© Rootsville.eu

Spotlight on...

Paul Batto (Slov)

Paul Batto is een allround artiest uit de Balkan en staat al meer dan 20 jaar op het podium. Hij heeft door heel Europa getourd, solo met één van zijn bands of als muzikale gast. Ook huiskamerconcerten zijn niet vreemd voor hem. Paul laat zich graag inspireren door een brede waaier aan artiesten, van John Lee Hooker over Mahalia Jackson tot Sinatra. Toch weet hij zijn eigenheid te behouden en doordrenkt zijn muziek met blues en gospel. Paul heeft niet alleen een klinkende stem, hij is ook een dynamisch gitaarspeler. Of het nu 6 of 12 snaren zijn, hij bespeelt ze alsof hij nooit anders geweten heeft. Tijdens de vooravond van zijn huiskamerconcert in Molenstede krijg ik de kans om even een gezellige babbel met hem te hebben...just straight talk.

Rootsville: “Paul, je bent veel onderweg, vind je het fijn om veel te touren?”
Paul: “Vooral tijdens mijn langere reizen mis ik thuis. Daarom houd ik meer van de short trips, ik probeer dan niet te ver te reizen zodat ik na een paar dagen even naar huis kan. Ik reis ook veel in het weekend en ben door de week thuis. Een beetje de omgekeerde wereld dan de meeste gezinnen waar men door de week werkt en in het weekend thuis is. Hierdoor heb ik ook veel tijd met mijn kinderen kunnen doorbrengen toen ze nog klein waren. De meeste mensen hebben een verkeerd beeld van “artiest zijn”, ik denk dat ik meer thuis ben dan de meeste “werkende” ouders. Touren doe ik altijd met de wagen, ik heb nog nooit in een vliegtuig gezeten. Ik heb rond de 12 shows per maand en rijd dan ongeveer 50.000km per jaar, zo is mijn auto een beetje mijn tweede thuis geworden. Binnenkort ga ik een maand op tour met een vriend pianist, dat is voor mij al een lange periode om weg te zijn. Ik zal blij zijn als ik na een maand terug in mijn eigen bed kan slapen, naarst mijn vrouwtje. Ik hecht veel belang aan thuis zijn.”

Rootsville: “Dikwijls met andere?”
Paul: “Neen, meestal reis ik alleen. Ik kan genieten van de stilte in de wagen, een beetje me-time na een drukke avond. Als ik voor langere periodes weg ben probeer ik ook ergens een thuisbasis te creëren waar ik telkens naar toe rijd na een optreden. Voor deze tournee heb ik een stekje in Eindhoven waar is iedere avond terug naar toe rijd. Ik hecht veel belang aan een soort “thuis” situatie waar ik tot rust kan komen. Een hotelbed is dan ook niets voor mij, geef mij maar mijn eigen bed (lacht).”

Rootsville: “Tijdens sommige sets zien we je spelen op een 12-string gitaar, waar speel je het liefste op, de 6- of 12-string”
Paul: “Voor mij maakt het niet uit of ik op 6 of 12 snaren speel, de techniek blijft hetzelfde, het zijn gewoon wat meer snaren…  De 12-snaar is wel mijn favoriet om slide-gitaar te spelen. Ik heb 3 gitaren, maar neem ze niet altijd mee. Ik laat mijn instrumenten nooit achter in de wagen en het is een hele karwei om telkens 3 gitaren mee binnen en buiten te sleuren. Daarom heb ik dikwijls alleen maar mijn 6-snaren gitaar bij.

Rootsville: “Waar heb je de gitaar leren bespelen?”
Paul: Als kind ben ik opgegroeid in een gezin waar niemand enige band had met muziek. Wij hadden zelfs geen enkele plaat in huis. Toch wilde ik graag gitaar leren spelen. Ik ging les volgen, maar al na een maand had ik daar geen meer in. Ik heb dan mijzelf ‘on the job’ leren gitaar spelen. Een bekende Jazzmuzikant die ik kende heeft mij een beetje geholpen met het gitaar spelen, maar het meeste heb ik mijzelf geleerd. Omdat ik van thuis uit geen muzikale invloeden heb gekregen heb ik ook altijd open gestaan voor alle soorten muziek. Ik heb jazz gespeeld, gospel en ook blues. Toen ik een concert gaf ter ere van mijn 10-jarige muziek carrière is mijn moeder komen kijken. Achteraf vroeg ze aan mij vanwaar dat talent voor muziek vandaag komt. Tja, dat antwoord moest ik haar schuldig blijven.

Rootsville: “Je zei net dat je geen invloed hebt gehad van thuis, waar heb je dan uw eerste muzikale ervaringen opgedaan?”
Paul: “Ik ben mijn carrière begonnen met het zingen van spirituele liedjes (gospel) met enkele lokale groepjes. Later heb ik mij laten inspireren door blues en jazz, met af en toe en toets Balkan muziek. Nu speel ik een mix van alles, ik speel waar ik mij goed bij voel, ik heb aan niets of niemand een verplichting. Ik speel meestal alleen en probeer veel uit. Soms doe ik nog weleens een speciale show en heb gelukkig veel vrienden waarop ik dan kan rekenen. Zo ken ik een jazz trio waarmee ik af en toe een jazz set speel. Het is fijn om dat eens te doen, maar het liefst speel ik alleen, zo kan ik mijn eigen ding doen en moet ik met niemand rekening te houden. Ik voel mij goed met mijn muziek en hoop dat ik andere mensen er ook gelukkig me kan maken. Het is dan ook fijn als iemand naar je toekomt en zegt dat je muziek hen helpt om door moeilijke periodes te komen.”

Rootsville: “Je schrijft je muziek volledig zelf, kan je na al die jaren nog inspiratie vinden?”
Paul: “Aan inspiratie geen gebrek. De muziek komt gewoon vanzelf, het is niet zo dat ik moet gaan zitten nadenken over wat ik moet schrijven. Ik laat mij graag inspireren door het dagelijks leven en er gebeurt gelukkig nog genoeg om over te schrijven. Ik schrijf nog steeds meer nummers dan dat ik er zing.”

Rootsville: “Misschien kan je nummers voor iemand anders schrijven?”
Paul: “Dat doe ik niet, ik schrijf enkel nummers voor mijzelf. Ik heb ooit een nummer voor iemand anders geschreven, maar dat was eenmalig.”

Rootsville: “Je CD “Ain’t But No Way” is geleden van 2014, mogen we iets nieuw verwachten?”
Paul: “Wel ik heb 2 weken geleden een nieuwe CD “Straight Talk” uitgebracht. Ik heb deze CD uitgebracht net voor ik ging touren. Hoeveel CD’s ik al opgenomen heb weet ik niet juist, ik ben daar ook niet zo mee bezig. Ik heb thuis geen enkele CD van mijzelf, ik luister nooit naar mezelf. Een van mijn vorige CD’s heb ik samen opgenomen met een vriend pianospeler. Het was een CD vol (200 jaar) oude gospel muziek. Het was gewoon iets waar ik zin in had om de doen. Van deze CD zijn er 330 kopieën gemaakt… en allemaal verkocht, blijkbaar zijn er nog mensen die daarvan houden, zelfs deze heb ik niet. Ik houd geen Cd’s bij want voor mij wordt de volgende CD steeds de beste.”

Rootsville: “Deze avond speel je een huiskamerconcert, heb je dit al meer gedaan?”
Paul: “Het komt meer en meer voor, huiskamerconcerten zijn populairder aan het worden. Ik vind het prima, ik hou niet van de grote podia, ik treed liever op in de kleinere zaaltjes of theaters. Hier komt mijn muziek beter tot uiting en kan ik meer genieten van mijn optredens.”

Rootsville: “Bedankt voor dit gesprek en ik kijk er al naar uit om nummers van je nieuwe CD te horen.”

Tijdens een gezellige set in de woonkamer van Roel Celis konden we genieten van Paul Batto en zijn gitaar. Enkele nummers werd hij aan de harp bijgestaan door Dizzy Gery Alaerts. Het was een avond zoals Paul het graag heeft, geen playlist, maar gewoon zijn ding doen.

interview & pics by Vanessa Rizzuti

concert reports:

Paul Batto @ Cocoon Oostham (Music for Kids) march, 11 - 2017
Paul Batto @ Living 29 Molenstede march,10 - 2017
Paul Batto @ Ace Café Reet september, 16 - 2016
Paul Batto @ Ace Café Rumst july, 19 - 2009
Paul Batto @ Goorblues december, 10 - 2009


latest album report:
Straight Talk (2017)