend. Hij heeft ondertussen zijn eigen groep, met zijn “Soulvolle” Bluesstem en zijn schitterend gitaarspel zorgt hij steeds voor uitverkochte zalen. Ook vandaag zonder twijfel één van de 'highlights' van het festival.

Jeff Jensen Band (US)
meer info


photo © Roostville

Ere wie ere toekomt. Het waren Paul en Michel van Goorblues die in het voorjaar van 2015 de tot dan toe onbekende Jeff Jensen als eerste aan blues minded België wisten voor te stellen. Een meer dan opmerkelijk en smaakmakende optreden met als gevolg de grote poort voor Europa. Sinds dan is deze Jeff Jensen met zijn bassist Bill Ruffino niet meer weg te denken. Op de vraag waar hij altijd had gezeten was het antwoord vrij simpel, teveel werk in Memphis en omstreken. Ondertussen heeft hij in zijn thuisland alle staten kunnen aanvinken en vorig jaar zagen we hem op Goezot en Gevarenwinkel. Maak u op voor een breed spectrum van aanstekelijke blues & roots.

Ghalia & The Mama's Boys (B/US)
meer info


photo © Roostville

De eerste keer dat ik met Ghalia in gesprek kwam was op een optreden van...'Johnny Mastro & The Mama's Boys' in Le Petite Tonneau in Acosse. Schuchter vertelde ze toen dat ze ook aan een album aan het werken was en toen trok bassit Dean Zucchero haar terug bij hem ;-). We schrijven begin 2016. Ghalia leerde het vak als busker in de Brusselse straten waar ze ook als klankbord diende voor de in 2011 opgerichte Ghalia & The Naphtalines. Van de pure rock 'n roll naar de rauwere rootsrock dat gebeurde dan met haar formatie Ghalia & Voodoo Casino. Een pientere Tom Coppers van CC Palethe herkende haar talent en boekte haar meteen voor zijn 'Rockabilly Night' begin 2017. Van dan af ging het bliksemsnel voor Ghalia.

Bij onze Waalse landgenoten sprongen ze dadelijk op de kar en zagen we ze op 'Devant Les Bois' (Mettet) en de 'Nuit du Blues de Charleroi'. Vlaanderen bleef wat achter maar ook Ghalia keek al veel verder. De contacten met Johnny Mastro & The Mama's Bys waren er al en dus werden de plannen gesmeekt om gezamelijk op 'tour' te gaan. Ghalia bleek ook een uitzonderlijk goed songwriter te zijn en stond vorig jaar ook in de finale van de 'Belgian Blues Challenge'. Ghalia tekende ondertussen een contract bij 'Ruf Records' waar de CD met de Mama's Boys vorig jaar werd uitgegeven. Ondertussen hebben Ghalia, Johnny, Dean, Smokehouse en Christophe (de drummer op Europese concerten) al wel wat try-outs achter de rug hier in België en zijn ze dus klaar voor het grotere werk. Een onwaarschijnlijk straffe samenwerking van Johnny Mastro met onze Ghalia.


photo © Roostville

Hookrock, het festival waar eerder ook onder meer al namen als (aflopende edities) Ana Popovic, Imperial Crowns, Leroi Brothers, Toronzo Cannon, Big Daddy Wilson, Justina Lee Brown, Erja Lyytinen, Nico Duportal, Samantha Fish, Laurence Jones, Shawn Holt, Mud Morganfield, The Hoax, Lil' Jimmy Reed, The Perpetrators, Big Pete Pearson, Jerry Portnoy, Popa Chubby, Chantel McGregor, Sean Carney, Anson Funderburgh, Memo Gonzalez, Eric Sardinas, Candye Kane, Rick Estrin, Johnny Mastro, Dana Fuchs, Johnny Winter, Guy Forsyth, Egidio 'Juke' Ingala, Eddie 'C' Campbell, King King, RJ Mischo, Nico Wayne Toussaint, The Nimmo Brothers en Rob Tognoni present tekenden. Maar ook de eigen Boogie Beasts, Guy Verlinde, Tiny Legs Tim, Doghouse Sam, Bourbon Street, Black Cat Biscuit...Chilly Willy e.v.a. U komt toch op 28 en 29 juni ook voor...

Guy Verlinde & The Houserockers (B/NL)
Dana Fuchs (US)
Giles Robson Band (UK)
The Paralyzers (B)
en...
Ghalia & Mama's Boys (B/US)
Jeff Jensen Band (US)
SaRon Crenshaw (US)
Elles Bailey (UK)
The Jelly Roll Man (Nor)
The Juke Joints (NL)
Swing Supply (NL)

tijdens de change-overs op zaterdag: Mojo Jam sessions (zie Peer) inschrijven bij Walter Coolen